Despre herpes
Herpesul este o afecțiune cauzată de infecția cu virusul herpes simplex (HSV), care provoacă răni sau vezicule în interiorul sau în jurul gurii sau organelor genitale, alături de alte simptome.
Există două tipuri de HSV:
- Virusul herpes simplex este un Virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1) care cauzează herpes oral și care afectează, de obicei, cavitatea bucală și pielea din jurul gurii, dar poate afecta și regiunea genitală;
- Virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2) care produce, de obicei, herpes genital, de cele mai multe ori cu transmitere sexuală.
Nu există un remediu definitiv pentru herpes care, odată manifestat, poate recidiva, dar tratamentul ajută la gestionarea simptomelor și la reducerea probabilității de recidivă a focarelor și transmiterea către parteneri.
Virus comun. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 67% dintre persoanele sub 50 de ani la nivel global au o infecție cu HSV-1, iar 13% dintre persoanele de sub 50 de ani au o infecție cu HSV-2.
Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală obișnuită, cu aproximativ 572.000 de infectări noi care se dezvoltă în fiecare an, conform statisticilor realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Față de herpesul oral, o persoană cu herpes genital ar putea să nu aibă simptome sau să aibă doar simptome ușoare. Majoritatea oamenilor ar putea să nu știe că au fost infectați. Peste 80% dintre persoanele cu vârsta între 14 și 49 de ani care au herpes genital nu au un diagnostic clinic.
Simptomele caracteristice ale herpesului genital sunt mici leziuni în formă de vezicule care se formează, de obicei, în jurul gurii, a organelor genitale sau rectului. Veziculele pline cu lichid apar pe piele la câteva zile după infectare și, apoi, se transformă în răni mici, dureroase, care pot persista două - patru săptămâni după ce s-au deschis.
În timp ce herpesul genital cauzează rareori probleme grave de sănătate, HSV-2 poate fi periculos pentru femeile însărcinate și nou-născuți, în special în ultimul trimestru de sarcină. Virusul poate provoca travaliu prematur, iar bebelușii pot contracta virusul în uter sau când trec prin canalul de naștere.
În ceea ce privește herpesul oral, mai mult de jumătate dintre adulți îl dezvoltă.
Herpesul oral este cauzat, în principal, de HSV-1, deși este posibil să existe și o infecție cu HSV-2 în jurul gurii. Persoanele cu un focar de herpes oral manifestă simptome inițiale de mâncărime, arsură sau furnicături în jurul gurii, buzelor sau limbii. Mai târziu, în aceste zone sau oriunde pe piele se pot dezvolta leziuni sub formă de vezicule mici.
În categoria herpesurilor intră și Herpersul zoster, cunoscut și sub numele de „Zona Zoster”, o infecție virală cauzată de contaminarea, în antecedente, cu virusul varicelo-zosterian și reactivarea acestuia din stadiul său latent. Infecția este identificabilă prin eruptiile dureroase specifice, sub forma unor vezicule cu lichid, situate oriunde la nivelul corpului și care corespund traiectului unui nerv.
Acest tip de virus herpetic este, înainte de toate, responsabil pentru apariția varicelei. În urma vindecării formei clinice active a varicelei, virusul nu dispare din corp, ci trece într-o stare inactivă (latentă), migrând la nivelul sistemului nervos, mai exact al rădăcinilor dorsale ale măduvei spinării. De aici, în cazul reactivării, virusul traversează tecile nervoase și ajunge la nivelul pielii, corespunzător fibrelor nervoase afectate, unde se pot observa veziculele specifice.
Motivul reactivării virusului din stadiul său latent nu este nici acum complet elucidat. Totuși, cauza cea mai probabilă este reprezentată de imunitatea scăzută, mai ales în combinație cu înaintarea în vârstă. Astfel, zona zoster este o afecțiune care se dezvoltă mai mult în rândul persoanelor vârstnice, în timp ce varicela este întâlnită predominant la copii.
Cauze
Când HSV este prezent pe piele, se poate transmite cu ușurință de la o persoană la alta prin contactul cu pielea umedă a gurii și a organelor genitale, inclusiv anusul.
Virusul se poate răspândi și prin contactul cu alte zone ale pielii și ale ochilor.
O persoană nu poate contracta HSV atingând, în general, un obiect sau o suprafață, cum ar fi o chiuvetă sau un prosop.
Infecția poate apărea:
- prin contact oral sau genital cu o persoană care are herpes;
- prin raport sexual vaginal sau anal, fără a utiliza o metodă de protecție eficientă, cum ar fi prezervativul;
- prin folosirea acelorași „jucării” sexuale.
Virusul se manifestă la cel mai mare nivel de contagiozitate între momentul în care apar primele simptome și înainte ca acestea să se vindece. Mai rar, virusul se poate transmite și atunci când simptomele nu sunt prezente.
Dacă o persoană cu herpes genital prezintă leziuni în timpul nașterii, virusul se poate transmite nou-născutului.
Factori de risc
Persoanele cu herpes genital au un risc mai mare de a contracta și transmite HIV. De asemenea, persoanele cu HIV au un sistem imunitar slăbit, crescând riscul unor complicații mai severe.
De exemplu, dacă o persoană are herpes oral și un sistem imunitar slăbit, poate avea un risc mai mare de a dezvolta keratită, un tip de inflamație a ochilor sau encefalită, care este inflamația creierului.
Dacă o persoană are un sistem imunitar slăbit și herpes genital, există, mai rar, riscul de a dezvolta o inflamație a creierului, ochilor, esofagului, plămânilor sau ficatului, precum și a unei infecții generalizate.
Simptome
Persoanele care dezvoltă simptome de herpes pot prezenta, mai întâi, furnicături, mâncărime sau arsuri, apoi observă răni sau vezicule care se formează în jurul gurii sau organelor genitale. Simptomele tind să se dezvolte la 2-20 de zile după expunerea la virus.
Simptomele herpesului oral se manifestă prin formarea de vezicule, numite şi răni febrile sau herpes labial, în interiorul sau în jurul buzelor și gurii.
Uneori, aceste vezicule se formează și în altă parte pe față sau pe limbă și, mai rar, pe alte zone ale pielii. Leziunile pot persista pe piele până la 2-3 săptămâni.
Simptomele herpesului genital se manifestă prin formarea de leziuni/răni care tind să se dezvolte pe penis, în jurul sau în interiorul vaginului, pe fese sau pe anus, dar se pot forma și pe alte zone ale pielii.
Herpesul poate provoca durere la urinare, dar și modificări ale secrețiilor vaginale.
Prima dată când o persoană dezvoltă leziuni cauzate de herpesul genital, acestea pot dura 2 până la 6 săptămâni înainte de a se vindeca.
Simptomele pot reapărea frecvent, chiar și la scurt timp după focarul inițial. În timp, recidivele bolii pot apărea mai rar, iar simptomele devin de obicei mai puțin severe.
Diagnosticare
Diagnosticul de herpes se poate realiza prin mai multe metode:
- Evaluarea clinică prin care medicul va efectua un examen vizual pentru a determina rănilor/veziculelor. Unele focare de herpes genital sunt însoțite de febră, astfel încât semnele vitale vor fi verificate și ele. În multe cazuri, un examen clinic poate fi suficient pentru diagnostic. Cu toate acestea, pentru apariția inițială sau în cazurile în care simptomele sunt ușoare, se recomandă efectuarea un test de laborator.
- Testarea unei probe din zonele infectate, şi anume un test molecular ce folosește o etapă de amplificare care ajută la detectarea ADN-ului viral, chiar și la niveluri foarte scăzute, în timpul diferitelor stadii de infecție sau de prezentare clinică. Acest test este sensibil și specific pentru ambele tipuri de herpes și permite începerea tratamentul în aceeași zi, în cazurile care sunt pozitive.
- Test de sânge prin care poate fi detectată prezența anticorpilor virali specifici, indiferent de simptome sau infecție activă. Prezența anumitor anticorpi poate indica, de asemenea, dacă infecția a fost dobândită recent.
Tratament
Există mai multe opțiuni de tratament atât pentru herpesul oral, cât și pentru cel genital:
- deși s-a stabilit că niciun medicament nu poate elimina virusul herpesului, medicii pot prescrie medicamente antivirale pentru a preveni multiplicarea virusului;
- tratamentele fără prescripție medicală pentru herpes, adesea creme, pot ajuta la gestionarea simptomelor specifice, precum furnicături, mâncărimi și dureri;
- pentru a reduce semnificativ durata unui focar, tratamentul trebuie început cât mai rapid, în maxim 24 de ore de la simptomele inițiale;
- pentru persoanele care sunt tratate cu medicamente antivirale, simptomele se pot ameliora cu 1-2 zile mai repede față de cele care nu au folosit niciun tratament. De asemenea, medicamentele pot reduce severitatea simptomelor;
- pentru persoanele care au recidive frecvente de herpes genital într-un an, medicul poate prescrie un medicament antiviral la fiecare recidivă;
- dacă o persoană se confruntă cu recurențe mai frecvente, medicul poate recomanda administrarea unui antiviral timp de 6-12 luni.
S-a constatat că administrarea acestor medicamente în fiecare zi pentru perioade mai lungi de timp poate reduce semnificativ și riscul de a transmite herpesul la un partener.
Remediile naturale pot avea efecte calmante dar nu ar trebui folosite fără a discuta, în prealabil, cu un medic specialist. Nicio cercetare nu susține, însă, eficacitatea remediilor casnice în tratarea simptomelor herpesului.
Următoarele remedii ar putea ajuta la ameliorarea disconfortului simptomelor herpesului la unele persoane:
- medicamente pentru ameliorarea durerii;
- baie în apă ușor sărată sau înmuiere într-o baie de șezut caldă;
- stropirea cu apă dintr-o sticlă sau bideu, pe vezicule, pentru a ușura durerea în timpul urinării;
- aplicarea gelului de aloe vera pe răni;
- aplicarea de vaselină pe zonele afectate;
- purtarea unor haine largi pentru a evita iritația;
- abținerea de la activitatea sexuală, chiar și cu protecție, până când simptomele dispar;
- aplicarea unei creme sau loțiuni care conține lidocaină pe uretra, înainte de a urina.
Unii oameni consideră că folosirea pachetelor de gheață ajută. Cu toate acestea, nu aplicați niciodată gheață direct pe piele - înfășurați-o mai întâi într-o cârpă.
Complicații
Se va evita atingerea cu degetele a leziunilor herpetice la nivelul gurii și contactul mâinii apoi cu ochii, pentru că boala se poate răspândi și în alte zone ale corpului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de autoinoculare.
Riscul de a te infecta singur este mai mare la prima infectare. Trasmiterea virusului de la gură la ochi, de exemplu, reprezintă una dintre cele mai grave complicații ale unei infecții primare.
Herpesul ocular provoacă leziuni şi dureri severe în zona ochiului. Dacă nu este tratată corespunzător, această formă de herpes poate duce chiar la orbire.
În cazuri rare, virusul herpes simplex poate infecta creierul, cauzând encefalita. Acest tip de infecție necesită spitalizare și tratament cu medicamente antivirale, administrate pe cale intravenoasă.
Persoanele care fac radioterapie sau au imunitate scăzută pot face forme atipice de herpes, extrem de agresive. Prevenirea și reducerea atacurilor herpetice se realizează prin tratamentul antiviral.
Prevenție
Există metode care pot reduce riscul de a dezvolta sau transmite herpes:
- folosind o barieră de protecție, cum ar fi prezervativele;
- evitarea sexului în timp ce simptomele sunt prezente;
- evitarea săruturilor și sexului oral atunci când există herpes în jurul gurii;
- spălarea temeinică a mâinilor, mai ales după atingerea zonei afectate, în timpul unui focar.
Există indicii că o imunitate scăzută, stresul, oboseala, boala și expunerea prelungită la soare/plajă pot declanșa apariția și, mai ales, recidiva simptomelor, astfel încât identificarea și evitarea acestor factori declanșatori poate ajuta la reducerea numărului de îmbolnăviri.
Bibliografie
- “Herpes.” Yale Medicine, Yale Medicine, 24 Sept. 2022, www.yalemedicine.org
- Raypole, Crystal. “Everything You Need to Know about Oral and Genital Herpes.” Healthline, Healthline Media, 22 June 2012, www.healthline.com
- Dresden, Danielle. “Symptoms, Causes, and Treatment of Herpes.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Apr. 2020, www.medicalnewstoday.com
Alte afecțiuni similare
Hernie hiatală
Hernia hiatală se mai numește și hernie gastrică transhiatală și reprezintă o afecțiune în care partea superioară a stomacului trece în torace din cauza lărgirii...
Vezi detalii
Hernie inghinală
Hernia inghinală reprezintă o afecțiune a peretelui abdominal definită prin exteriorizarea unui organ abdominal (cel mai frecvent, epiploon, intestin subțire sau...
Vezi detalii
Herpangină
Herpangina este o afecțiune virală, febrilă și extrem de contagioasă, care afectează cu precădere copiii care merg la grădiniță, școală sau pe cei care locuiesc în...
Vezi detalii
Herpes bucal
Herpesul oral este o infecție cauzată de virusul herpes simplex. Odată pătruns în organism, virusul provoacă răni dureroase pe buze, gingii, limbă, cerul gurii și chiar...
Vezi detalii
Hidrocel
Hidrocelul reprezintă o acumulare de lichid în jurul testiculului (hidrocel testicular) sau la nivelul funiculului spermatic (hidrocel funicular/ chist de cordon...
Vezi detalii
Hidronefroza
Hidronefroza reprezintă umflarea unuia sau a ambilor rinichi, din cauza acumulării de urină în căile urinare superioare. Acest lucru se întâmplă atunci când urina nu se...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.