Malnutritie

Alte denumiri ale afectiunii:

Subnutritie

Malnutrita, prin definitie se intelege ca acesata este o tulburare cronica a starii de nutritive, cauzate de un aport nutritive insufficient sau inexistent uneori, cu referire la consumul de apa, carente de vitamine, proteine, calorii, saruri minerale determinand astfel anemie carentiala sau rahitism.

Din pacate, malnutrita este principala cauza de mortalitate aflata in tarile in curs de dezvoltare, dar si in tarile unde de-a lungul timpului au exista razboaie, seceta, migratii sau calamitati.

Majoritatea persoanelor afectate sunt copii, peste jumatate din cazurile de malnutritie se instaleaza in primele 6 luni de viata.

S-a constatat o usoara tendinta de crestere a incidentei de malnutritie si in tarile dezvoltate, caz concret in SUA.

Carentele si lipsa aporturilor necesare pentru o dezvoltare normala a persoanelor, favorizeaza o  sensibilitate crescuta la infectii, de orice tip, iar acestea fiind adesea cauza deceselor.

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Primar
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Medic Specialist

Malnutritie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Malnutitia a fost impartita in doua tipuri :

 1. Malnutitie primara, specifica infectiilor fecale (citomegalovirus si toxoplasmoza), infectii repatate sau\si netratate (bronhopneumonii, TBC sau infectii urinare cornice) dar si boli genetice, cromozomiale sau metabolice si tulburari de digestive si absortie intestinala (pancreatita cronica, carente de vitamine, tulburari intestinale, neoplasme intestinale etc.)
 2. Malnutritia secundara, se datoreaza deficitului de aport alimentar calitativ si cantitativ, a lipsei apei potabile, foametea (sau greva foamei).

La copii, cauzele de malnutritie pot fi: hipogalactia materna, diversificarea tartiva, alimentatia necorespunzatoare in functie de factori etnici, religiosi sau familiari.

Factorii favorizanti sunt greutatea mica la nastere (sub 4 luni) , conditiile nefavorabile de trai (venit scazut , familii defavorizate , mediul social aspru).

Malnutritie - Simptome

In formele severe in care deficitul depaseste o anumita limita ,simptomatologia este urmatoarea:

 • Asthenia, scaderea in greutate , anemie, diaree
 • Scaderea metabolismului bazal
 • Scaderea rezervelor de apa
 • Scaderea tolerantei digestive
 • Pierderea capacitatii de aparare impotriva infectiilor (lipsa anticorpilor)

Malnutritie - Tratament

Stabilirea diagnosticului de malnutritie este simpla doar in aparenta, fiind necesar sa se efectueze nu doar investigatii paraclinice, ci si o ancheta alimentara si un examen clinic complet.Investigatiile paraclinice trebuie sa cuprinda:

 • investigatii pentru diagnosticarea infectiilor: hemograma, urocultura, sumar de urina, examen ORL
 • dozarea electrolitilor: Na, K
 • evaluarea proteica
 • dozarea vitaminelor si oligoelementelor
 • evaluarea statusului immunologic

In functie de rezultatele analizelor efectuate , se va stabili un tratament corepunzator. In principiu, tratamentul malnutriei este simplu acesta consta in realimentarea bolnavului. Fac exceptie cazurile de malnutritie secundara , in care tratamentul etiologic trebuie sa combata starile care au dus la dezechilibrul nutritional si care pot sa-l intretina in ciuda unei alimentatii adecvate.

Tratamentul dietetic se afla pe primul plan, dar alimentarea unui pacient malnutrit ridica adesea probleme dificile. Multe decese sunt  atribuite malnutriei  nu atat in timpul perioadei de infometare , cat si dupa inceperea terapiei. Realimentarea trebuie sa se faca progresiv , tinand-se cont de fiecare caz in parte. Alimentatie se poate realiza si prin sonda nazo-gastrica , in cazurile severe de malnutritie.

Tratamentul medicamentos include preparate anabolizante , antidepresive , anxiolitice si simptomatice. Dintre anabolizante se utilizeaza insulina si derivatii steroizi.Alte mijloace de tratament includ fitoterapia si psihoterapia.

Diabet Si Nutritie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical