cell

Calculator analize

CA 242 (CARBOHYDRATE ANTIGEN 242)

CA 242 este un marker recent descoperit aflat in stransa legatura cu componenta mucinoasa a tumorilor colorectale maligne, care recunoaste antigenele mucinei exprimate de derivatii sialilati ai substantei Lewis a grupei sangvine (S Le). Folosirea concomitenta a CEA si CA 242 a crescut sensibilitatea pentru detectarea cancerelor colorectale incipiente, iar cresterea concomitenta a valorilor preoperatorii ale acestor doua antigene (peste 5 ng/ml respectiv peste 20 U/ml) a constituit un factor independent semnificativ de prognostic negativ al supravietuirii, mai ales pentru stadiile Dukes B si C.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza CA 242 (CARBOHYDRATE ANTIGEN 242)

Interpretare valori mari:


Valori crescute ale CA 242 au fost intalnite in : tumori colorectale maligne, cancer pulmonar.

Valori moderat crescute de CA 242 au fost constatate si in unele afectiuni benigne.

Interferente analitice la analiza CA 242 (CARBOHYDRATE ANTIGEN 242)

Markerii tumorali pot fi gasiti la valori crescute in anumite tipuri de cancer, dar valorile pot fi crescute si in unele afectiuni benigne. Din aceasta cauza, markerii tumorali trebuie corelati cu tabloul clinic si cu alte teste de laborator sau cu explorari imagistice, crescand astfel valoarea lor in diagnostic, stadializare sau monitorizarea terapeutica sau evolutiva a pacientilor cu diverse neoplazii.

Recomandari pentru analiza CA 242 (CARBOHYDRATE ANTIGEN 242)

Diagnosticului cancerului colorectal: Specificitatea lui creste in cazul pacientilor cu cancer colorectal cu metastaze, in timp ce pentru diagnostic precoce specificitatea lui este scazuta.

Diagnosticul cancerului pulmonar: cu o specificitate diferita in functie de tipul histologic (mai mare pentru adenocarcinom si mai mica pentru cancerul pulmonar cu celule scuamoase si cancerul pulmonar cu celule scuamoase mici). In diferentierea acestor tipuri histologice CA 242 trebuie sa se asocieze cu determinarea NSA (cu cea mai mare senzitivitate pentru cancerul pulmonar cu celule mici scuamoase – SCLC) sau cu determinarea CEA.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.