Boala celiaca

Alte denumiri ale afectiunii:

Enteropatia glutenica

Boala celiaca este o afectiune medicala imunologica cauzata de intoleranta la gluten, ce duce la inflamatia mucoasei cauzatoare de malabsorbtie. 

Boala celiaca este o reactie imuna la consumul de gluten, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Daca aveti boala celiaca, consumul de gluten declanseaza un raspuns imun in intestinul subtire. In timp, aceasta reactie dauneaza mucoasei intestinului subtire si il impiedica sa absoarba niste nutrienti (malabsorbtie). Leziunile intestinale cauzeaza adesea diaree, oboseala, scadere in greutate, balonare si anemie si pot duce la complicatii grave.

La copii, malabsorbtia poate afecta cresterea si dezvoltarea, pe langa provocarea simptomelor observate la adulti.

Nu exista remediu pentru boala celiaca. Dar, pentru majoritatea oamenilor, urmarea unei diete stricte fara gluten poate ajuta la gestionarea simptomelor si la promovarea vindecarii intestinale.

Complicatii in boala celiaca

Boala celiaca netratata poate provoca:

  • Malnutritie. Acest lucru se intampla daca intestinul tau subtire nu poate absorbi suficiente substante nutritive. Malnutritia poate duce la anemie si pierdere in greutate. La copii, malnutritia poate provoca o crestere lenta si o statura scurta;
  • Slabirea oaselor. Malabsorbtia calciului si a vitaminei D poate duce la o inmuiere a osului (osteomalacie sau rahitism) la copii si pierderea densitatii osoase (osteopenie sau osteoporoza) la adulti;
  • Infertilitate si avort. Malabsorbtia calciului si a vitaminei D poate contribui la problemele de reproducere;
  • Intoleranta la lactoza. Deteriorarea intestinului subtire va poate provoca dureri abdominale si diaree dupa consumul de produse lactate care contin lactoza. Odata ce intestinul dvs. s-a vindecat, s-ar putea sa puteti tolera din nou produsele lactate;
  • Cancer. Persoanele cu boala celiaca care nu mentin o dieta fara gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal si cancer de intestin subtire;
  • Probleme ale sistemului nervos. Unele persoane cu boala celiaca pot dezvolta probleme precum convulsii sau o boala a nervilor la maini si picioare (neuropatie periferica).

Boala celiaca - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauze in boala celiaca

Boala celiaca este provocata de o intoleranta la fractiunea gliadina din gluten, o proteina care se gaseste in grau orz si ovaz. Raspunsul inflamator produce atrofia caracteristica vilozitatiilor mucoasei din intestinul subtire. 

Genele tale combinate cu consumul de alimente cu gluten si alti factori pot contribui la boala celiaca, dar nu este cunoscuta cauza precisa. Practicile de hranire a sugarului, infectiile gastro-intestinale si bacteriile intestinale ar putea contribui, de asemenea. Uneori boala celiaca devine activa dupa operatie, sarcina, nastere, infectie virala sau stres emotional sever.

Boala afecteaza 10-20% dintre rudele de gradul I. Raportul femei-barbati este 2:1. In general, debutul este in copilarie dar poate aparea si mai tarziu.

Factori de risc in boala celiaca

Boala celiaca tinde sa fie mai frecventa la persoanele care au:

  • Un membru al familiei cu boala celiaca sau dermatita herpetiforma;
  • Diabet de tip 1;
  • Sindromul Down sau sindromul Turner;
  • Boala tiroida autoimuna;
  • Colita microscopica (colita limfocitara sau colagena);
  • Boala Addison.

Boala celiaca - Simptome

Simptome la copii si adulti in boala celiaca

Semnele si simptomele digestive pentru adulti includ:

  • Diaree;
  • Oboseala;
  • Pierdere in greutate;
  • Balonare si gaze;
  • Durere abdominala;
  • Greata si varsaturi;
  • Constipatie.

Cu toate acestea, mai mult de jumatate din adultii cu boala celiaca au semne si simptome fara legatura cu sistemul digestiv, inclusiv:

  • Anemie, de obicei din cauza deficitului de fier;
  • Pierderea densitatii osoase (osteoporoza) sau inmuierea oaselor (osteomalacia);
  • Eruptii cutanate cu mancarime, blisterie (dermatita herpetiformis);
  • Ulceratii bucale;
  • Dureri de cap si oboseala;
  • Leziuni ale sistemului nervos, inclusiv amorteala si furnicaturi la nivelul picioarelor si mainilor, posibile probleme de echilibru si tulburari cognitive;
  • Dureri articulare;
  • Reducerea functionarii splinei (hiposplenism).

Simptome la copii includ

  • Greata si varsaturi;
  • Diaree cronica;
  • Burtica umflata;
  • Constipatie.

Incapacitatea de a absorbi nutrientii poate duce la:

  • Dificultati in dezvoltarea sugarilor;
  • Deteriorarea smaltului dintilor;
  • Pierdere in greutate;
  • Anemie;
  • Iritabilitate;
  • Incetarea cresterii in inaltime;
  • Pubertate intarziata;
  • Simptome neurologice incluzand tulburari de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), dizabilitati de invatare, dureri de cap, lipsa coordonarii musculare si convulsii.

Dermatite hepetiforme

Intoleranta la gluten poate provoca aceasta mancarime cutanata, blistinga a pielii. Eruptia apare de obicei pe coate, genunchi, tors, scalp si fese. Aceasta afectiune este adesea asociata cu modificari ale mucoasei intestinului subtire, identice cu cele ale bolii celiace, dar starea pielii nu poate provoca simptome digestive.

Medicii trateaza dermatita herpetiforma cu o dieta sau cu medicamente fara gluten, sau cu ambele, pentru a controla eruptia.

Boala celiaca - Tratament

Diagnosticarea in boala celiaca

Consultati medicul daca aveti diaree sau disconfort digestiv care dureaza mai mult de doua saptamani. Consultati medicul copilului dvs. daca cel mic este palid, iritabil sau nu creste sau nu are scaune voluminoase si mirositoare.

Asigurati-va ca consultati medicul inainte de a incerca o dieta fara gluten. Daca opriti sau chiar reduceti cantitatea de gluten pe care o mancati inainte de a fi testat pentru boala celiaca, puteti modifica rezultatele testului.

Boala celiaca tinde sa curga in familii. Daca cuiva din familia ta sufera de aceasta afectiune, intreaba medicul daca trebuie sa fii testat. De asemenea, intrebati medicul despre testare daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra are un factor de risc pentru boala celiaca, cum ar fi diabetul de tip 1.

Multi oameni cu boala celiaca nu stiu ca o au. Doua analize de sange pot ajuta la diagnosticarea acesteia:

  • Testele serologice cauta anticorpi in sangele tau. Nivelurile ridicate ale anumitor proteine ​​de anticorpi indica o reactie imuna la gluten;
  • Testele genetice pentru antigenele leucocitelor umane (HLA-DQ2 si HLA-DQ8) pot fi utilizate pentru a exclude boala celiaca.

Este important sa fiti testat pentru boala celiaca inainte de a incerca o dieta fara gluten. Eliminarea glutenului din alimentatia dvs. ar putea face ca rezultatele analizelor de sange sa para normale.

Daca rezultatele acestor teste indica boala celiaca, medicul dumneavoastra va comanda probabil unul dintre urmatoarele teste:

  • Endoscopie. Acest test foloseste un tub lung, cu o camera minuscula, care a fost pusa in gura si trecuta pe gat (endoscopie superioara). Aparatul foto va permite medicului dumneavoastra sa va vada intestinul subtire si sa ia un esantion de tesut mic (biopsie) pentru a analiza deteriorarea vilozelor;
  • Endoscopia capsulei. Acest test foloseste o camera micuta wireless pentru a face poze cu intregul intestin subtire. Aparatul foto se afla in interiorul unei capsule cu dimensiuni de vitamine, pe care o inghititi. Pe masura ce capsula calatoreste prin tractul digestiv, aparatul foto ia mii de poze care sunt transmise unui inregistrator;
  • Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti dermatita herpetiforma, el sau ea ar putea lua un mic esantion de tesut de piele pentru a examina la microscop (biopsie cutanata).

Tratamentul bolii celiace

Tratamentul consta intr-o dieta fara gluten (excluderea alimentelor care contin gluten, orz sau ovaz). Glutenul este folosit pe o scara atat de larga (ex: supele comerciale, sosuri, inghetate, hot-dog) incat acesti pacienti au nevoie de liste detaliate de produse alimentare pe care trebuie sa le evite si de sfatul unui dietetician. Raspunsul la dieta fara gluten este de obicei rapid iar simptomele dispar in 1-2 saptamani. Ingestia chiar in cantitati mici ale alimentelor care contin gluten impiedica remisiunea sau poate determina recaderea. 

Biopsia intestinului subtire, trebuie repetata dupa 3-4 luni de dieta fara gluten. Daca anomaliile persista, trebuie luate in considerare alte cauze de atrofie viloasa (ex: limfom). Ameliorarea simptomelor si a morfologiei intestinului subtire este insotita de scaderea titrului anticorpilor antigliadina si endomisiali. 

Pot fi administrate suplimentar vitamine, minerale si antianemice, in functie de gradul carentelor. Daca pacientul raspunde slab sau deloc la eliminarea glutenului fie diagnosticul este incorect, fie boala a intrat intr-o faza refractara. Corticoizii pot controla simptomele in aceste cazuri.

Boala celiaca - Prognostic

Prognostic in boala celiaca

Fara o dieta lipsita de gluten, mortalitatea este de 10-30%. Cu o dieta adecvata, mortalitatea este < 1%, in special la adultii a caror stare este grava de la inceput.

Limfomul intestinal afecteaza 6-8% dintre pacientii cu boala celiaca, de obicei la pacientii  ≥ 50 ani. Incidenta altor malignitati gastrointestinale (ex: carcinomul de esofag sau orofaringele, adenocarcinom intestinal) creste. Adaptarea unei diete fara gluten scade riscul de aparitie a cancerului.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical