Banner CA 15-3 marker tumoral

CA 15-3 marker tumoral

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

CA 15-3 este un marker tumoral utilizat în diagnosticarea cancerului de sân.

CA 15-3 este o proteină produsă de glanda mamară urmând ca, în cantități crescute, să stimuleze sistemul imunitar.

Testul ce măsoară CA 15-3 este recomandat persoanelor ce au fost diagnosticate cu cancer mamar, precum și pentru monitorizarea tratamentului.

În mod natural, celulele din sân produc această proteină. La pacientele care sufera de cancer mamar, determinarea CA 15-3 indică valori crescute semnificativ, deoarece celulele cancerigene devin permeabile și trimit mare parte din proteina CA 15-3 în sânge, putând astfel să fie măsurată. Nivelurile CA 15 -3 sunt mai crescute pentru pacientele ce prezintă metastază (migrarea celulelor canceroase în corp).

Deși are o mare specificitate în cazul cancerului de sân, testul este folosit și pentru diagnosticarea altor afecțiuni maligne, cum sunt cancerul ovarian și cel colorectal. În cazul acestora din urmă, creșterile CA 15-3 nu sunt semnificative și se înregistrează periodic.

Determinarea nivelului CA 15-3 este folosită mult mai rar pentru afecțiuni benigne, cum ar fi boala inflamatorie pelvină, hepatitele, ciroză sau endometrioză.

Există un test echivalent determinării CA 15-3 numit CA 27.29. Pacientului îi poate fi recomandat oricare dintre ele, pentru că au aceeași semnificație.

Probă CA 15-3 marker tumoral Medlife

Când este recomandată determinarea CA 15-3

În mod frecvent, determinarea CA 15-3 este utilizată pentru monitorizarea tratamentului oncologic și identificarea unei eventuale recidive a bolii. Măsurarea CA 15-3 în sânge se face periodic, simultan cu alte teste și investigații, pentru a detecta din timp stadiile II și III ale cancerului de sân.

Analiza este extrem de utilă pentru a monitoriza eficacitatea schemei de tratament. În situațiile în care nivelurile CA 15-3 rămân constant crescute, se consideră că boala avansează și că răspunsul la terapie este inadecvat.

Scăderea lor, observată în determinări repetate, este un indiciu al eficacității tratamentului.

Un nivel crescut al CA 15-3 nu înseamnă automat că pacientul are cancer. Diagnosticul este confirmat printr-o serie de alte teste.

Procedura recoltare

Analiza nu necesită pregătiri speciale. Determinarea CA 15-3 se face dintr-o probă de sânge venos, recoltată a jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatul determinării CA 15-3 este interpretat de medic împreună cu rezultatul altor analize de laborator și investigații imagistice, în funcție de istoricul medical al pacientului.

Intervalul de referință* pentru CA 15-3 este 0-31.3 U/ml.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

O creștere a acestui marker tumoral poate fi întâlnită și în cazul altor afecțiuni maligne: adenocarcinoame pancreatice, cancer pulmonar, cancer colorectal, hepatic sau ovarian, dar și în cazul unor afecțiuni benigne mamare, cum ar fi mastopatia sau fibroadenomul, dar și hepatice, cum sunt hepatita și ciroza.

Creșteri fiziologice ale CA 15-3, dar nu semnificative, sunt înregistrate și la femeile însărcinate și la cele care alăptează, însă procentajul acestora este estimat la aproximativ 10% dintre ele.

Valori crescute

În cazul pacientelor care au primit deja diagnosticul de cancer de sân, determinarea CA 15-3 se face periodic, iar creșterile sunt monitorizate nu doar în funcție de intervalul de referință, ci și de la o analiză la alta.

În cazul în care nivelul CA 15-3 crește constant se poate suspiciona că:

  • pacientul nu răspunde la schema de tratament;
  • tumora se răspândește;
  • cancerul recidivează.

În primele 6 săptămâni de la debutul tratamentului, în cele mai multe cazuri, nivelul CA 15-3 va continua să crească. De aceea, determinarea lui în acest stadiu nu este relevantă pentru a stabili dacă tratamentul funcționează sau nu.

Nivelul CA 15-3 crește semnificativ la cei mai mulți dintre pacienți în stadiile avansate ale bolii. Cu cât tumora este mai mare, cu atât nivelul CA 15-3 detectat este mai ridicat.

Determinarea CA 15-3 este o metodă eficientă pentru a stabili cum s-a răspândit boala. Pe baza acestei analize se pot identifica din timp metastazele hepatice și osoase.

Bibliografie

  1. Thaker, G. “CA 15-3: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 30 July 2021, https://emedicine.medscape.com
  2. Sturgeon, Catharine M. “Tumour Markers.” Clinical Biochemistry: Metabolic and Clinical Aspects, 2014, pp. 821–843, www.sciencedirect.com,10.1016/b978-0-7020-5140-1.00042-0‌
  3. Chourin, S., et al. “Value of ca 15-3 Determination in the Initial Management of Breast Cancer Patients.” Annals of Oncology, vol. 20, no. 5, May 2009, pp. 962–964, www.annalsofoncology.org, 10.1093/annonc/mdp061‌

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu