Informații generale
Testul pentru determinarea monoxidului de carbon poate fi recomandat de medicul specialist pentru a identifica o posibilă otrăvire cu acest gaz. Intoxicaţia cu monoxid de carbon poate apărea atunci când pacientul respiră aer ce conţine cantităţi foarte mari de monoxid de carbon (CO).
Monoxidul de carbon este un gaz incolor şi inodor, fără gust, fiind produs în urma arderii incomplete a materialului carbonic.
Sursa monoxidului de carbon poate fi multiplă, de la automobile, şeminee, bărci, încălzitoare pe bază de kerosen, până la cuptoare. Deşi, în mod normal, acestea nu elimină CO în cantități în care să afecteze sănătatea, atunci când sunt instalate incorect într-un spaţiu închis, monoxidul de carbon se poate acumula rapid.
Monoxidul de carbon se leagă de hemoglobină cu o afinitate de 250 de ori mai mare decât cea a oxigenului, formând, astfel, un complex numit carboxihemoglobină (HbCO), ce afectează modul în care oxigenul este livrat către ţesuturi şi organe. Concentraţiile mai mari de 20% de monoxid de carbon în hemoglobină pot induce simptome precum confuzie, greaţă, vărsături sau creşterea pulsului. Nivelurile de monoxid de carbon care depăşesc 50% pot deveni fatale.
Intoxicaţia cu monoxid de carbon este extrem de periculoasă pentru persoanele care dorm, au consumat alcool sau droguri, deoarece acestea nu îşi pot da seama de prezenţa gazului în încăpere.
Când este recomandată determinarea monoxidului de carbon
Determinarea monoxidului de carbon poate fi recomandată de medicul specialist pentru identificarea unei intoxicaţii cu monoxid de carbon. Sugarii, copiii şi vârstnicii pot fi mult mai afectaţi de o intoxicaţie, comparativ cu adulţii.
Simptomatologia intoxicaţiei cu monoxid de carbon poate include:
- dureri de cap;
- confuzie;
- stări de greaţă;
- somnolenţă;
- pierderea cunoştinţei;
- confuzie;
- ameţeli.
Intoxicaţia cu monoxid de carbon poate afecta sistemul nervos, iar efectele pot fi vizibile după recuperare şi pot include:
- pierderi de memorie;
- probleme motorii;
- schimbări de personalitate.
Intoxicaţia cu monoxid de carbon poate produce leziuni ale creierului şi inimii, care să nu se mai vindece pe tot parcursul vieţii.
Procedura recoltare
Determinarea monoxidului de carbon se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant. Medicul specialist vă poate recomanda să nu fumaţi înainte de realizarea testului.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale analizei pentru determinarea monoxidului de carbon sunt cuprinse în intervalul:
- Nefumători: 0.03 – 0.16 mmol/l (0.07 – 0.36 ml CO/100 ml)
- Fumători: 0.16 – 0.57 mmol/l (0.36 – 1.27 CO/100 ml)
Un nivel > 1.22 mmol/l (2.73 ml CO/100 ml) indică intoxicaţia cu monoxid de carbon.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Von Burg R. “Carbon Monoxide.” Journal of Applied Toxicology : JAT, vol. 19, no. 5, 2021,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1002/(sici)1099-1263(199909/10)19:5<379::aid-jat563>3.0.co;2-8
- Sethi, Jigme M. “Carbon Monoxide.” Critical Care Medicine, vol. 33, no. Suppl, 1 Dec. 2005, pp. S496–S497, https://journals.lww.com, https://doi.org/10.1097/01.ccm.0000185501.92983.ec
- “Test Catalog - Mayo Clinic Laboratories.” Mayocliniclabs.com, 2023, www.mayocliniclabs.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
