Descriere: 

Monoxidul de carbon (CO) este un gaz toxic neiritativ fără culoare, miros și gust, făcându-l greu de detectat. Este rezultatul arderii incomplete a materiilor organice. De obicei, este produs de autovehicule și aparate de încălzire.
CO se leagă de hemoglobină (complexul format este carboxihemoglobina - HbCO) cu o afinitate de 240 de ori mai mare decât oxigenul, astfel oprind alimentarea cu oxigen a țesuturilor (anoxie). O saturație acută de 20% a hemoglobinei cu CO, produce simptome relativ ușoare: confuzie, durere de cap, delir, vertij, ritm cardiac și respirator crescut. Saturația de 60% este de obicei fatală, și se ajunge la această concentrație când 1 parte CO este la 1000 părți aer. Intoxicația cronică cu monoxid de carbon duce la depresie, confuzie, pierdere de memorie. Nivelul de toleranță la creșterea concentrației de CO este influențată de nivelul de activitate, rata ventilației pulmonare, boli cardiovasculare sau cerebrale preexistente, anemie, defecte de hemoglobină, presiunea atmosferică, și ritmul metabolismului. Creșteri semnificative ale HbCO se găsesc și la marii fumători, victime de incendiu. La gravidă, chiar și o intoxicație ușoară poate rezulta moartea fătului prin mai multe mecanisme acționând împreună: scăderea oxihemoglobinei disponibile fătului; CO traversează placenta, și se leagă direct cu hemoglobina fetală, cu o afinitate mai mare decât cu hemoglobina adultului; HbCO fetal se elimină mai greu.
HbCO este un complex stabil, se descompune cu rata de 15% pe oră, în cazul în care sursa de CO este înlăturată. Ca tratament, se administrează oxigen 100%. Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_monoxide_poisoning; http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/8649

Recomandari: 

Verificarea expunerii toxice la monoxid de carbon.

Interval de referinta / um: 
Nefumatori: 0.03- 0.16 mmol/l (0.07- 0.36 ml CO/100 ml) Fumatori: 0.16- 0.57 mmol/l (0.36- 1.27 ml CO/100 ml)
Interpretare valori mari: 

Un nivel >1.22 mmol/l (2.73 ml CO/100 ml) indica intoxicatie cu monoxid de carbon.

Executant: 
CERBA