cell

Calculator analize

Proba de digestie

Examenul microscopic al materiilor fecale aduce informatii asupra digestiei la care sunt supuse alimentele in cursul trecerii prin tubul digestiv.

Aprecierea se face prin examinarea: fibrelor musculare, grasimilor(grasimi neutre-trigliceride, acizi grasi liberi,saruri de acizi grasi),amidonului si celulozei.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Proba de digestie

Interpretare valori mari:

Creșterea acizilor grasi în scaun se asociaza cu sindromul de malabsorbtie cauzat de boala celiaca, boala Crohn, fibroza chistica, atrofia de malnutritie, enterita regionala.

Creșterea grasimilor în scaun se asociaza adeseori cu maldigestie cauzata de obstrucția biliara, bolile pancreatice în care exista deficit de lipaza, sindrom de intestin scurt.

Prezenta unei cantitati mari de celuloza este de cele mai multe ori consecinta unui tranzit intestinal accelerat.

Recomandari pentru analiza Proba de digestie

Investigarea tulburarilor de digestie, absorbtie și tranzit intestinal:

- sindrom de malabsorbtie,

- disfunctii pancreatice exocrine,

- disfunctii biliare,

- fibroza chistica,

- fistula gastrocolica.

Informații recoltare

Cu 3 zile inainte de test se tine regim alimentar cu: unt (50 grame), lapte (500 grame), carne rosie (100-200 grame), cartofi (200-300 grame), paine (100grame); nu se consuma alcool.

Cu o saptamana inainte de test nu se administreaza: bariu, substante de contrast, uleiuri minerale, compusi de magneziu, laxative, supozitoare, creme locale.

Interval de referință

Valori de referinta: -fibre musculare nedigerate: absente; -fibre musculare digerate: rare(<10 fibre /hpf); -grasimi neutre (trigliceride):<50 globule/hpf; -acizi grasi liberi, sapunuri:<100 globule/hpf; -amidon, celuloza:5-10 granule

Bibliografie

Frances Fischbach, stool studies, 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.