Preeclampsia: simptome, riscuri si tratament

Sarcină
07 August 2018
Autor: Echipa medicală MedLife
preeclampsia simptome riscuri si tratament

Preeclampsia este una dintre afectiunile des intalnite in perioada sarcinii.

In forma ei moderata, aceasta complicatie poate provoca neplaceri viitoarei mame, in timp ce varianta severa a afectiunii poate pune in pericol chiar viata copilului si a mamei. Singurul remediu care garanteaza vindecarea este nasterea, fie ea prematura sau la termen.

Ce este preeclampsia

Preeclampsia este o afectiune care apare doar in timpul sarcinii. Potrivit datelor adunate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, intre 2 si 8% dintre femeile insarcinate din intreaga lume pot fi afectate de preeclampsie.

Afectiunea se manifesta prin hipertensiune si anumite semne ca si alte organe ale corpului au fost afectate. De obicei este vorba despre rinichi sau ficat. Preeclampsia apare de obicei dupa saptamana 20 a sarcinii, dar sunt cazuri cand sunt afectate mame aflate la inceputul sarcinii.

Daca nu este tratata, preeclampsia poate duce la complicatii grave si chiar la deces. Pentru aceasta afectiune, singurul remediu este nasterea copilului. De aceea, in cazul in care esti la inceputul sarcinii si ai fost diagnosticata cu preeclampsie, urmatoarea perioada va fi dificila. Copilul trebuie sa aiba timp sa se maturizeze, asa ca trebuie sa te pui la adapost de eventuale complicatii si riscuri.

Cauzele preeclampsiei

Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute. Unii cercetatori sustin ca aceasta boala incepe in placenta - organul care hraneste fatul in perioada de graviditate. La inceputul acesteia, in uter apar noi vase de sange care se dezvolta tocmai cu scopul de a transporta sangele catre placenta.

Preeclampsia inseamna ca aceste vase de sange nu se dezvolta sau nu functioneaza la capacitate normala. Sunt mai inguste decat ar fi normal si reactioneaza diferit la hormoni. Aparitia preeclampsiei poate fi incurajata de mai multi factori. Aceste posibile cauze sunt:

  • circulatie sanguina insuficienta catre uter
  • vase de sange afectate
  • probleme la sistemul imunitar
  • anumite gene

Factori de risc

Nu exista, in acest moment, un criteriu clar care sa stabileasca cine este supus unui risc mai ridicat de aparitie a acestei afectiuni. Iata care sunt, potrivit World Health Organisation, persoanele predispuse la preeclampsie:

  • femeile insarcinate pentru prima oara;
  • experienta anterioara cu hipertensiunea sau preeclampsia;
  • femeile cu surori sau mame care au avut preeclampsie;
  • femeile cu sarcina multipla;
  • femeile mai tinere de 20 de ani si peste 40;
  • femeile care au mai suferit de hipertensiune sau de boli de rinichi inainte sa fie insarcinate;
  • femeile obeze;
  • alte probleme de sanatate: diabet, afectiuni renale, lupus sau reumatism

Citeste si: Prevenirea diabetului gestational poate incepe cu ani inainte de a ramane insarcinata

Posibile simptome

Preeclampsia poate sa apara fara niciun simptom vizibil. Hipertensiunea se poate instala incet sau poate debuta brusc. Este foarte important sa-ti monitorizezi tensiunea pentru ca, de obicei, primul simptom al bolii este un nivel mai ridicat al tensiunii.

In timpul sarcinii, o tensiune mai mare de 140/90 milimetri de mercur (mm Hg), luata de doua ori la interval de cel putin 4 ore, poate sa anunte posibilitatea declansarii preeclampsiei. Iata ce alte simptome posibile ar mai putea anunta aceasta afectiune.

  • Exces de proteine in urina (proteinurie) sau alte probleme ale rinichilor
  • Dureri intense de cap
  • Modificari de vedere, cu pierderea partiala a ei, sensibilitate crescuta la lumina si privire tulbure
  • Dureri intense de stomac, localizate in partea dreapta sus a acestuia, chiar sub coaste
  • Ameteala sau greata
  • Urina in cantitati reduse
  • Un numar scazut de trombocite in sange
  • Afectiuni ale ficatului
  • Respiratie sacadata, provocata de acumularea de lichid in plamani
  • Schimbari in reflexe
  • Stari de voma

Cresterea brusca in greutate si umflarea unor regiuni ale corpului (in special mainile si fata) pot sa anunte preeclampsia. Cu toate astea, aceste simptome apar des in timpul sarcinii, asa ca nu prevestesc intotdeauna preeclampsia.

Cand trebuie sa mergi la medic

Ca sa poti sa-ti monitorizezi periodic tensiunea, iti poti cumpara un tensiometru pentru acasa. Nu te baza, insa, exclusiv pe acest dispozitiv. Respecta programul de vizite la medic, acesta este singurul care poate sa stabileasca exact daca suferi de preeclampsie sau nu.

Contacteaza medicul imediat atunci cand ai dureri puternice de cap, privire incetosata sau dureri acute in abdomen. Durerile de cap, ameteala si alte dureri pot fi simptome clasice ale unei sarcini,  asa ca e important sa mergi la un specialist care poate sa determine daca e vorba despre semnele obisnuite ale unei sarcini sau despre o posibila afectiune.

Citeste si: O analiza hormonala poate depista daca femeile gravide au un risc crescut pentru declansarea preeclampsiei

Complicatii

Daca preeclampsia se declanseaza la inceputul sarcinii si daca este vorba despre o varianta mai severa a aceste afectiuni, riscurile pentru tine si pentru copilul tau cresc considerabil. In unele cazuri, preeclampsia poate duce la o nastere fortata.

In functie de gravitatea situatiei si de modul in care evolueaza sarcina, medicul obstetrician este cel care va decide tipul de nastere recomandat pentru tine. In unele cazuri ar putea recomanda nasterea prin cezariana, daca este nevoie de o nastere rapida, pentru a ocoli unele complicatii. Altfel, medicul ar putea sa recomande o nastere naturala.

Complicatiile provocate de aceasta boala ar putea include:

Intarzierea cresterii intrauterine

Preeclampsia afecteaza arterele care transporta sange catre placenta. Daca aceasta nu primeste suficient sange, copilul tau ar putea sa primeasca mai putin oxigen si substante nutritive. Acest fapt ar putea duce la o dezvoltare mai inceata a fatului, greutate redusa la nastere sau chiar nastere prematura.

Nastere prematura

Daca suferi de forma severa a preeclampsiei, s-ar putea ca medicul sa decida nasterea prematura a fatului, pentru a salva viata lui si a ta. Nasterea prematura poate provoca o serie de afectiuni pentru bebelus, precum unele probleme respiratorii. Medicul te va ajuta sa intelegi si sa decizi cand este cea mai buna perioada pentru nastere.

Placenta abruptio

In mod normal, placenta este lipita de uter, dar preeclampsia creste riscul dezlipirii ei de peretele interior al uterului inainte de nastere. In cazuri extreme, preeclampsia severa poate provoca sangerari abundente, care ar putea pune in pericol viata ta sau a copilului tau.

Sindromul HELLP

Este o forma grava a preeclampsiei, care poate sa provoace chiar moartea. Literele acronimului vin de la hemoliza (distrugerea celulelor rosii din sange), enzime ale ficatului in concentratie crescuta si un numar redus al trombocitelor.

Printre simptomele sindromului HELLP se numara greata, starile de voma, durerile de cap si dureri abdominale in partea dreapta sus a corpului. Acest sindrom este cu atat mai periculos, pentru ca inseamna ca mai multe organe ale corpului au fost afectate. HELLP poate sa apara fara niciun simptom si se poate instala brusc, chiar inainte sa apara hipertensiunea.

Eclampsia

Atunci cand preeclampsia nu este controlata sau tratata, se poate instala forma mai avansata a bolii, eclampsia. Simptomele acesteia sunt aceleasi ca la preeclampsie, carora li se adauga si convulsiile. Este insa foarte greu de estimat cand boala va face trecerea de la preeclampsie la eclampsie.

De multe ori, nu exista simptome care sa avertizeze ca s-a facut o trecere catre eclampsie. Aceasta afectiune poate sa aiba consecinte grave si pentru fat, si pentru mama, asa ca nasterea devine o necesitate care nu va tine cont de cat de evoluata este sarcina.

Afectiuni ale altor organe

Preeclampsia mai poate duce la afectiuni sau la probleme grave si in cazul altor organe, cum ar fi, de exemplu, rinichii, ficatul, plamanii, inima sau ochii. Boala ar putea provoca inclusiv un accident vascular cerebral sau alta afectiune a creierului. Gradul de afectare a altor organe este determinat de severitatea preeclampsiei.

Afectiuni cardiovasculare

Preeclampsia poate creste riscul aparitiei unei boli de inima sau a vaselor de sange. Riscul este mai mare daca ai mai suferit de preeclampsie si in timpul unei sarcini anterioare. La fel poate fi si in cazul in care ai trecut printr-o nastere inainte de termen.

Pentru a reduce riscurile aparitiei unor probleme cardiovasculare, dupa nastere e indicat sa revii la greutatea ta ideala, sa renunti la fumat, sa mananci fructe si legume si sa faci exercitii in mod regulat.

Cum este afectat fatul

Odata cu aparitia preeclampsiei, placenta s-ar putea sa nu mai primeasca o cantitate suficienta de sange. Cand se intampla asta, fatul primeste o cantitate mai mica de oxigen si de substante nutritive.

In timp, asta poate duce la o dezvoltare insuficienta a fatului, cu o greutate redusa la nastere. Chiar si asa, cele mai multe mame reusesc sa duca sarcina cu bine la final si sa nasca un copil sanatos, daca preeclampsia e detectata la timp si tratata profesionist.

Tratamentul preeclampsiei

Potrivit specialistilor, nasterea este singura cura care poate duce la eliminarea preeclampsiei. In timpul sarcinii, medicul tau va monitoriza evolutia ta si a copilului tau, pentru a lua toate masurile necesare pentru sanatatea voastra. Daca esti deja in saptamana a 37-a sau mai tarziu, medicul ar putea lua decizia sa provoace nasterea prematura a copilului.

Daca ai o forma moderata a bolii, medicul iti poate recomanda urmatoarele:

  • repaus la pat
  • reducerea consumului de sare
  • cresterea consumului de apa
  • vizite regulate la doctor

In unele cazuri, medicul poate dispune sa iei medicamente care sa iti scada tensiunea arteriala.

Daca afectiunea este severa, medicul ti-ar putea recomanda internarea in spital, pentru un set mai amplu de analize si pentru monitorizare. Acolo ai putea primi medicatie intravenoasa pentru a reduce tensiunea, sau chiar injectii cu steroizi pentru dezvoltarea intr-un ritm mai rapid a plamanilor fatului.

Cu toate astea, nasterea este singura optiune sigura in cazul in care preeclampsia este atat de severa incat sa puna in pericol viata ta sau a fatului. Iar nasterea va fi indusa chiar daca asta inseamna ca bebelusul va veni pe lume prematur.

Semnele care anunta o forma severa a preeclampsiei:

  • modificari in ritmul cardiac al fatului
  • dureri abdominale
  • convulsii
  • probleme in functionarea rinichilor
  • lichid in plamani

Fa o programare la consult imediat ce ai observat unul dintre aceste simptome sau alte semne anormale. Singura ta grja ar trebui sa fie sanatatea ta si a bebelusului tau.

Prevenirea aparitiei preeclampsiei

Preeclampsia este una dintre afectiunile care pun specialistilor mari probleme. Pana in acest moment nu exista metode clare de preventie, in ciuda nenumaratelor studii facute.

Toate solutiile de pana acum - mai putina sare in mancare, activitati mai alerte, un numar mai mic de calorii consumate la fiecare masa, usturoiul sau uleiul de peste - nu au dat niciun rezultat in prevenirea preeclampsiei.

In unele cazuri, studiile au anuntat un raport intre lipsa vitaminei D din organism si un risc ridicat de aparitie a preeclampsiei. In acelasi timp, unele studii au aratat o legatura intre un tratament cu suplimente de vitamina D, altele nu au facut aceasta conexiune.

In anumite cazuri, insa, ai putea sa iti reduci riscul aparitiei preeclampsiei urmand urmatoarele sfaturi care trebuie sustinute de un medic:

Aspirina in doze mici. Daca prezinti mai multi factori de risc, intre care o sarcina multipla, hipertensiune cronica, boli de rinichi, diabet sau boala autoimuna, medicul tau ar putea sa-ti recomande o doza redusa, zilnica, de 81 mg de aspirina. Acest tratament poate fi inceput inca din a 12-a saptamana de sarcina.

Suplimente de calciu. In unele cazuri, femeile cu deficienta de calciu, care nu reusesc sa completeze acest deficit prin intermediul dietei, pot lua suplimente de calciu ca sa previna preeclampsia. Deficienta de calciu trebuie sa fie insa acuta, iar asta se intampla mai rar in tarile dezvoltate.

IMPORTANT: Nu incepeti un tratament cu pastile, vitamine sau suplimente fara ca inainte sa mergeti la o consultatie la medic. El este singurul in masura sa va spuna care este cea mai buna abordare pentru voi.

Uneori este greu de prevazut, insa inainte de a ramane insarcinata - mai ales daca ai mai avut o alta sarcina marcata de preeclampsie - este recomandat sa fii in cea mai buna conditie fizica. Poti sa pierzi in greutate si, daca e cazul, fa tot posibilul ca sa tii sub control alte afectiuni, cum ar fi diabetul.

In timpul sarcinii, ai grija de tine si de copilul tau, urmeaza toate sfaturile si indicatiile medicului, si prezinta-te ori de cate ori este nevoie la medic, pentru analize si consultatii prenatale. Atunci cand preeclampsia este depistata la timp, medicul te poate ajuta sa previi eventualele complicatii.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării