Descriere: 

Glucoza serica este cel mai important monozaharid din sange.Rezulta din digestia carbohidratilor  si din conversia hepatica a glicogenului in glucoza. Glucoza este un furnizor indispensabil de energie care sustine activitatea celulara. Cei doi hormoni care regleaza in mod direct nivelul glucozei in sange sunt glucagonul si insulina. Glucagonul accelereaza conversia glicogenului in glucoza si determina astfel cresterea glicemiei. Insulina creste permeabilitatea membranelor celulare la glucoza, transporta glucoza in celule (pentru metabolism), stimuleaza formarea glicogenului si reduce concentratia glucozei din sange. Alti hormoni care detin un rol important in metabolismul glucozei sunt: ACTH, glucocorticoizii, adrenalina, tiroxina. Degradarea glucozei se realizeaza prin procesul de glicoliza. 

Recomandari: 

Determinarea glicemiei este utila in diagnosticarea diabetului, monitorizarea eficientei tratamentului pentru diabet, depistarea hipoglicemiei.

Interpretare valori mici: 

Determinarea glicemiei este utila in diagnosticarea diabetului, monitorizarea eficientei tratamentului pentru diabet, depistarea hipoglicemiei.

Interpretare valori mari: 

Valori crescute (hiperglicemii) se intalnesc in: diabetul zaharat ce apare datorita secretiei mici sau deloc de insulina( din aceasta cauza, glucoza nu se consuma suficient , ea se acumuleaza in sange si duce la cresterea glicemiei); in bolile glandelor endocrine(tiroida, hipofiza, suprarenalele); la persoanele peste 50 ani, deoarece consumul de glucoza este mai redus; la persoanele sanatoase cand analiza sangelului se face dupa un consum marit de dulciuri(glicemia revine la normal dupa ce dispare si cauza).

 

Interferente analitice: 

Pot sa apara cresteri usoare ale glicemiei in sarcina normala, la marii fumatori, obezi si persoanele sedentare. Efortul fizic intens poate genera hipoglicemie. Cresteri ale glicemei pot sa apara dupa anestezie, interventii chirurgicale si dupa administrare i.v. de glucoza ;in legatura cu stari emotionale, soc, ca urmare a descarcarii de catecolamine si de glucocorticoizi.

Scaderi ale glucozei serice se pot inregistra la pacientii cu eritrocitoza (hematocrit >55%) sau leucocitoza marcata (leucemii). Medicamentele de asemenea pot produce cresteri sau scaderi ale glicemiei.

Cresteri: ACTH, asparaginaza, agonisti beta adrenergici , cafeina, calcitonina, corticosteroizi, diazoxid, diuretice, dopamina, epinefrina, estrogeni, fructoza, glucagon, indometacin, carbonat de litiu, morfina, octreotid, contraceptive orale, fenotiazine, fenitoin, rifampin, streptozotocin, teofilina, tiabendazol, D- tiroxina.

Scaderi: acetominofen, blocanti beta adrenergici, steroizi anabolizanti, antihistaminice, aspirina , bezafibrat, captopril, ciproteron, disopiramid, etanol, fenfluramina, analogi ai guanetidinei, indometacin, marijuana.

Informatii recoltare: 

Recoltare dimineata, a jeun.