Informații generale
Analiza citomegalovirusului poate fi recomandată de medicul specialist pentru identificare unei infecții recente (primare) cu CMV. Aviditatea este descrisă ca puterea agregată prin care un amestec de molecule IgG policlonale reacționează cu epitopi multipli ai proteinelor. Indicele de aviditate IgG măsoară puterea de legare dintre anticorpii IgG și virus, fiind util în diferențierea dintre o infecție primară de o infecție secundară.
Un test pozitiv pentru IgG citomegalovirus exprimă faptul că pacientul a fost infectat cu CMV la un moment dat, însă nu și momentul infecției. Dozarea anticorpilor anti citomegalovirus IgG se poate face la intervale de 1-3 luni pentru depistarea unei infecții primare, prima probă având rezultat negativ pentru indicele de aviditate, urmând ca a doua să prezinte un rezultat pozitiv.
Citomegalovirusul, sau CMV, face parte din familia Herpesviridae și este un virus dublu catenar ce poate provoca boli grave la persoanele imunodeprimate sau la nou-născuți. Persoanele sănătoase, de cele mai multe ori, nu prezintă simptomatologie clinică specifică, însă cele cu sistem imunitar slăbit pot dezvolta afecțiuni ale plămânilor, ficatului, ochilor, stomacului sau intestinelor.
Nou-născuții infectați cu CMV pot avea probleme ale creierului, ficatului, splinei sau plămânilor, însă cea mai frecventă afecțiune pe care o poate dezvolta un copil în urma infecției congenitale cu citomegalovirus este reprezentată de pierderea auzului, ce poate fi depistată în primele luni de viață sau poate surveni mai târziu pe parcursul copilăriei.
Citomegalovirusul se transmite prin contactul cu fluidele corporale cum ar fi contactul sexual neprotejat, alăptare, contactul cu saliva sau urina unei persoane infectate cu CMV sau în urma unui transplant ori a unei transfuzii.
Când este recomandată determinarea analizei Citomegalovirus IgG - Indice de aviditate
Determinarea analizei Citomegalovirus IgG - Indice de aviditate este recomandată pentru diferențierea dintre o infecție primară cu CMV de una secundară.
De asemenea, testul poate fi recomandat de medicul specialist persoanelor cu imunitate scăzută sau pacienților care prezintă simptomatologie ce poate fi specifică pentru infecția cu CMV, cum ar fi:
- oboseală;
- febră;
- dureri musculare;
- durere în gât;
Dozarea anticorpilor anticorpi anti citomegalovirus IgG se poate realiza ca test de rutină în sarcină pentru a exclude infecția mamei, dar mai ales a fătului. Copiii infectați cu CMV la naștere sau intrauterin prezintă risc major de a dezvolta afecțiuni precum:
- icter;
- ficat mărit;
- splină mărită;
- pneumonie;
- convulsii;
- erupții cutanate;
- pierderea auzului.
Aproximativ 60-90% dintre copiii cu infecție simptomatică cu CMV și 10-15% dintre copiii cu infecție asimptomatică în perioada neonatală au dezvoltat leziuni neurologice pe termen lung. Pierderea auzului neurosenzorial, retardul mintal și întârzierile de vorbire reprezintă consecințe ale unei infecții cu citomegalovirus la nou-născuți.
Procedura recoltare
Determinarea testului Citomegalovirus IgG - Indice de aviditate se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale testului Citomegalovirus IgG - Indice de aviditate sunt următoarele:
- Index < 0.4: sugerează o infecție recentă, cel mai probabil în ultimele 3 luni. Pentru interpretare și decizie terapeutică se recomandă corelarea rezultatului cu date clinico-epidemiologice și tehnici de confirmare (PCR);
- Index 0.4 - 0.65: rezultat echivoc. Se recomandă urmărirea în dinamică a rezultatului;
- Index > 0.65: indică probabilitatea unei primoinfecții mai veche de 3 luni.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Abdullahi Nasir, Idris, et al. “Clinical Significance of IgG Avidity Testing and Other Considerations in the Diagnosis of Congenital Cytomegalovirus Infection: A Review Update.” Medical Sciences, vol. 4, no. 1, 8 Mar. 2016, p. 5, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083370/, https://doi.org
- “Cytomegalovirus (CMV) Tests.” Testing.com, Testing.com, 24 Mar. 2021, www.testing.com
- Gupta, Mohit, and Mahmoud Shorman. “Cytomegalovirus.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- “Cytomegalovirus (CMV) Infection - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- Bennett, John E, et al. Mandell, Douglas and Bennett’s Infectious Disease Essentials E-Book. Elsevier Health Sciences, 25 Feb. 2016, www.elsevier.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.