cell

Calculator analize

NTX(N-telopeptide)

Mai mult de 90% din proteinele din os sunt compuse din colagen de tip 1. Produsii de degradare care deriva din hidroliza enzimatica a colagenului de tip 1 sunt, prin urmare, markerii cei mai utilizati pentru resorbtia osoasa. Incepand cu anii 1990 diversi markeri din sange si urina au fost utilizati ca markeri surogat pentru remodelarea osoasa, dar acele peptide legate de regiunile care au legatura cu piridinolina (PYD) s-au dovedit a fi cele mai sensibile si mai specifice.

Compusii piridinici PYD si DPD (deoxopiridinolina) sunt printre markerii cei mai specifici. Acestia se formeaza in timpul maturarii extracelulare a colagenului fibrilar si se elibereaza atunci cand colagenul matur se degradeaza. Masurarea acestor markeri nu depinde de degradarea colagenului nou sintetizat si nici a surselor alimentare.

S-au dezvoltat si teste bazate pe anticorpi specifici indreptati impotriva peptidelor izolate de colagen care contin legaturi incrucisate. Aceste fragmente sunt disponibile pentru telopeptida C de colagen de tip 1 (CTX, Crosslaps) si telopeptida N-terminala reticulata (NTX) de colagen de tip 1. Analiza NTX utilizeaza un anticorp monoclonal indreptat impotriva unui pool urinar de legaturi incrucisate de colagen care este derivat de la un pacient cu boala Paget.

Nivelurile urinare de NTX se coreleaza cu rata absorbtiei ososase.

Nivelurile NTX pot varia mult (30-50%) la acelasi individ in decurs de 24 ore. Au fost raportate variatii semnificative diurne ale nivelului de NTX, motiv pentru care sunt preferate esantioanele urinare de 24 ore.

NTX detectat in urina este raportat in nmol echivalent de colagen osos / mmol de creatinina. Prin urmare niveluri detectabile de creatinina in urina sunt necesare pentru a raporta nivelurile normalizate ale NTX.

Markerii turnoverului osos sunt in mod fiziologic crescuti in timpul copilariei, in perioada de crestere si in timpul vindecarii fracturilor. Markerii de resorbtie si de formare osoasa sunt in aceste situatii in echilibru si fara valoare diagnostica.

Dimpotriva, anomaliile in procesul de remodelare osoasa pot avea ca rezultat modificari ale masei si formei scheletului. In multe boli, in special hipertiroidism, toate formele de paratiroidism, majoritatea formelor de osteomalacie si rahitism (chiar daca nu sunt asociate cu hipertiroidism), hipercalcemia maligna, boala Paget, mielomul multiplu si metastazele osoase precum si diferite boli congenitale ale formarii si remodelarii osoase exista un turnover osos accelerat si neechilibrat. Turnover neechilibrat, de obicei fara formare osoasa, se intalneste si in cazul osteopeniei si osteoporozei legate de varsta si menopauza.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza NTX(N-telopeptide)

Interpretare valori mari:

Nivelurile ridicate de NTX indica un turnover osos crescut. Cresterea usoara pana la moderata a markerilor de turnover osos caracterizeaza osteoporoza, nivelurile semnificativ crescute (> 1,5-2 ori) pot indica coexistenta unor conditii cum ar fi osteomalacia.

Nivelurile ridicate de NTX la pacientii cu osteoporoza / osteopenie fara alte cauze sugereaza un risc crescut de progresie accelerata a bolii.

O reducere de 50% sau mai mult la 6 luni de tratament indica un raspuns satisfacator la tratament.

Interferente analitice la analiza NTX(N-telopeptide)

Nivelurile de creatinina din urina sunt necesare pentru a raporta nivelurile normalizate ale NTX deci o proba extrem de diluata de urina poate face imposibila determinarea acesteia.

Recomandari pentru analiza NTX(N-telopeptide)

Masurarea nivelurilor NTX poate fi utila in urmatoarele situatii:

- evaluarea raspunsului terapeutic antiresorbtiv la pacientii cu osteoporoza, osteopenie, boala Paget sau alte boli osoase metabolice.

- evaluarea eficacitatii terapiei la pacientii care au o crestere a turnover-ului osos din diverse cauze (rahitism, osteomalacie, hipertiroidism).

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.