Banner Legionella - antigen solubil

Legionella - antigen solubil

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Detectarea antigenului solubil în urină este o metodă rapidă și simplă de diagnosticare a infecției cu Legionella.

Legionella este un bacil Gram-negativ de dimensiuni reduse, subțire și mobil datorită flagelilor bipolari și subpolari. Legionella este un patogen nesporulat și aerob, foarte răspândit în natură, fiind întâlnit în special în mediile acvatice, cum ar fi lacuri, râuri sau pârâuri. Până în prezent au fost descrise 45 de specii, considerându-se că Legionella pneumophila este cea mai patogenă pentru om.

Legionella poate induce apariția legionelozei, care poate fi întâlnită sub două forme. Febra Pontiac reprezintă forma mai puțin severă a afecțiunii, caracterizată printr-o infecție respiratorie, asociată cu frisoane, dureri de cap și musculare, dar și febră, ce afectează, în special, pacienții imunocompetenți.

Boala legionarilor este o afecțiune respiratorie acută febrilă ce a primit acestă denumire în urma focarului din anul 1976. Severitatea bolii poate să difere, de la o formă ușoară până la o pneumonie fatală. Pacienții ajung să fie infectați cu Legionella în urma inhalării bacteriei din surse de apă contaminate.

De-a lungul anilor, s-a constatat că boala legionarilor a apărut atât sub forme izolate, cât și epidemic sau endemic. Se estimează că anual sunt diagnosticate între 25.000 până la 100.000 de cazuri de infecție cu Legionella. Simptomatologia bolii legionarilor apare la două - zece zile în urma contactului cu Legionella.

Legionella poate fi izolată din numeroase tipuri de probe, cum ar fi secrețiile tractului respirator inferior, hemoculturi sau urină.

Probă Legionella - antigen solubil Medlife

Când este recomandată determinarea analizei Legionella - antigen solubil

Determinarea testului poate fi recomandată de medicul specialist atunci când se suspectează o infecție cu Legionella.

Simptomatologia bolii legionarilor poate include:

Procedura recoltare

Determinarea antigenului de Legionella nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de urină spontană, colectată într-un recipient special pentru urină. Proba trebuie păstrată la o temperatură cuprinsă între 2 și 8˚ C.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului nu diferă în funcție de sex sau vârstă, și se prezintă sub forma de: negativ / pozitiv.


Interferențe și limite

Contaminarea probei, dar și nerespectarea condițiilor de depozitare și transport pot influența acuitatea rezultatelor.

Un rezultat pozitiv nu este decisiv pentru diagnosticul de boala legionarilor. Rezultatele trebuie interpretate în context clinic de medicul specialist, care poate recomanda realizarea unor teste suplimentare.

Excreția antigenului Legionella în urină poate să difere de la pacient la pacient, în funcție de momentul în care a intrat în contact cu patogenul. Tratamentele cu antibiotice pot duce la scăderea excreției antigenului. Utilizarea laxativelor sau a antidiureticelor poate influența, de asemenea, acuitatea rezultatelor.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv al testului ce măsoară antigenul Legionella în urină poate evidenția o infecție acută sau trecută cu patogenul.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ al testului ce măsoară antigenul Legionella în urină sugerează absența unei infecții acute sau trecute cu patogenul.

Dacă simptomatologia este, totuşi, prezentă, medicul specialist poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare.

Dacă ai nevoie de mai multe informații referitoare la serviciile de sănătate MedLife, ne poți contacta prin Call-Center sau poți completa formularul.

Bibliografie

  1. Bibb, W F, et al. “Detection of Soluble Legionella Pneumophila Antigens in Serum and Urine Specimens by Enzyme-Linked Immunosorbent Assay with Monoclonal and Polyclonal Antibodies.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 20, no. 3, 1 Sept. 1984, pp. 478–482, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1128/jcm.20.3.478-482.1984
  2. Berdal, B P, et al. “Detection of Legionella Pneumonophila Antigen in Urine by Enzyme-Linked Immunospecific Assay.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 9, no. 5, 1 May 1979, pp. 575–578, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1128/jcm.9.5.575-578.1979
  3. Murdoch, David R. “Diagnosis ofLegionellaInfection.” Clinical Infectious Diseases, vol. 36, no. 1, 1 Jan. 2003, pp. 64–69, https://academic.oup.com , https://doi.org/10.1086/345529
  4. “LAGU - Overview: Legionella Antigen, Random, Urine.” @Mayocliniclabs, 2020, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu