Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre gigantism și acromegalie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Gigantismul și acromegalia sunt sindroame de secreție excesivă de hormon de creștere (hipersomatotropism) care sunt aproape întotdeauna din cauza unui adenom hipofizar. Înainte de închiderea epifizelor, rezultatul este gigantismul. Mai târziu, rezultatul este acromegalia, care provoacă caracteristici faciale distinctive și alte caracteristici.
Acromegalia este o tulburare care are ca rezultat creșterea excesivă a anumitor părți ale corpului uman. Este cauzată de excesul de hormon de creștere după ce plăcile de creștere ale oaselor sau cartilajele s-au închis. Simptomul inițial este, de obicei, mărirea mâinilor și picioarelor. De asemenea, poate exista o mărire a frunții, maxilarului și nasului.
Cea mai frecventă cauză a gigantismului este o tumorã benignă (necanceroasă) pe glanda pituitară a copilului (un adenom hipofizar) care eliberează excesul de hormon de creștere. Copiii cu gigantism prezintă aproape întotdeauna tumori hipofizare mari numite macroadenoame (un adenom hipofizar care are un diametru de zece milimetri sau mai mare) la diagnostic. Gigantismul poate fi cauzat și de hiperplazia hipofizară, care este atunci când glanda pituitară devine mărită.
Mulți copii cu gigantism prezintă o mutație genetică care determină formarea tumorii hipofizare. De asemenea, gigantismul poate apărea ca parte a mai multor tulburări genetice rare care duc la un risc crescut de a dezvolta tumori hipofizare secretoare de GH, inclusiv:
Pe de altă parte, persoanele care au o afecțiune genetică rară numită neoplazie endocrină multiplă, tip 1 (MEN 1), au un risc mai mare de a dezvolta acromegalie. La MEN 1, glandele endocrine - de obicei glandele paratiroide, pancreasul și glanda pituitară - cresc tumori și eliberează hormoni în cantități mai mari.
Copiii cu gigantism pot dezvolta anumite simptome, deoarece tumora hipofizară aplică presiune asupra creierului și țesuturilor nervoase din apropiere. Semnul principal al gigantismului este creșterea excesivă. Copiii cu gigantism cresc rapid în înălțime.
Alte simptome şi caracteristici fizice ale gigantismului includ:
Alte simptome ale gigantismului, determinate de adenomul hipofizar, includ:
Simptomele precoce ale acromegaliei includ:
Pe măsură ce trece timpul, simptomele comune includ:
Medicul endocrinolog este specialistul care poate diagnostica gigantismul și acromegalia. Acesta va stabili un diagnostic pe baza istoricului medical și familial și va efectua o evaluare clinică amănunțită și teste specializate, cum ar fi teste de sânge și teste imagistice.
Se pot efectua următoarele teste pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunii:
În cazul persoanelor care suferă de acromegalie, diagnosticul se poate stabili prin:
Specialiștii concep planuri de tratament bazate pe chirurgie și radioterapie. Medicamentele sunt disponibile și eficiente în tratarea acromegaliei (excesul de GH la adulți), dar efectele acestor medicamente asupra copiilor nu au fost studiate în mod detaliat.
Medicamentele au rolul de a scădea secreția hormonului de creștere sau de a-i bloca acţiunea în organism şi se administrează când chirurgia nu este eficientă.
Chirurgia este cea mai comună opțiune de tratament pentru gigantism şi acromegalie. Scopul este eliminarea sau reducerea dimensiunii tumorii hipofizare. Deoarece tumorile hipofizare care provoacă gigantism sunt adesea mari, copiii cu gigantism pot avea nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora și pentru a regla eficient nivelul GH. Chirurgia transsfenoidală este de preferat, dar poate fi nevoie şi de chirurgie transcraniană.
De asemenea, radioterapia poate contribui la scăderea nivelului hormonului de creștere atunci când intervenția chirurgicală nu este eficientă în acest sens. Radioterapia se bazează pe utilizarea de echipamente specializate pentru a viza tumora cu fascicule de radiații. Această terapie funcționează lent și poate necesita mai multe ședințe de tratament, cu pauze între ele, și poate dura până la zece pentru a avea efectul complet.
Dacă nu se intervine în timp util, acromegalia poate provoca următoarele complicații:
De asemenea, complicațiile pe termen lung ale gigantismului, în special dacă boala persistă după închiderea cartilajelor de creştere, includ:
Gigantismul și acromegalia nu sunt afecțiuni care pot fi prevenite. Cu toate acestea, un diagnostic timpuriu este esențial pentru a evita creșterea excesivă în înălțime sau pentru a încetini procesul de schimbări fizice, precum și alte complicații specifice.
Bibliografie
Germofobia este termenul folosit pentru a descrie frica patologică de germeni, bacterii, murdărie, contaminare și infecție. Aceasta este cel mai frecvent asociată cu...
Vezi detalii
Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar devine hiperactiv și atacă, în mod greșit, propriul organism.În mod normal, sistemul imunitar protejează...
Giardia este un parazit microscopic care provoacă o boală diareică numită giardioză. Infecţia cu Giardia este marcată de crampe intestinale, meteorism abdominal...
Ginecomastia este o boală care afectează bărbații, reprezentând mărirea în volum a sânilor. Afecțiunea poate să apară oricând, din copilărie până la vârste înaintate, și...
Gingivita reprezintă o afecțiune a gingiilor caracterizată prin inflamație. Este primul stadiu de afectare parodontală, care poate fi total reversibilă în cazul în care...
Glaucomul reprezintă degradarea cronică a nervului optic ce se exprimă prin pierderea fibrelor nervoase și care se poate asocia sau nu cu creșterea tensiunii...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.