cell

Calculator analize

Reticulocite

Reticulocitele sunt eritrocite  imature anucleate formate in  maduva hematogena care ajung in circulatie cu o cantitate reziduala detectabila de ARN; ARN-ul rezidual permite continuarea sintezei de hemoglobina si dupa pierderea nucleului de catre eritroblast. In procent scazut, de aprox 1 %, reticulocitele  se regasesc in circulatie pentru cateva zile, apoi se transforma in eritrocite mature.

Numarul de reticulocite circulante permite estimarea productiei medulare de eritrocite dar nu are valoare de diagnostic. Pentru evaluarea diagnostica, modificarea numarului de reticulocite trebuie corelata cu alte investigatii, e.g. ,sideremia, dozarea  de vit B12 si  folat, haptoglobina, G6PD, eritropoetina, etc.

Numarul de reticulocite poate fi obtinut “manual”, prin colorarea unei picaturi de sange cu albastru brilliant cresil, efectuarea unui frotiu si examinarea microscopica. Reteaua reticulara  intracelulara de ARN se va evidentia specific, permitand identificarea si numararea reticulocitelor. Numarul de reticulocite se raporteaza procentual fata de eritrocite.   

                  •  Reticulocite  %   =[ Numar de Reticulocite / Numar total Eritrocite  ] x 100

 La pacientul anemic, pentru a creste acuratetea evaluarii, se aplica doua corectii :

  1. corectia fata de hematocrit:
    • Indicele reticulocitar (IR) = Reticulocite %  x  (Hematocrit masurat / Hematocrit normal)
  2. corectia fata de gradul de imaturitate reticulocitara, cuantifica cat de rapid sunt eliberate reticulocitele din maduva si cat dureaza maturarea lor in circulatia sanguina
    • Indicele de productie reticulocitara (IRP) = IR x (1 / timpul de maturatie)

IRP si timpul de maturatie depind de hematocrit astfel:

- pentru Hct (%) =40-45, timpul de maturatie = 1.0;

- pentru Hct (%) =35-39, timpul de maturatie = 1.5;

- pentru Hct (%) =25-34, timpul de maturatie = 2.0;

- pentru Hct (%) =15-24, timpul de maturatie = 2.5;

- pentru Hct (%) =< 15, timpul de maturatie =3.

Un IRP < 2%, indica: boli hipoproliferative (eg, anemie aplastica) sau eritropoieza ineficienta (eg, anemie megaloblastica)

Un IRP de 2% - 3%, poate fi intalnit in: anemie hemolitica, hemoragii recente, raspuns medular adecvat la terapie.

In prezent, numarul de reticulocite se determina automat pe analizoare de hematologie, simultan cu toti parametrii hemogramei. Alaturi de numarul de reticulocite procentual (Reticulocite %) si absolut (Reticulocite#), analizoarele raporteaza si fractia de eritrocite imature (IRF) si continutul de hemoglobina din reticulocite (Ret-HE), indici cu mare importanta in evaluarea hematologica.

Fractia de Reticulocite Imature (IRF)  reprezinta procentul reticulocitelor  imature din totalul de reticulocite.

Flowcitometria  evalueaza gradul de maturare al reticulocitelor prin cuantificarea lor in: reticulocite cu fluorescenta redusa (LFR), reticulocite cu fluorescenta medie (MFR), reticulocite cu fluorescenta crescuta (HFR). Intensitatea fluorescentei este direct proportionala cu cantitatea de ARN din reticulocit find astfel expresia gradului de maturitate celulara. In consecinta, populatia de reticulocite poate fi subdivizata in functie de cantitatea de ARN, in reticulocite tinere, medii si mature. Fractia de reticulocite imature (IRF) este data de reticulocitele cu continut mare si mediu de ARN.

Un IRF crescut reflecta un raspuns medular bun dupa chimioterapie, dupa terapia specifica a anemiilor carentiale si este considerat un indicator mai fidel decat numarul absolut de netrofile (ANC) in evaluarea raspunsului medular postransplant.[7,8]

IRF poate fi utilizat pentru a evalua eritropoeza ineficienta si pentru a diferentia anemia megaloblastica sau mielodisplazia (cresterea IRF) de alte cauze[8]

IRF poate fi utilizat impreuna cu numarul de reticulocite in evaluarea anemiei astfel [8]

 

Conditii clinice

Numar reticulocite

Fractia reticulocitelor imature (IRF)

Anemie aplastica severa

Insuficienta renala

Regenerare medulara

Boli cronice

↓ sau N

Diseritropoeza

↓ sau N

Raspunsul precoce la terapia cu fier

↓ sau N

Talasemii

N sau ↑

N sau ↑

Mielodisplazii

Variabil

N sau ↑

Anemii hemolitice

Hemoragie

N sau ↑

 

Continutul de hemoglobina din reticulocite (Ret-HE) este un indicator de predictie a fierului disponibil pentru a fi incorporat in molecula de hemoglobina. Scaderea valorii Ret-HE  reflecta reducerea continutului de hemoglobina celulara si este cel mai bun predictor al  deficitului  de fier in anemia feripriva, in special la copii.

Estimarea Ret-HE  este utila in:

- detectarea deficitului de fier functional in situatii clinice complexe: inflamatii cronice si boli renale cronice; in aceste cazuri, panelul conventional format din feritina, sideremie si capacitatea totala de legare a fierului (CTLFe), poate fi nefolositor, in special ca urmare a falsei cresteri a feritinei ca reactant de faza acuta in ciuda existentei unor rezerve scazute de fier

- obtinerea unei mai bune predictii a rezervelor de fier medular  in anemia non-macrocitara.

- obtinerea unei mai bune predictii, comparativ cu valoarea hemoglobinei, pentru screeningul copiilor si adolescentilor cu deficit de fier, inainte de instalarea anemiei. [8]

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Reticulocite

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale reticulocitelor (reticulocitoza) pot fi intalnite in:

- sangerare: in prezenta hemoragiei numarul de reticulocite creste in cateva zile pentru a compensa eritrocitele pierdute; in sangerarile cronice numarul de reticulocite ramane crescut atata timp cat maduva poate compensa pierderea de eritrocite si nu se asociaza deficienta de fier.

- anemie  hemolitica: maduva creste productia de eritrocite pentru a compensa pierderea prin hemoliza a hematiilor, rezultand un numar crescut de reticulocite.

Anemiile hemolitice acute se pot asocia cu reticulocitoza de > 50 %.

Etiologia anemiilor hemolitice este complexa: boala hemolitica a nou nascutului, anemia hemolitica imuna idiopatica sau secundara, anemii hemolitice dobandite (anemia hemolitica microangiopatica, malaria, hemoglobinuria paroxistica nocturna), hemoglobinopatii (sindroame talasemice, siclemie), defecte de  membrana eritrocitara (sferocitoza eitrocitara, eliptocitoza eritrocitara), defecte enzimatice eritrocitare (deficit de G6-PD, deficit de piruvat kinaza)

- raspuns medular adecvat: cresterea numarului de reticulocite (reticulocitoza) este un indicator de eritropoeza regenerativa, cu rol de inlocuire al eritrocitelor pierdute sau prematur distruse.

Sub stimulare maxima, maduva poate produce un numar de eritrocite de 6-8 ori mai mare fata de rata normala. Astfel, daca reticulocitele cresc in timpul chimioterapiei, dupa transplantul de maduva sau dupa tratamentul cu fier, vitamina B12 sau folat,  maduva hematogena raspunde adecvat prin producerea de eritrocite.

Eritropoieza este marcata dupa o saptamana de tratament pentru cresterea numarului de reticulocite, reticulocitoza maxima de 10-20 % apare dupa 2-4 saptamani de tratament.

Tratamentul cu eritropoietina determina o crestere usoara a numarului de reticulocite dupa 24 ore de la administrare, cu eliberarea din maduva de reticulocite imature, mari, cu continut mare de ARN; nivelul maxim este atins dupa 4-6 zile, iar normalizarea survine dupa 8-10 zile;

- in absenta  anemiei, sau daca exista policitemie, reticulocitele crescute indica o supraproductie de eritrocite (e.g., policitemia vera, tumori producatoare de eritropoetina)[10]

 

Interpretare valori mici:

Daca anemia este prezenta si maduva este incapabila sa o compenseze prin cresterea productiei de eritrocite, numarul de reticulocite poate fi normal, scazut sau chiar usor crescut, dar productia eritrocitara este insuficienta. In acesta situatie maduva este in grade variate de disfunctie sau insuficienta, datorate urmtoarelor situatii clinice:

- anemie feripriva

- anemie pernicioasa sau deficitul de acid folic

- anemie aplastica (deficitul persistent indica un prognostic prost)

- radioterapie

- insuficienta medulara determinata de infectii sau cancere

- afectiuni renale severe cu nivel scazut de eritropoetina.

- anemia din bolile cronice

- sindrom mielodisplazic

- afectiuni endocrine

- alcoolism

Interferente analitice la analiza Reticulocite

Leucocitoza se poate asocia cu valori fals crescute de reticulocite si  IRF [*2]

Recomandari pentru analiza Reticulocite

Numaratoarea de reticulocite si indicii reticulocitari sunt recomandati in urmatoarele situatii:

- evaluarea cauzei in situatia in care hemoleucograma arata valori scazute  pentru eritrocite, hemoglobina sau hematocrit.

- evaluarea raspunsului maduvei hematogene la necesarul de eritrocite al organismului

- diferentierea intre diferitele tipuri de anemii

- monitorizarea raspunsului la tratament (e.g raspunsul anemiei feriprive la tratamentul cu fier )

- monitorizarea functionalitatii maduvei hematogene la pacientul cu chimioterapie.

- monitorizarea functiei maduvei hematogene dupa transplant.

- evaluarea efectului substantelor  radioactive  in  expunerea profesionala

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.