Cancer gastric

Alte denumiri: Cancer de stomac

Cancerul gastric incepe atunci cand celulele canceroase se formeaza in mucoasa interioara a stomacului. Aceste celule pot creste intr-o tumora. Boala se dezvolta de obicei lent, pe o perioada de mai multi ani.

In ultimele decenii, ratele de cancer in partea principala a stomacului (corpul stomacului) au scazut la nivel mondial. Pe de alta parte, cancerul in zona in care partea superioara a stomacului (cardia) se intalneste la capatul inferior al tubului de inghitire (esofag) a devenit mult mai frecvent. Aceasta zona a stomacului se numeste jonctiune gastroesofagiana.

In timp ce cancerul gastric este relativ rar comparativ cu alte tipuri de cancer, unul dintre cele mai mari pericole ale acestei boli este dificultatea diagnosticarii acesteia. Deoarece cancerul gastric nu provoaca, de obicei, simptome precoce, de multe ori este nediagnosticat pana dupa ce se raspandeste in alte parti ale corpului. Acest lucru face boala mai dificil de tratat.

Medici specialiști - Oncologie

Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar

Oncologie și Camera De Garda

Ciochinaru Mihai
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist
Ciochinaru Mihai
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist

Hematologie , Medicina Interna și Oncologie

PMI
Paduraru Marius Ionut
Medic Specialist
PMI
Paduraru Marius Ionut
Medic Specialist

Oncologie

VAI
Vidrean Andreea Iulia
Medic Specialist
VAI
Vidrean Andreea Iulia
Medic Specialist

Oncologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele cancerului gastric

Infectia cu Helicobacter pylori reprezinta cauza pentru cele mai multe cancere gastrice. 

Gastrita atrofica autoimuna si o serie de factori genetici sunt, de asemenea, factori de risc.

Polipii gastrici pot fi, de asemenea, precursori ai cancerului gastric. Polipii inflamatori pot aparea la pacientii care urmeaza tratament cu AINS, iar cei foveolari fundici sunt frecventi la cei care urmeaza tratament cu inhibitori ai pompei protonice. Polipii adenomatosi, in special cei multipli, cu toate ca sunt rar intalniti, au risc de malignizare ridicat. Caracterul malign este foarte probabil la un polip adenometos cu un diametru de peste 2 cm sau daca histologia sa este de tip vilos. Deoarece caracterul malign nu poate fi depistat prin inspectie, toti polipii trebuie excizati prin endoscopie. Incidenta cancerului gastric este in general scazuta la pacientii cu ulcer duodenal.

Adenocarcinoamele gastrice pot fi clasificate in functie de aspectul macroscopic in  - forma protruziva – tumora polipoida sau vegetanta; 

 • forma penetranta – tumora poate fi ulcerate; 
 • forma infiltrative superficiala – tumora se propaga superficial de-a lungul mucoasei sau se infiltreaza in peretele gastric; 
 • linita plastica – tumora infiltreaza peretele stomacului, aparand si o reactive fibroasa ce duce la aspectul de “schir” gastric; 
 • forme diverse – tumora are caracterul a doua sau mai multe din tipurile anterioare; aceasta este clasificarea cea mai utilizata. 

Tumorile protrusive au un prognostic mai bun decat cele infiltrative, deoarece devin precoce simptomatice.

Factori de risc pentru cancerul gastric

Principalii factori de risc pentru cancerul esofagian sunt antecedente ale acestei boli si obezitate.

Factorii care iti cresc riscul de cancer la stomac localizat in corpul stomacului includ:

 • O dieta bogata in alimente sarate si afumate;
 • O dieta saraca in fructe si legume;
 • Istoric familial de cancer la stomac;
 • Infectie cu Helicobacter pylori;
 • Inflamatia stomacului pe termen lung;
 • Anemie pernicioasa;
 • Fumat;
 • Polipi de stomac.

Simptome

Simptomele cancerului gastric

 • Oboseala;
 • Senzatia de balon dupa mancare;
 • Va simtiti plin dupa ce mancati cantitati mici de alimente;
 • Arsuri puternice, persistente;
 • Indigestie severa care este intotdeauna prezenta;
 • Greata neexplicata, persistenta;
 • Dureri de stomac;
 • Varsaturi persistente;
 • Pierdere in greutate neintentionata.

Simptomele include senzatie precoce de satietate, obstructive si hemoragie, dar acestea au tendinta de a aparea in stadiile tardive ale bolii.

Simptomele intiale nu sunt specifice, adesea constand doar dintr-o dispepsie sugestiva pentru boala ulceroasa. Pacientii si medicii au tendinta de a neglija simptomele sau de a trata pacientul pentru tulburari de aciditate. Ulterior, satietatea precoce (senzatia de plenitudine dupa ingerare de cantitati mici de alimente) poate aparea in cazul in care cancerul obstrueaza regiunea pilorica sau datorita nedistensibilitatii secundare linitei plastice. Poate aparea disfagia atunci cand cancerul localizat in regiunea cardiala obstrueaza aceasta zona. 

Pierderea ponderala sau astenia, de obicei consecutive unei restrictii alimentare, sunt frecvente. Hematemeza masiva sau melena sunt rare, dar o anemie secundara poate surveni ca urmare a pierderii oculte de sange. Uneori, primele simptome sunt determinate de metastaze (de exemplu, icter, ascita, fracturi).

Manifestarile fizice pot fi nespecifice sau limitate la un test pozitiv de sangerare oculta in scaun. Intr-un stadiu mai avansat pot aparea: 

 • O masa palpabila epigastrica;
 • Limfadenopatie ombilicala, supraclaviculara stanga sau subaxilara stanga;
 • Hepatomegalie;
 • O masa ovariana sau rectala;
 • Metastaze pulmonare, nervoase si osoase.

Tratament

Diagnosticarea cancerului gastric

Diagnosticul se pune prin endoscopie urmata de CT si ecografie endoscopica pentru stadializare.

Pacientii cu suspiciune de cancer gastric trebuie examinati prin endoscopie, cu multiple biopsii si examen citologic al probelor recoltate prin periere. Ulterior, biopsia limitata la mucoasa poate sa scape o infiltratie tumorala a submucoasei. Examenul radiologic, in special cel baritat cu dublu contrast, poate vizualiza leziunile, dar raeori nu mai este nevoie si de endoscopie ulterioara.

Pacientii cu cancer gastric diagnosticat beneficiaza de CT toracica sau abdominala pentru a determina eventualele metastaze. Daca CT este negativa pentru metastaze se poate face o ecografie endoscopica pentru a determina profunzimea tumorii si prezenta limfoadenopatiei regionale. Rezultatele obtinute ghideaza tratamentul si ajuta la determinarea prognosticului.

Testele sangvine de rutina, care include hemoleucograma, nivelul electrolitilor si testele functionale hepatice trebuie efectuate pentru a evalua anemia, hidratarea, starea generala si eventualele metastaze hepatice. Antigenul carcinoembrionar (CEA) trebuie evaluat inainte si dupa interventia chirurgicala.

Daca nivelul crescut al CEA a scazut dupa intervenitie chirurgicala, urmarirea post-tratament va include masurarea nivelului CEA, deoarece o cresterea a acestuia semnifica aparitia unei recurente.

Etapele cancerului esofagian

Etapele adenocarcinomului stomacului sau esofagului includ:

 • Etapa I. In aceasta etapa tumora este limitata la stratul superior al tesutului care aliniaza interiorul esofagului sau stomacului. De asemenea, celulele canceroase s-au extins la un numar limitat de ganglioni limfatici din apropiere.
 • Etapa II. Cancerul in aceasta etapa s-a raspandit mai adanc, crescand intr-un strat muscular mai profund al esofagului sau al peretelui stomacului. Cancerul s-a mai raspandit si la mai multe ganglioni limfatici.
 • Etapa III. In aceasta etapa, cancerul s-a putut dezvolta prin toate straturile esofagului sau stomacului si s-a raspandit la structurile din apropiere. Sau poate fi un cancer mai mic, care s-a raspandit mai mult la ganglionii limfatici.
 • Etapa IV. Aceasta etapa indica faptul ca cancerul s-a raspandit in zone indepartate ale corpului.

Tratamentul cancerului gastric

Tratamentul este, de obicei, chirurgical. Chimioterapia poate avea o valoare paliativa.

Decizia terapeutica depinde de stadiul tumorii si de dorintele pacientului (unele persoane pot alege sa nu urmeze tratamente agresive).

Interventie chirurgicala

Cancerul de jonctiune gastroesofagiana care nu s-a raspandit necesita o interventie chirurgicala pentru a indeparta partea esofagului sau a stomacului unde se afla tumora. Scopul chirurgiei este de a elimina tot cancerul si o marja de tesut sanatos, atunci cand este posibil. Ganglionii limfatici din apropiere sunt, de obicei, eliminati de asemenea.

Optiunile includ:

Indepartarea tumorilor din stadiul incipient de pe mucoasa stomacului. Celulele canceroase foarte mici limitate la nivelul mucoasei interne a stomacului pot fi indepartate cu ajutorul endoscopiei intr-o procedura numita rezectie endoscopica a mucoasei. Endoscopul este un tub luminat, cu o camera care va trece in gat in ​​stomac. Medicul foloseste instrumente speciale pentru a indeparta cancerul si o marja de tesut sanatos din mucoasa stomacului.

Indepartarea unei portiuni a stomacului (gastrectomie subtotala).In timpul gastrectomiei subtotale chirurgul elimina doar portiunea stomacului afectata de cancer.

Indepartarea intregului stomac (gastrectomie totala). Gastrectomia totala presupune indepartarea intregului stomac si a unor tesuturi din jur. Esofagul este apoi conectat direct la intestinul subtire pentru a permite alimentelor sa treaca prin sistemul digestiv.

Indepartarea ganglionilor limfatici pentru a cauta cancer. Chirurgul examineaza si indeparteaza ganglionii limfatici din abdomen pentru a cauta celule canceroase.

Chirurgie pentru ameliorarea semnelor si simptomelor. Indepartarea unei parti a stomacului poate ameliora semnele si simptomele unei tumori in crestere la persoanele cu cancer stomacal avansat. In acest caz, interventia chirurgicala nu poate vindeca cancerul stomacal avansat, dar va poate face s ava simtiti mai confortabil.

Chirurgia prezinta un risc de sangerare si infectie. Daca are loc inlaturarea totala sau partiala a stomacului puteti intampina probleme digestive.

Radioterapia cancerului gastric

Radioterapia foloseste fascicule cu energie mare, precum razele X si protonii, pentru a ucide celulele canceroase. In cancerul de jonctiune gastroesofagiana, precum si in cancerul corpului stomacului, radioterapia poate fi folosita inainte de operatie (radiatii neoadjuvante) pentru a micsora o tumoare, astfel incat sa fie mai usor eliminata. Radioterapia poate fi folosita si dupa operatie (radiatie adjuvanta) pentru a ucide orice celule canceroase care ar putea ramane in zona din jurul esofagului sau stomacului.

In cancerul de jonctiune gastroesofagiana, radiatiile si chimioterapia sunt administrate de obicei in acelasi timp (chimioradioterapie), cel mai adesea inainte de operatie.

Radioterapia la stomac poate provoca diaree, indigestie, greata si varsaturi. De asemenea, poate provoca dureri la inghitire si dificultati inghitirii. Pentru a evita acest efect secundar, s-ar putea sa va sfatuiti sa aveti un tub de alimentare introdus in stomac printr-o incizie mica in abdomen pana la vindecarea esofagului.

In cazurile de cancer avansat, radioterapia poate fi utilizata pentru ameliorarea efectelor secundare cauzate de o tumoare mare.

Chimioterapia cancerului gastric

Chimioterapia este un tratament medicamentos care foloseste substante chimice pentru a ucide celulele canceroase. Medicamentele chimioterapice calatoresc in tot corpul tau, ucigand celule canceroase care s-ar fi putut raspandi dincolo de stomac.

Chimioterapia poate fi administrata inainte de operatie (chimioterapie neoadjuvanta) pentru a ajuta la micsorarea unei tumori, astfel incat sa poata fi indepartata mai usor. Chimioterapia este folosita si dupa operatie (chimioterapie adjuvanta) pentru a ucide orice celule canceroase care ar putea ramane in organism. Chimioterapia este deseori combinata cu radioterapia. Chimioterapia poate fi utilizata singura la persoanele cu cancer avansat la stomac pentru a ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor.

Chirurgia curativa implica extirparea in totalitate sau a celei mai mari parti a stomacului si a ganglionilor limfatici adiacenti, si este recomandata la pacientii cu cancer limitat la stomac si, probabil, la ganglionii limfatici regionali (<50% din pacienti). Chimioterapia adjuvanta sau radioterapia asociata cu chimioterapia postoperatorie nu s-au dovedit eficiente.

Efectele secundare de chimioterapie depind de medicamentele utilizate.

Prognosticul depinde de stadiul bolii, dar, in general, este scazut (supravietuirea la 5 ani sub 15%) deoarece cei mai multi pacienti sunt descoperiti in stadiu avansat. Daca tumora este limitata la mucoasa sau submucoasa, supravietuirea la 5 ani poate fi peste 80%. Pentru tumorile care implica ganglionii locali, supravietuirea este de 20%-40%. Prezenta metastazelor este aproape intotdeauna fatala la un an. Limfoamele gastrice au un prognostic mai bun.

Coduri de diagnostic asociate
 • Tumora Maligna Corpul Stomacului
 • Tumora Maligna Curbura Mare A Stomacului , Fara Precizare
 • Tumora Maligna Curbura Mica A Stomacului , Fara Precizare
 • Tumora Maligna Fundul Stomacului
 • Tumora Maligna Stomac , Fara Precizare
Specialități asociate
 • Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.