Informații generale
Calcitonina este un hormon polipeptidic secretat de celulele parafoliculare ale glandei tiroide și constituie un marker tumoral specific și sensibil pentru diagnosticul și monitorizarea carcinomului tiroidian medular. Ea inhibă reabsorbția osoasă prin reglarea osteoclastelor și este secretată de glanda tiroidă în hipercalcemie serică.
Chiar dacă calcitonina are un rol major în reglarea nivelului de calciu, determinarea ei în organism are mai puțin legătură cu afecțiunile care implică un deficit de calciu și, în principal, analiza stabilește felul în care funcționează glanda tiroidă.
Testul pentru determinarea calcitoninei este utilizat, în primul rând, pentru a ajuta la diagnosticarea hiperplaziei celulelor C și a cancerului tiroidian medular, dar și pentru a determina dacă tratamentul a fost eficient și pentru a monitoriza reapariția cancerului tiroidian. Analiza poate fi utilizată pentru a ajuta la detectarea cancerului tiroidian medular la membrii familiei persoanelor cu neoplazie endocrină multiplă de tip 2 (MEN 2).
Un test de stimulare este mai sensibil decât o singură măsurare a calcitoninei. Această procedură presupune recoltarea unei probe inițiale de sânge (linia de bază), apoi administrarea unei injecții intravenoase cu substanțe care stimulează tiroida să producă calcitonină.
Carcinomul medular tiroidian reprezintă 5%-8% dintre cancerele tiroidei și 0.57% din nodulii tiroidieni sunt pozitivi pentru acest tip de cancer.
Ca tratament, calcitonina are efect terapeutic demonstrat în osteoporoză și boala Paget, ambele fiind boli cu resorbție osoasă crescută.
Când este recomandată determinarea calcitoninei
Dozarea calcitoninei serice este recomandată în cazul în care există suspiciune de carcinom tiroidian medular clinic și în screening-ul familial în cazurile de carcinom tiroidian medular ereditar.
Suspiciune de carcinom tiroidian medular clinic manifestată la pacienții cu:
- noduli tiroidieni care au aspect „rece” pe scintigrama tiroidiană și/sau hipoecogeni la ecografia tiroidiană;
- o diaree refractară la tratament (10-20% dintre pacienții cu carcinom tiroidian medular avansat suferă de acest tip de diaree);
- cancer tiroidian caracterizat prin lipsa iodocaptării și cu histologie neconcludentă (cum se întâmplă la pacienții cu cancer tiroidian anaplazic care au o perioadă de supraviețuire îndelungată).
Screening-ul familial în cazurile de carcinom tiroidian medular ereditar:
- rudele pacienților cu sindromul neoplaziilor endocrine multiple ereditare tip 2 (MEN2);
- se măsoară calcitonina după stimularea cu pentagastrină și/sau calciu administrat intravenos;
- monitorizarea pre și postoperatorie a carcinomului tiroidian medular; concentrația calcitoninei se corelează cu masa tumorală, dublarea concentrației se asociază cu recidiva;
- indicații relative: tumori neuroendocrine precum carcinoid, insulinom, VIP-om, carcinomul pulmonar cu celule mici; acestea se pot asocia cu o secreție paraneoplazică de calcitonină, situație în care determinările hormonului pot servi în monitorizare.
O analiză efectuată în Statele Unite a conchis că testarea de rutină a calcitoninei la pacienții cu boală tiroidiană nodulară este la fel de eficientă ca și alte teste de screening, cum ar fi cele pentru hormonul de stimulare a tiroidei, mamografia în cancerul mamar și colonoscopia în cancerul de colon.
Procedura recoltare
Calcitonina este determinată dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate). Se recomandă ca ultima masă înainte de recoltarea probei să fie servită cu minimum 8 ore înainte.
Pentru stabilirea nivelului calcitoninei este interzis consumul de alcool, dar și efortul fizic înainte de testare.
Interpretare rezultate
Valori de referință* pentru calcitonină sunt stabilite în funcție de sexul pacientului:
- Sex feminin: ≤ 5 pg/mL
- Sex masculin: ≤ 8.4 pg/mL
Interpretarea rezultatelor obținute la determinarea de calcitonină trebuie făcută de medic, în context clinic.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “CATN - Overview: Calcitonin, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2015, www.mayocliniclabs.com/
- Levine, Gerald A. “Thyroglobulin and Calcitonin in Patients with Nontoxic Goiter.” JAMA: The Journal of the American Medical Association, vol. 240, no. 21, 17 Nov. 1978, p. 2282, www.jamanetwork.com/, 10.1001/jama.1978.03290210064030
- Suzuki, Nobuo. “Calcitonin.” Handbook of Hormones, 2016, pp. 232-e27A2, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-801028-0.00170-7
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.