Banner Lipide totale

Lipide totale

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Lipidele sunt un grup eterogen de compuși organici care asigură cea mai mare parte din energia de care avem nevoie. Din masa corporală a unui adult normal, un procent de 15-20% este reprezentat de lipide. Cele mai multe grăsimi sunt depozitate în formă solidă în organe sau piele şi doar o mică parte circulă în formă lichidă în sânge.

Analiza pentru lipide totale presupune măsurarea nivelului de lipide din organism, în funcție de anumite categorii. Acest test este indicat pentru determinarea riscului de boală coronariană și cuprinde:

Colesterolul reprezintă precursorul hormonilor steroizi și este cel mai important sterol, fiind sintetizat în mare parte de celulele hepatice și, în cantități mai mici, de celelalte celule ale corpului uman. Acesta intră în alcătuirea membranelor celulare şi, pe lângă hormoni, mai este precursor și pentru acizii biliari și vitamina D. Transportul colesterolului la nivel plasmatic se face sub formă de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), urmând să fie eliminat din țesuturi către ficat sub formă de lipoproteine cu densitate înaltă (HDL).

LDL reprezintă lipoproteina ce conține cea mai mare cantitate de colesterol, acesta îndeplinind rol major în transportul colesterolului către țesuturi. Colesterolul LDL este adesea numit colesterol „rău” deoarece se adună în pereții vaselor de sânge, crescând astfel riscul apariției aterosclerozei, a bolii coronariene, a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.

Principalul rol al colesterolului HDL în metabolismul lipidelor este absorbția și transportul colesterolului din țesuturile periferice la ficat, printr-un proces cunoscut sub numele de transport invers al colesterolului (mecanism cardioprotector). Nivelurile scăzute ale colesterolului HDL sunt puternic asociate cu un risc crescut de boală coronariană.

Trigliceridele sunt lipide care circulă în sânge, putând să se depună la la nivelul țesuturilor. Atunci când organismul primește cantități mari de grăsimi, el le va stoca și depozita sub formă de trigliceride.

Lipidele sunt un grup eterogen de compuși organici care asigură cea mai mare parte din energia de care avem nevoie. Din masa corporală a unui adult normal, un procent de 15-20% este reprezentat de lipide. Cele mai multe grăsimi sunt depozitate în formă solidă în organe sau piele şi doar o mică parte circulă în formă lichidă în sânge.

În funcție de densitatea lor, lipidele se clasifică în:

 • lipoproteine cu densitate mare (HDL);
 • lipoproteine cu densitate scăzută (LDL);
 • lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL).
Probă Lipide totale Medlife

Când este recomandată determinarea lipidelor totale

Determinarea lipidelor totale serice (determinate din sânge) reprezintă o metodă de screening la adulții care nu sunt cunoscuți cu probleme de sănătate. În acest caz, analiza este recomandată din 4 în 4 ani.

În cazul în care există factori de risc pentru bolile coronariene, determinarea lipidelor totale se face la intervale mai scurte de timp, în funcție de recomandarea medicului.

Analiza este recomandată bărbaților de peste 45 ani și femeilor de peste 50 ani la intervale mai dese de timp. Și copiilor cu vârste între 9 şi 11 ani le poate fi indicat acest test, atunci când în istoricul familial există boli cardiovasculare.

Procedura recoltare

Pentru determinarea lipidelor totale din organism este necesară o probă de sânge. Recoltarea se face a jeun (pe nemâncate) și este recomandat ca ultima masă să fie cu 8-12 ore înainte de analiză şi să nu se consume băuturi alcoolice cu 72 ore înainte.

De asemenea, cu 2 săptămâni înainte de testare, pacientului i se recomandă să îşi mențină dieta obișnuită, să nu aducă nicio modificare în acest sens.

În unele cazuri, medicul poate recomanda ca determinarea să fie făcută după ce pacientul a mâncat, situație în care se face un profil lipidic parțial sau se verifică exact cum arată profilul lipidic în raport cu dieta pacientului.

Interpretare rezultate

Formula de calcul pe baza căreia se calculează nivelul de lipide totale:

Lipide totale = 2,25 x valoare colesterol total + valoare trigliceride + 90

Astfel, valoarea de referință* pentru lipide totale este considerată în intervalul 400 – 800 mg/dl.

Orice valoare obținută în urma determinării lipidelor totale trebuie interpretată de un medic, în context clinic și paraclinic.

Valorile de referință* pentru LDL:

Valoare Rezultat
< 100 mg/dL Nivel Optim
100 - 129 mg/dL Risc scăzut
130 - 159 mg/dL Risc moderat
160 - 189 mg/dL Risc crescut
≥ 190 mg/dL Risc foarte crescut

Valorile de referință* pentru HDL:

Valoare Rezultat
> 60 mg/dL Risc scăzut
40 - 59 mg/dL Risc moderat
< 40 mg/d Risc crescut

Valorile de referință* pentru trigliceride sunt cuprinse în intervalul 0 - 199 mg/dl.

Valorile de referință* pentru colesterolul total sunt:

 • 0 - 14 ani: 0 - 170 mg/dL
 • > 14 ani: 0 - 200 mg/dL

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Un nivel crescut al valorilor profilului lipidic poate fi o indicație a riscului de boală cardiovasculară, dar este întâlnit și la pacienții cu diabet sau la cei care fac abuz de alcool.

Alimentele pe care le consumăm pot să influențeze rezultatul profilului lipidic. La fel și timpul scurs de la ultima masă până la recoltarea probei de sânge.

Valori scăzute

Lipide totale cu valori scăzute, sub intervalul de referință, se întâlnesc în:

 • hipertireoză;
 • stări carențiale;
 • infecții acute;
 • anemii grave.

Valori crescute

Lipide totale cu valori mari, în afara intervalului de referință, se întâlnesc în următoarele situații:

 • dislipidemii primare;
 • mixedem;
 • sindrom nefrotic;
 • alcoolism cronic;
 • pancreatită acută;
 • diabet zaharat;
 • boala Tangier.

Un rezultat care indică lipide totale mărite față de măsurători anterioare poate reflecta un risc crescut de boală cardiovasculară.

Bibliografie

 1. Hoffman, Matthew. “Cholesterol Testing and the Lipid Panel.” WebMD, WebMD, 3 Nov. 2008, www.webmd.com
 2. ‌“Cholesterol Test - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
 3. ‌“Lipid Panel.” Hopkinsmedicine.org, 4 Dec. 2020, www.hopkinsmedicine.org
 4. ‌Nigam, P. K. “Serum Lipid Profile: Fasting or Non-Fasting?” Indian Journal of Clinical Biochemistry, vol. 26, no. 1, 29 Dec. 2010, pp. 96–97, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1007/s12291-010-0095-x‌

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu