Wheezing

Alte denumiri ale afectiunii:

Respiratie suieratoare

Wheezing-ul este un zgomot expirator cu tonalitate inalta cu origine la nivelul cailor aeriene (CR) mari (avand caracter monomorf) sau la nivelul cailor aeriene mici (cu caracter polifonic, muzical). Sub aspectul fiziopatologic este expresia limitarii fluxului de aer datorat reducerii calibrului CR.

Incidenta wheezing-ului este foarte crescuta la varstele mici. Pana la 25-30% dintre sugari au un episod de wheezing, respectiv 50% dintre copii prezinta cel putin un episod de wheezing inainte de implinirea varstei de 6 ani.

Tusea si respiratia suieratoare sunt simptome comune ale bolilor copilariei. De obicei, nu inseamna ca copilul tau are o afectiune grava, desi pot suna ingrozitor si pot fi deranjante pentru tine si copilul tau. Tusea este un reflex normal, sanatos si important, care ajuta la curatarea cailor respiratorii din gat si piept.

In cele mai multe cazuri, puteti ameliora simptomele wheezing-ului acasa. Cu toate acestea, copilul dvs. poate avea nevoie de asistenta medicala urgenta daca simptomele devin mai grave.

Un copil poate experimenta oprirea respiratiei in timpul unui atac respirator sever. Daca copilul tau incepe sa tuseze brusc, fara sa se simta mai intai rau, verifica daca se sufoca. Acest lucru necesita tratament de urgenta imediat.

Fumatul in casa sau masina creste riscul aparitiei unor probleme respiratorii la copii.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie pediatrica

Butum Lavinia,Doctor
Doctor
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar

Wheezing - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele wheezing-ului

Frecventa este mai mare la copii decat la adulti din cauza urmatorilor factori: dimensiunea mai redusa a CR, cu o rezistenta la flux a CR mai mare, complianta pulmonara si elasticitate tisulara redusa si CR colaterale mai putine, ceea ce favorizeaza obstructia si atelectazia.

Wheezing provocat de infectii toracice virale

Alunecarea la copii prescolari este aproape intotdeauna cauzata de o infectie virala toracica. Majoritatea copiilor vor sufla doar o data sau de doua ori, in timp ce unii copii vor suspina in mod regulat cu infectii virale.

Pana la doua treimi din copiii care au episoade frecvente de respiratie nu vor fi suierosi pana la varsta de 6 ani si nu vor continua sa dezvolte astm.

Infectiile toracice virale determina umflarea si mucusul sa se acumuleze in caile respiratorii. Acest lucru face caile respiratorii inguste si provoaca tuse si respiratie. Multe virusuri pot provoca respiratie suieratoare la copii mici. Aceste virusuri sunt mai frecvente iarna.

Wheezing provocat de astm

Secularea la copii mai mari se datoreaza adesea astmului.

Wheezing provocat de fumul de tigara

Copiii mici care respira in fumul de tigara al persoanelor din jurul lor (fumatul pasiv) au un risc mai mare de respiratie suieratoare. 

Factori de risc pentru wheezing

Copiii care sunt mai susceptibili de a fi diagnosticati cu wheezing includ copii care au unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

 • Episoade mai grave de wheezing
 • Membrii familiei au astm;
 • O tendinta a familiei de a avea multe alergii;
 • Respiratia cu boli virale (in special cele cauzate de virusul sincitial respirator si rinovirusul uman).

Cu toate acestea, la majoritatea copiilor, episoadele de wheezing se opresc la varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani. Acesti copii au alte cauze pentru episoadele lor recurente de respiratie suieratoare.

Wheezing - Simptome

Simptomele wheezing-ului

Wheezing-ul, asa cum spune si definitia, reprezinta respiratia suieratoare. Insa acest simptom se poate agrava, respiratia putandu-se opri in timpul unui atac respirator sever. Daca tusea si suierile nu se opresc sau daca wheezing-ul devine mai suparator sau mai rau trebuie sa solitiati ajutor de specialitate.

Cauta ajutor medical imediat daca:

 • Copilul dvs. are dificultati de respiratie;
 • Respiratia lor devine rapida sau neregulata;
 • Respiratia copilului este zgomotoasa atunci cand nu plang;
 • Pielea lor devine albastra sau foarte palida;
 • Copiii par neobisnuit de obositi;
 • Au o temperatura de peste 37 °C;
 • Refuza mancarea sau bautura;
 • Copilul dvs. incepe brusc sa tuseasca si nu s-a simtit rau - acest lucru poate indica faptul ca se sufoca. 

Afectarea necesita tratament imediat de urgenta.

Wheezing - Tratament

Diagnosticarea wheezing-ului

Pentru formularea unui diagnostic de boala, anamneza trebuie sa cuprinda urmatoarele detalii: 

 • Modificari cu pozitia (ex. accentuarea in pozitie decliva), asocierea cu tulburari de alimentatie sau cu modificari ale vocii sau a calitatii plansului; 
 • Asocierea tulburarilor de alimentatie prezente in > 90% cazuri de RGE (reflux gastro-esofagian); 
 • Prezenta unor simptome asociate ca: tuse, cianoza, apnee, febra; 
 • Tulburari respiratorii perinatale;
 • Anomalii asociate cunoscute: malformatii cardiovasculare, hemangioame, eczema, dermatita atopica, CHARGE, VACTERL, Arnold-Chiari, hipotonie etc; 
 • AHC: fibroza chistica, imunodeficienta, astm, RGE, atopie, expunere la fumat, poluanti, iritanti.

Prezenta unor modificari sugestive la examenul obiectiv:

 • obstructie nazala persistenta, modificari toracice, suflu sistolic, modificari cutanate (eczema, hemangioame), degete hipocratice, wheezing fix monofonic/asimetric (in aspiratia de corp strain), stridor asociat (in bronhomalacie, inel vascular, sindrom mediastinal, crup).

Hemograma (modificari persistente sau clinice):

 • Hipereozinofilie;
 • Neurotropie sau neutrofilie in infectii. 

Radiografie toracica:

 • Hiperinflamatie generalizata/air trapping difuz in astm, F/C sau dischinezia ciliara primara;
 • Hiperinflamatie localizata in anomalii structurale, aspiratie corp strain;
 • Alte modificari: atelectazie, bronsiectazie, tumori mediastinale, AP, cardiomegalie, edem pulmonar.

Tratamentul wheezing-ului

1. In faza acuta:

Bronodilatoare: se administreaza in forme de severitate moderata, cu eficienta variabila:

 • β2 agonist (salbutamol) inhalator in nebulizare sau MDI cu spacer (tratament de electie), rareori in administrare parentala, 
 • ipratropium bromid inhalator.

Oxigen umidificat: singura metoda terapeutica cu eficienta dovedita.

Glucocorticoizi: pe cale sistemica orala (prednisolon 1-2 mg/kg) sau parenterala (hidrocortizon) sau inhalatorie (fluticasona propionat) cu beneficiu incert: raspunsul favorabil constituie un indiciu evolutiv spre astm bronsic.

Solutie salina hipertona inhalator: studii recente nu confirma eficienta semnificativa comparativ cu placebo.

Combinatia glucocorticoizi inhalator si bronhodilatoare este recomandata daca exista suspiciunea de astm la pacienti cu simptome persistente.

Antibiotice:

Nu se recomanda decat in situatia demonstrarii unei infectii asociate;

- Azitromicina: are si efecte antiinflamatoare; reduce durata episodului de wheezing cu efect mai bun decat este initiata precoce (inainte de a 6-a zi de boala).

2. Pe termen lung

Fara simptome intre episoadele de wheezing: doze mici de glucocorticoizi inhalatori zilnic, 4-8 saptamani. Doze mari de glucocorticoizi inhalator intermitent (la nevoie).

Wheezing episodic (viral): glucocorticoizi inhalatori pe durata scurta dupa un episod sever care a impus spitalizare. Montelukast, eficienta discutabila.

Wheezing cu triggeri multipli:

- Doze mici de glucocorticoizi inahalatori zilnic.

Tipuri de glucococrticoizi recomandati pentru administrarea cu MDI cu ajutorul unui spacer (cu sau fara masca in functie de varsta copilului): fluticasona propionat, budesonida , glucocorticoizi cu particule extrafine (EF) cu diamentru de 2µm.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical