cell

Calculator analize

Calcitonina

Calcitonina umana este un hormon peptidic secretat de celulele parafoliculare C din glanda tiroida si al carei rol in homeostazia calciului a fost demonstrat la nivelul oaselor si rinichiului. La nivelul osului inhiba resorbtia osoasa prin legarea directa de osteoclaste; blocarea osteoclastelor este tranzitorie si de mica importanta in homeostazia calciului. Calcitonina inhiba de asemenea activitatea PTH si vitaminei D. Este secretata ca raspuns direct la nivelurile serice crescute ale calciului ionic. La nivelul rinichiului creste clearence-ul calciului si fosfatului. Rolul si mecanismul de actiune la nivelul tractului gastrointestinal sunt putin cunoscute. Se stie ca hormonii peptidici gastrointestinali, in special gastrina, cresc secretia de calcitonina. Calcitonina constituie un marker tumoral specific si sensibil pentru diagnosticul si monitorizarea carcinomului tiroidian medular. Carcinomul medular tiroidian reprezinta 5%-8% dintre cancerele tiroidei si 0.57% din nodulii tiroidieni sunt pozitivi pentru acest tip de cancer. Calcitonina are efect terapeutic demonstrat in tratamentul osteoporozei si bolii Paget, ambele boli cu resorbtie osoasa crescuta.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Calcitonina

Interpretare valori mari:

Valori crescute apar in : • Afectiuni maligne: carcinom medular tiroidian, carcinom pulmonar, de san, al celulelor insulare pancreatice, al ovarului ,prostatei, tumori carcinoide; pacienti cu turnover osos crescut in metastaze osoase • Afectiuni benigne: hipercalcemie indiferent de cauza, sindromul Zollinger Ellison, ciroza hepatica, anemie pernicioasa, tiroidita acuta, insuficienta renala cronica.

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza Calcitonina

Nivelurile de calcitonina sunt crescute in mod normal in sarcina la termen si la nou-nascuti. Niveluri usor crescute de calcitonina se observa post-prandial. Peptidul este adesea crescut in sindroamele leucemice si mieloproliferative. De asemenea calcitonina poate fi produsa ectopic de catre tumori mamare sau pulmonare. Cresteri ale calcitoninei mai pot fi observate in hiperparatiroidism, hipergastrinemie, insuficienta renala si boli inflamatorii cronice.

Recomandari pentru analiza Calcitonina

Dozarea calcitoninei serice este recomandata in urmatoarele situatii: • Suspiciune de carcinom tiroidian medular clinic manifest la pacientii cu: o noduli tiroidieni care au aspect “rece” pe scintigrama tiroidiana si/sau hipoecogeni la ecografia tiroidiana o diaree refractara la tratament. (10-20 % din pacientii cu carcinom tiroidian medular avansat sufera de acest tip de diaree); o cancer tiroidian caracterizat prin lipsa iodocaptarii si cu histologie neconcludenta: ex. cancer tiroidian anaplazic cu o perioada de supravietuire indelungata. • Screening-ul familial in cazurile de carcinom tiroidian medular ereditar: o rudele pacientilor cu sindromul neoplaziilor endocrine multiple ereditare tip 2 (MEN2 - in literatura engleza). Se masoara calcitonina dupa stimularea cu pentagastrina si/sau calciu i.v. In 25 % din cazuri carcinomul tiroidian medular face parte din sindromul MEN tip 2 cu transmitere autozomal dominant o pacientii cu feocromocitom bilateral/unilateral si/sau familial. 50 % din pacientii cu MEN2 vor dezvolta feocromocitom care poate preceda manifestarile clinice de carcinom tiroidian medular. • Monitorizarea pre si postoperatorie a carcinomului tiroidian medular. Concentratia calcitoninei se coreleaza cu masa tumorala. Dublarea concentratiei se asociaza cu recidiva tumorala. • Indicatii relative: tumori neuroendocrine: carcinoid, insulinom, VIP-om, carcinomul pulmonar cu celule mici. Acestea se pot asocia cu secretie paraneoplazica de calcitonina, situatie in care determinarile de calcitonina pot servi in monitorizare.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.