Descriere: 

"Albumina este o proteina care se gaseste in sange. In urma unor procese de filtrare, absorbtie, a sangelui la nivelul rinichilor, proteinele pot trece din sange in urina.

In urina, prezenta proteinelor si deci si a albuminei este considerata patologica dar cu toate acestea se accepta ca un nivel urinar al proteinelor de circa 20 – 30 mg / 24 ore este fiziologic. Albumina urinara provine din albumina sanguina si in mod normal ea nu se gaseste in urina. In bolile care afecteaza rinichiul precum si in bolile care dau sangerari pe traiectul cailor urinare, albumina trece in urina (albuminurie).

Unele persoane prezinta fiziologic, normal albumine in urina dar intr-o proportie foarte mica: este vorba despre persoanele tinere inalte, slabe, care fac efort fizic intens. La aceste persoane are loc o crestere trecatoare a cantitatii de albumine din urina, crestere care apoi dispare (de ex la incetarea efortului)."

Recomandari: 

"Microalbuminuria reprezinta un test de screening si monitorizare a tratamentului pentru pacientii cu:
- diabet zaharat tip I si II; 
- hipertensiune arteriala;
- afectiuni cardiace;
- boli vasculare generalizate;
- preeclampsie."

 

Interpretare valori mari: 

"Cresteri ale albuminei se intalnesc frecvent in cazul: bolilor de rinichi si in bolile cailor urinare (bazinet ,uretere, vezica)-glomerulonefrite,nefroza,cistita,pielocistita, tuberculoza renala,pielonefritele cronice,calculi urinari.

Alte boli care pot duce la albuminurie sunt: hipertensiumea arteriala esentiala,bolile de inima,diabetul zaharat,diferite infectii si intoxicatii cu substante minerale sau organice, mielom multiplu."

 

Interferente analitice: 

Nu se recolteaza urina in cursul perioadelor de efort sau ortostatism prelungit, in prezenta hematuriei, contaminari cu sange sau a infectiilor tractului urinar, sau in recipiente de sticla(albumina adera la sticla).

Pot exista interferente la medicamente: cresteri: gentamicina, norfloxacin, amikacina, contraceptive orale; scaderi: captopril, furosemid, ibuprofen.

 

Executant: 
CONSTANTA
Informatii recoltare: 

Urina spot: a doua urina de dimineata sau esantion din urina de 24 de ore cu volumul urinar scris pe urocultor.