Banner CA 125 marker tumoral

CA 125 marker tumoral

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Markerul tumoral CA 125 măsoară cantitatea de glicoproteină, numită CA 125 (antigen canceros 125) din sânge. Nivelurile de CA 125 sunt ridicate în cazul multor femei cu cancer ovarian, afecțiune care apare atunci când există o creștere necontrolată a celulelor în ovar.

Deoarece nivelurile ridicate de CA 125 pot fi un semn şi al altor afecțiuni, acest test nu este utilizat pentru screening-ul femeilor cu risc scăzut de boală. Un test de sânge CA 125 se adresează, cel mai adesea, femeilor deja diagnosticate cu cancer ovarian, fiind un ajutor în stabilirea unui tratamentul eficient sau pentru a identifica recidiva.

CA 125 este folosit ca marker tumoral în diagnosticul și monitorizarea cancerului ovarian, dar este utilizat și ca marker tumoral secundar pentru alte tipuri de cancer: endometrial, endocervical, tubar, pulmonar, pancreatic.

Pentru diagnosticul cancerului ovarian sunt realizate, concomitent, și alte teste pe lângă determinarea CA 125, tocmai pentru că această glicoproteină se găsește și în afara acestei patologii.

CA 125 este o glicoproteină prezentă și la făt și la adultul normal în epiteliul traheobronșic, ovarian, pancreatic, biliar, gastric, renal și în mezoteliul pleural.

Probă CA 125 marker tumoral Medlife

Când este recomandată determinarea markerului tumoral CA 125

Analiza CA 125 poate fi folosit ca marker tumoral în diagnosticul, tratamentul și aprecierea prognosticului în cancerul ovarian. În prezența unei mase tumorale pelvine, poate face distincția între un proces benign și o afecțiune malignă.

La femeile cu antecedente heredocolaterale de cancer ovarian, se recomandă screening prin dozarea periodică a CA 125, împreună cu o ecografie transvaginală pentru depistare precoce a cancerului.

Deși nivelul său poate fi crescut și în alte afecțiuni maligne ginecologice sau gastrointestinale, markerul tumoral CA 125 nu este recomandat în aceste situații din cauza sensibilității și specificității clinice reduse. Este indicat însă în suspiciune de adenocarcinom pancreatic ca marker secundar, împreună cu CA 19-9.

Ca antigen antitumoral, CA 125 este recomandat, alături de CEA și CYFRA 21-1, în urmărirea și evaluarea prognosticului în cancerul pulmonar de tip NSCLC.

Procedura recoltare

Analiza markerului tumoral CA 125 se face printr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate). Nu sunt necesare pregătiri speciale.

Interpretare rezultate

Valoarea de referință* pentru testul CA 125 sunt 35 U/ml.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Creșteri ușoare ale CA 125 se pot întâlni în timpul menstruației și în primul trimestru de sarcină, dar acestea sunt creșteri fiziologice care nu reflectă existența unei patologii. Din acest motiv, rezultatul se interpretează în context clinic și în corelație cu alte investigații.

Nu există un standard internațional recunoscut pentru CA 125 și pot exista diferențe între determinările efectuate prin metode diferite. Se recomandă monitorizarea în dinamică a unui caz utilizând aceeași metodă.

Anticorpii monoclonali proveniți de la șoarece, administrați în scop diagnostic sau terapeutic, pot duce la valori false ale CA 125.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale markerului tumoral CA 125 nu au semnificație clinică.

Valori crescute

CA 125 cu valori crescute se întâlnește în:

  • afecțiuni maligne genitale: cancer ovarian seros, cancer endometrial sau fallopian, cancer endocervical;
  • afecțiuni maligne non-genitale: cancer de sân, cancer pulmonar, cancer gastrointestinal, cancer hepatic, cancer pancreatic (poate fi folosit ca marker secundar în cancerul pancreatic, după CA 19-9);
  • afecțiuni benigne: endometrioză, boala inflamatorie pelvină, hepatita virală acută sau cronică, necroză hepatică severă, peritonită, pancreatită, afecțiuni pleurale și pulmonare, pericardită, chisturi ovariene, insuficiență renală.

Un rezultat sub limita superioară a intervalului de referință nu exclude diagnosticul de cancer ovarian. Dacă un rezultat crescut, în corelație cu alte investigații concludente, duce la stabilirea diagnosticului de certitudine, este indicată utilizarea dozării în dinamică a CA 125, pentru monitorizarea răspunsului la tratament sau recurența bolii.

Bibliografie

  1. “CA 125 Test - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
  2. “What Is the CA-125 Test?” WebMD, WebMD, 19 Sept. 2016, www.webmd.com
  3. Silvestris, Erica, et al. “Molecular Assessment of Ovarian Cancer and Translation to Clinical Management.” Oncogenomics, 2019, pp. 501–519, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-811785-9.00035-1
  4. Gocze, Peter M. “CA-125 as a Screening Test for Ovarian Cancer.” JAMA: The Journal of the American Medical Association, vol. 269, no. 24, 23 June 1993, p. 3106, https://jamanetwork.com, 10.1001/jama.1993.03500240050018

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu