Informații generale
Testul ce dozează lamotrigina poate fi recomandat de medicul specialist pentru monitorizarea concentrației serice de lamotrigină. Lamotrigina este metabolizată prin procesul de conjugare a acidului glucuronic la metaboliți inactivi la nivelul ficatului și prezintă un timp de înjumătățire cuprins între 25 și 33 de ore la adulți. Acesta poate fi mai redus atunci când se administrează în același timp medicație ce include fenitoină sau carbamazepină.
Lamotrigina este un medicament aprobat și utilizat în terapia tulburarii bipolare I, dar și a unor afecțiuni caracterizate prin tulburări convulsive, cum ar fi, de exemplu, sindromul Lennox-Gastaut. Lamotrigina este un antiepileptic din clasa feniltriazinelor, aceasta fiind recomandată și în prevenirea convulsiilor la pacienții diagnosticați cu epilepsie.
Lamotrigina a fost aprobată ca medicament ce poate fi utilizat ca adjuvant pentru tulburarea bipolară I în urma a două studii ce au arătat că medicamentul a avut o rată a eficienței foarte ridicată pentru depresia bipolară, tulburarea bipolară ciclică rapidă, dar și tulburări de dispoziție rezistente la tratament.
Reacțiile adverse ale administrării de lamotrigină pot include amețeli, ataxie, greață, vărsături, tulburări de vedere, erupții cutanate, iritabilitate, insomnie, dureri de cap, tremur. Reacții adverse mai grave ale consumului de lamotrigină sunt reprezentate de erupții cutanate majore la nivelul pielii, cum ar fi Sindromul Steven-Johnson sau necroliza epidermică toxică.
Când este recomandată determinarea lamotriginei
Determinarea lamotriginei poate fi recomandată de medicul specialist pentru a monitoriza nivelurile serice de lamotrigină. De asemena, testul poate fi util pentru adaptarea dozei de latrimogină pentru pacienții cărora le-au fost prescrise și ale tripuri de medicamente anticonvulsivante.
Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central, caracterizată prin episoade de comportament bizar, pierderea cunoștinței sau convulsii. Simptomatologia convulsiilor poate să difere de la persoană la persoană. Tratamentul medicamentos are scopul de a calma și ameliora crizele de epilepsie prin care trec persoanele ce suferă de această afecțiune. Lamotrigina este un medicament recomandat adesea pentru controlul episoadelor epileptice.
Tulburarea bipolară este o afecțiune ce atacă sănătatea mintală, fiind denumită, în trecut, depresie maniacală. Aceasta se caracterizează prin schimbări bruște și extreme de dispoziție, de la manie sau hipomanie, până la o stare euforică. Aceste schimbări pot afecta stilul de viață al pacientului, incluzând somnul, capacitatea de concentrare, comportamentul sau activitățile zilnice.
Procedura recoltare
Determinarea lamotrigine trebuie să ţină cont de timpul de înjumătățire și de perioada de echilibru specifice fiecărui medicament. Recoltarea se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant. Este important să se menționeze ora la care a avut loc recoltarea și este recomandat ca aceasta să se realizeze la aceeași oră, pentru buna monitorizare a tratamentului, înainte de administrarea următoarei doze.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale lamotrigine sunt cuprinse în intervalul: 2.5 - 15 mg/L.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Edinoff AN;Nguyen LH;Fitz-Gerald MJ;Crane E;Lewis K;Pierre SS;Kaye AD;Kaye AM;Kaye JS;Kaye RJ;Gennuso SA;Varrassi G;Viswanath O;Urits I. “Lamotrigine and Stevens-Johnson Syndrome Prevention.” Psychopharmacology Bulletin, vol. 51, no. 2, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Hashimoto, Yasuhiko, et al. “Lamotrigine in the Maintenance Treatment of Bipolar Disorder.” The Cochrane Library, 7 Apr. 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1002/14651858.cd013575
- Europe PMC. “Europe PMC.” Europepmc.org, 2016, https://europepmc.org
- JamirPitton Rissardo, and AnaL Fornari Caprara. “Lamotrigine-Associated Movement Disorder: A Literature Review.” Neurology India, vol. 69, no. 6, 5 Jan. 2022, pp. 1524–1524, https://www.neurologyindia.com, https://doi.org/10.4103/0028-3886.333440
- Crawford, Mike J, et al. “Lamotrigine for People with Borderline Personality Disorder: A RCT.” Health Technology Assessment, vol. 22, no. 17, 1 Apr. 2018, pp. 1–68, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3310/hta22170
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.