Banner Mioglobina serică

Mioglobina serică

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Atunci când se produc leziuni la nivelul organismului uman, acesta reacționează în funcție de tipul și de gravitatea acestora. Când leziunile se produc la nivelul mușchilor scheletici, în sânge este eliberată mioglobina, o proteină care are rol în legarea oxigenului la atomul de fier al grupării sale hem.

Astfel, în cazul leziunilor musculare, nivelul mioglobinei crește, iar măsurarea nivelurilor este necesară pentru a determina gradul de severitate al leziunii. Cu cât leziunea este mai acută, cu atât crește riscul ca rinichii să fie afectați, deoarece mioglobina este un produs toxic pentru rinichi. Din această cauză se recomandă ca măsurarea nivelului de mioglobină în ser sau urină să se facă încă din primele ore de la apariția leziunii.

Mioglobina este filtrată renal, așadar determinarea cantitativă se poate face și printr-un test de urină. Cel mai adesea însă, mioglobina este determinată seric, procedura fiind mai rapidă decât în cazul analizei de urină.

Deși mioglobina nu este specifică mușchiului inimii, ea poate fi folosită și pentru determinarea leziunilor miocardului ca urmare a unui atac de cord. Cantitatea de mioglobină în infarct crește în primele 2-3 ore foarte mult, atinge cele mai ridicate niveluri într-un interval de 8-12 ore și, în general, revine la normal în decurs de o zi - două.

În cursul infarctului miocardic se rup membranele celulelor musculare miocardice și se eliberează troponine, acestea fiind considerate markeri mult mai eficienți și specifici în determinarea diagnosticului de atac de cord comparativ cu mioglobina. Din acest motiv, în analize se folosesc ambii markeri, pentru a putea analiza și confirma diagnosticul într-un mod cât mai precis.

Probă Mioglobina serică Medlife

Când este recomandată determinarea mioglobinei serice

Mioglobina serică este folosită pentru a diagnostica sau semnaliza apariția unor leziuni musculare precum:

  • diagnosticul traumatismelor musculare sau al inflamațiilor la nivelul mușchilor;
  • diagnosticarea afecțiunilor miocardice;
  • diagnosticarea afecțiunilor la nivelul mușchilor scheletici;
  • pacienți cu traumatisme la care se observă o funcționare deficitară a rinichilor ca urmare a acestora;
  • leziuni survenite după activitate musculară intensă;
  • leziuni ce apar ca urmare a realizării unor injecții.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant.

Nu este necesară pregătirea pacienților în mod special.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute în urma determinării serice a mioglobinei pot oferi indicații importante cu privire la leziunile pacienților la nivelul mușchilor.

Valorile de referință* ale mioglobinei trebuie să fie sub 155 ng/ml la bărbați și sub 106 ng/ml la femei.

Valorile peste aceste limite denotă apariția unei leziuni miocardice sau efectele unui traumatism la nivelul mușchilor.

* Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul tratamentelor cu biotină urmate de pacienți, caz în care se recomandă întreruperea tratamentului cu circa 72 de ore înainte de recoltare, în măsura în care acest lucru este posibil.

Consumul de alcool și anumite tipuri de medicamente pot fi responsabile în unele situații de leziuni musculare, lucru care duce la o creșterea ușoară a cantității de mioglobină în sânge. Din acest motiv, se recomandă ca pacientul să nu consume alcool înainte de recoltarea analizelor și să discute cu medicul în vederea întreruperii altor tratamente cu medicamente ce pot influența rezultatele mioglobinei.

În cazuri foarte rare, cum ar fi gamapatia monoclonală, în special de tip IgM (macroglobulinemie Waldenstrom), testarea sa poate furniza rezultate eronate. Rezultatele pot fi eronate și în cazul analizei unui ser hiperlipemic.

Valori crescute

Mioglobina crescută evidențiază leziunile și gradul lor de severitate la nivelul mușchilor scheletici. De asemenea, mioglobina crescută poate indica inflamații la nivelul mușchilor (miozită), cazuri de distrofie musculară sau infarct.

Pe lângă acestea, mioglobina poate avea valori ridicate și în următoarele situații:

  • accidente sau traumatisme;
  • intervenții chirurgicale;
  • convulsii;
  • rabdomioliza – dezintegrarea, „moartea” fibrelor musculare ale organismului.

Mioglobina poate avea valori normale dacă pacientul a suferit o leziune musculară superficială. În cazul atacului de cord însă, este necesară și testarea troponinei, deoarece aceasta poate evidenția o leziune la nivelul miocardului, chiar dacă testul mioglobinei este negativ.

În cazul analizei de urină, mioglobina nu ar trebui să fie detectată, însă dacă ne referim la unele leziuni, traumatisme sau accidente, este nevoie și de acest test - mioglobina urinară pentru a putea fi determinate potențiale afecțiuni la nivel renal.

Bibliografie

  1. Kagen, Lawrence J. “Serum Myoglobin.” Archives of Internal Medicine, vol. 139, no. 6, 1 June 1979, p. 628, https://jamanetwork.com, 10.1001/archinte.1979.03630430010005
  2. Lippi, Giuseppe, and Mario Plebani. “Serum Myoglobin Immunoassays: Obsolete or Still Clinically Useful?” Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM), vol. 54, no. 10, 1 Jan. 2016, www.degruyter.com, 10.1515/cclm-2016-0472

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu