Durere toracica

De la nivelul cordului, plamanilor, esofagului si marilor vase pornesc aferentele viscerale catre acelasi ganglion nervos autonom toracic. Un stimul dureros aplicat la nivelul acestor organe este resimtit ca avand originea la nivelul toracelui, insa datorita decusarii fibrelor nervoase aferente la nivelul ganglionului dorsal, durerea toracica poate fi resimtita oriunde in zona cuprinsa intre epigastru si mandibula. Inclusiv la nivelul umerilor si bratelor (ca durere iradianta).

Stimulii durerosi de la nivelul organelor toracice produc disconfort descris ca senzatie de presiune, „balonare”, arsura, intepatura si uneori ca durere ascutita. Deoarece aceste senzatii au origine viscerala, multi pacienti neaga prezenta durerii si acuza predominant o senzatie de disconfort.

Medici specialiști - Cardiologie

Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie
Bello Aleksander
Bello Aleksander
Medic Specialist Cardiologie

Cardiologie

Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist
Deniz Cadil
Deniz Cadil
Medic Specialist

Cardiologie

RA
Rocsoreanu Alexandru
Medic Specialist
RA
Rocsoreanu Alexandru
Medic Specialist

Cardiologie

BBAG
Berescu Bucheru Ana-Georgiana
Medic Specialist
BBAG
Berescu Bucheru Ana-Georgiana
Medic Specialist

Cardiologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Multe afectiuni produc durere sau disconfort toracic. Unele dintre accestea au risc crescut de a conduce la deces (ex. infarctul miocardic acut, angina instabila, disectia aortei toracice, ruptura esofagiana, embolismul pulmonar), altele sunt potential amenintatoare de viata (ex. angina pectorala, pericardita, miocardita, pneumotorax, pneumonia, pancreatita, diverse neoplasme toracice), in timp ce altele creeaza disconfort fara a pune viata in pericol (ex. boala de reflux gastroesofagian [BRGE], ulcerul peptic, tulburarile de motilitate esofagiana, traumatismele toracice, afectiunile tractului biliar, herpesul zoster).

Durerea toracica la copii si adultii tineri (sub 30 de ani) este putin probabil a fi cauzata de ischemie miocardica, desi infarctul miocardic poate surveni inclusiv la varsta de 20 de ani. La acest grup de varsta afectiunile musculo-scheletale sau pulmonare sunt cauze frecvente.

Simptome

Semne si simptome

Simptomele variaza in functie de localizare, durata si caracterul durerii, precum si factorii declansatori. Prezenta afectiunilor cardiace in atecedente, utilizarea de medicamente ce pot declansa spasm coronarian (precum cocaina, inhibitorii de fosfodiesteraza), prezenta factorilor de risc pentru boala arteriala coronariana sau pentru embolismul pulmonar (precum durere sau leziune la nivelul piciorului, imobilizare recenta, calatorii, sarcina) pot fi importante.

Prezenta sau absenta factorilor de risc pentru boala arteriala coronariana (hipertensiune, hipercolesterolemie, fumat, antecedente heredocolaterale) cresc probabilitatea existentei unei boli coronariene, dar nu ajuta la identificarea cauzei durerii acute toracice.

Durerea constrictiva iradiind catre mandibula si brate sugereaza ischemie acuta sau infarct miocardic. Adesea pacientii descriu durerea din ischemia miocardica ca pe o indigestie. Durerea aparuta la efort si ameliorata in repaus indica angina pectorala. 

Durerea foarte intensa, cu iradiere posterioara, sugereaza disectie de aorta toracica. 

Durerea cu caracter de arsura, iradiata din epigastru spre zona cervicala, exacerbata in decubit dorsal si ameliorata la administrarea de antiacide, este sugestiva pentru BRGE.

Febra, frisonul si tusea indica diagnosticul de pneumonie. Dispneea semnificativa poate fi produsa de embolism pulmonar sau pneumonie.

Durerea poate fi intensificata de respiratie si/sau miscare atat in afectiuni importante cat si inctiuni minore, acesti factori declansatori nefiind specifici. Durerile scurte (mai mici de 5 secunde), ascutite, intermitente, sunt rareori cauzate de afectiuni severe.

Examen fizic

Desi nespecifica, prezenta tahicardiei, bradicardiei, tahipneei, hipotensiunii sau a semnalelorde hipoperfuzie (precum starea confuzionala, coloratia cenusie, diaforeza) creste probabilitatea existentei unei afectiuni severe.

Absenta unilaterala a murmului vezicular sugereaza pneumotoraxul. Timpanismul la percutie si dilatarea venelor din zona cervicala indica pneumotorax sufocant. 

Febra si ralurile sugereaza pneumonia. Prezenta numai a febrei poate fi cauzata de embolism pulmonar, pericardita, infarct miocardic acut sau ruptura esofagiana. 

Fractura pericardica este caracteristica pericarditei. Prezenta celui de-al patrulea zgomot cardiatic (Z4) si/sau a suflului telesistolic prin disfunctie de muschi palpilar sugereaza infarctul de miocard. 

Deficitele focale ale sistemului nervos central, suflul de insuficienta aortica, sau asimetria marcata a pulsului sau a tensiunii arteriale intre cele brate sugereaza disectia aortei toracice. Cresterea in volum a gambelor si sensibilitatea acestora la palpare indica tromboza venoasa profunda si, astfel, un posibil trombembolism pulmonar. Sensibilitatea la palparea toracelui, prezenta la aproximativ 15% dintre pacientii cu infarct miocardic acut, nu este specifica originii parietale a durerii toracice.

Tratament

Diagnosticarea durerii toracice

Evaluarea minima a oricarui pacient cu durere toracica include puls-oximetrie, ECG si examinare radiologica a toracelui.

In cazul adultilor se fac frecvent analize sanguine pentru markerii cardiaci. Rezultatele acestor investigatii trebuie coroborate cu datele de anamneza si semnele consemnate la examinarea clinica, urmarind stabilirea unui diagnostic specific. 

Un test terapeutic prin administrarea sublinguala de nitroglicerina sau administrarea orala de antiacide sub forma lichida nu diferentiaza in mod adecvat ischemia miocardica de BRGE sau de gastrita, oricare dintre cele doua medicamente putand ameliora simptomele acestor afectiuni.

Tratamentul durerii toracice

Afectiunile specifice diagnosticate trebuie tratate. Cand riscul de deces nu poate fi exclus, pacientii sunt de obicei internati in spital sau intr-o sectie de supraveghere in vederea monitorizarii cardiace si a unei evaluari extensive. Pana la stabilirea diagnosticului, simptomele se trateaza cu acetaminofen (paracetamol) sau opioide, in functie de necesitati.

Coduri de diagnostic asociate
  • Durere Toracica, Fara Precizare
Specialități asociate
  • Cardiologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.