Banner Hemosiderina medulară

Hemosiderina medulară

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Hemosiderina medulară este un test de laborator, o analiză de hematologie care arată dacă organismul are suficient fier pentru a funcționa la parametri optimi.

Hemosiderina este o feritină parţial degradată (proteină), detectată la nivelul macrofagelor (celule mari, cu rol important în cadrul sistemului imun înnăscut). Fierul depozitat în feritină este uşor de mobilizat acolo. Nivelul acesteia este important deoarece este direct proporţional cu depozitele de fier. Toate celulele au depozite de fier, dar cea mai mare cantitate se găseşte la nivelul măduvei, ficatului şi splinei. Depozitele hepatice sub formă de feritină sunt principala sursă de fier „de rezervă”. Depozitele medulare de fier pot fi evidenţiate (din aspirat medular sau biopsie osteomedulară) cu ajutorul unor coloraţii speciale: albastru de Prusia sau coloraţia Perls.

Hemosiderina este o analiză mult mai relevantă pentru funcționarea organismului decât feritina, deoarece are un conținut mai mare de fier (29%) decât cel al feritinei (16-23%), iar eliberarea lui se face mai lent decât din feritină.

Determinarea hemosiderinei medulare este un test de laborator complex care arată, pe lângă cantitatea de fier depozitată sub formă de hemosiderină, și numărul sideroblaștilor.

Probă Hemosiderina medulară Medlife

Când este recomandată determinarea hemosiderinei medulare

Cercetarea hemosiderinei medulare - a fierului din macrofage şi din eritroblaşti cu ajutorul coloraţiei Perls - reprezintă cea mai utilă metodă de evaluare a rezervelor de fier din organism.

Rezervele de fier rămân neschimbate, în condiţii normale, aproape toată viaţa, el fiind eliberat în urma proceselor celulare şi metabolice și reutilizat pentru noi sinteze.

Analiza demonstrează prezența fierului în țesuturi precum măduva osoasă, splină și, de asemenea, arată depozitele de fier din ficat (hemocromatoză) și plămâni (insuficiență cardiacă congestivă).

Determinarea hemosiderinei medulare stabilește nivelul depozitelor totale de fier, dar poate evidenția și existența sideroblaștilor. Astfel, analiza este recomandată și pentru diagnosticarea anemiilor sideroblastice.

Medicul poate recomandata analiza pacienților care prezintă semne ale unei afecțiuni asociate unui deficit de fier și care prezintă semne și simptome specifice precum:

 • Oboseală;
 • Rezistență scăzută la orice tip de efort;
 • Lipsa puterii de concentrare;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Stare de agitație;
 • Dificultăți în respirație;
 • Dureri de cap;
 • Dureri toracice;
 • Amețeli;
 • Insomnii;
 • Tegumente de culoare galben-pământie;
 • Pielea, părul, unghiile devin uscate.

Procedura recoltare

Hemosiderina medulară este o analiză de laborator care are nevoie, pentru realizarea sa, de două probe biologice recoltate separat.

Prima probă biologică este aspiratul medular care se fixează direct pe frotiuri, iar cea de-a doua este reprezentată de frotiuri de aspirat medular deja colorat.

Recoltarea se face de personal specializat cu un kit special de recoltare și presupune extragerea a 1-3 ml de aspirat medular pentru fiecare frotiu. În total se vor recolta maximum cinci frotiuri.

Pacientul nu are nevoie de pregătiri speciale înainte de recoltarea probelor biologice, trebuie doar să respecte indicațiile personalului medical.

Interpretare rezultate

Determinarea hemosiderinei medulare presupune analiza la microscop a probelor biologice recoltate. Fierul stocat în macrofage ca şi hemosiderină apare ca mici granule albastre în citoplasmă, nucleii fiind colorați în roșu.

Analiza identifică tipul și cantitatea depozitelor de fier, iar sideroblaștii (eritrocitele care conțin granule de fier) sunt calculați procentual.

Determinarea de laborator are ca rezultat posibil:

 • Hemosiderina prezentă (normală sau crescută);
 • Hemosiderină absentă.

Estimarea cantitativă a depozitelor de fier din măduvă a fost notată de la 0 la 6+, în funcţie de numărul şi aspectul granulelor de hemosiderină, astfel:

0 granulaţii absente
1+ granule mici, vizibile doar cu obiectivul de imersie
2+ puţine granule mici vizibile cu obiectivul uscat
3+ numeroase granule mici vizibile în toţi grunjii medulari
4+ granule mari în grupe mici
5+ grupe mari de granule
6+ depozite foarte mari, care acoperă toată celula

Sideroblaștii sunt calculați ca procentaj, iar nivelul de referință este de 20-40%. Identificarea de sideroblaști inelari este specifică anemiei sideroblastice.

Analiza hemosiderinei în macrofage și siderocite are valori de referință diferite la adulți și la copii, astfel:

Macrofage:

 • la adult: hemosiderină prezentă normală (cu depozite de fier între 1+ şi 3+);
 • la copii < 14 ani hemosiderina din macrofage este absentă.

Siderocite:

 • la adult: 0 – 3‰;
 • la nou-născuți: 3 -17‰.

Interpretarea rezultatelor determinării de hemosiderină medulară se face de medicul specialist în context clinic și prin corelarea valorilor obținute pentru analiza efectuată la nivelul macrofagelor și sideroblaștilor.

Patologie posibilă Sideroblaşti Hemosiderină în macrofage
Anemii hipocrome:
- anemie feriprivă <15% fin granulari absentă
- anemie cauzată de boli cronice <15% fin granulari ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
grad 2+, 3+ uneori până la 4+, 5+
- anemie refractară cu sideroblaşti inelari (ARSI) >90% cu granulaţii grosolane
≥15% sideroblaşti inelari
↑↑ (grad 5+, 6+) sub formă de granule grosolane sau depozite multiple difuze
- intoxicaţie cu plumb >90% cu granulaţii grosolane
± sideroblaşti inelari
↑ marcată sub formă de granule grosolane sau depozite multiple difuze (în talasemia majoră până la gradul 5+, 6+)
- talasemie >90% cu granulaţii grosolane
± sideroblaşti inelari
↑ marcată sub formă de granule grosolane sau depozite multiple difuze (în talasemia majoră până la gradul 5+, 6+)
Anemii hemolitice < 80% cu granulaţii fine ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
Anemii sideroblastice secundare < 80% cu granulaţii fine ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
Deficit de vitamină B6 < 80% cu granulaţii fine ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
Anemie megaloblastică < 80% cu granulaţii fine ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
Anemie aplastică < 80% cu granulaţii fine ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
Sindroame mieloproliferative < 80% cu granulaţii fine ↑ cu granulaţii fine sau (mai rar) depozite cu granulaţii grosolane
Hemocromatoză < 80% cu granulaţii fine ↑, prezenţa de plasmocite ce conţin fier
Status post-splenectomie < 80% cu granulaţii fine poate fi ↑

Determinarea hemosiderinei medulare ajută la stabilirea unui diagnostic de certitudine în anemia sideroblastică și la diagnosticul diferențial al anemiilor, cum ar fi anemia aplastică, cea care duce la crearea unui număr insuficient de celule sangvine noi și care afectează celulele măduvei osoase, de anemia sideroblastică secundară.

Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Probele biologice trebuie prelucrate la 30 de minute – o oră de la recoltare, altfel există riscul ca acestea să nu mai fie relevante.

Recoltarea și transportul probelor biologice trebuie făcute în condiții speciale, pentru a nu risca deteriorarea lor.

Interpretarea rezultatului se face exclusiv de medicul specialist, în corelație cu alte teste de laborator.

Valori scăzute

Un nivel scăzut al hemosiderinei medulare nu este îngrijorător, dar rezultatul trebuie interpretat de specialist, în corelație cu alte rezultate de laborator și tabloul clinic al pacientului.

Valori crescute

Depozitele de fier din măduvă sunt absolut normale, dar până la un anumit nivel. Determinarea de laborator care arată un rezultat mai mare de 3+ pentru hemosiderina medulară indică existența unei afecțiuni.

Bibliografie

 1. Engel, Jeffrey P. “Bone Marrow Hemosiderin Does Not Always Reflect Body Iron Stores.” Archives of Internal Medicine, vol. 142, no. 2, 1 Feb. 1982, p. 287, https://jamanetwork.com, 10.1001/archinte.1982.00340150087016.
 2. Thomason, Ronald W., and Muhamad S. Almiski. “Evidence That Stainable Bone Marrow Iron Following Parenteral Iron Therapy Does Not Correlate with Serum Iron Studies and May Not Represent Readily Available Storage Iron.” American Journal of Clinical Pathology, vol. 131, no. 4, Apr. 2009, pp. 580–585, https://academic.oup.com, 10.1309/ajcpbay9krzf8nuc
 3. Wulfhekel U;Düllmann J. “The Diagnostic Value of Bone Marrow Iron.” Folia Haematologica (Leipzig, Germany : 1928), vol. 117, no. 3, 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu