Banner Proinsulina

Proinsulina

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea proinsulinei poate fi utilă în diagnosticul insulinomului dar și când medicul specialist suspectează o hipoglicemie.

Proinsulina este precursorul imediat al insulinei și al peptidei C, fiind un polipeptid de 86 aminoacizi, formată din trei lanțuri distincte, și anume lanțul A, lanțul B și zona de legătură dintre cele două, numită și peptida C. 

Aceasta este sintetizată de celulele pancreatice, provenind din pre-proinsulnă, o extensie a lanțului de aminoacizi ai proinsulinei, cu o secvență de 24 de aminoacizi, ce formează un peptid semnal de reziduuri hidrofobe. În urma sintezei, aceasta este transportată către aparatul Golgi, unde este împachetată sub forma unor vezicule secretoare. Tot la nivelul aparatului Golgi, proinsulina trece prin mai multe procese, în urma cărora este formată insulina matură, care are mai puțin cu 35 de aminoacizi. Patru sunt îndepărtați în totalitate, iar restul de 31 formează peptida C. Peptida C este extrasă din centrul proinsulinei, urmând ca lanțul A și lanțul B să rămână unite prin legături disulfurice. Procesul de scindare al proinsulinei este realizat cu ajutorul a două endoproteaze sau convertaze prohormonice, PC1/3 și PC2.

Deși aproximativ 1-3% din proinsulină este secretată în formă intactă, timpul de înjumătățire al acesteia este mai crescut decât al insulinei, astfel că se situează în intervalul de 5% până la 30% din concentrațiile circulante de insulină pe bază molară.

Proinsulina deține numeroase din proprietățile fizice și fizico-chimice ale insulinei, formând dimeri și hexameri cu Zn2+, având punct izoelectric și de solubilitate similare cu ale insulinei și  având reacții încrucișate cu anticorpii anti-insulină.

banner analiza medicala

Când este recomandată determinarea proinsulinei

Determinarea proinsulinei poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • atunci când se suspectează un insulinom;
  • pacienților care prezintă hipoglicemie spontană;
  • în insuficiență sau deficit de prohormon convertază PC1/3.

Hipoglicemia poate avea simptome precum:

Procedura recoltare

Determinarea proinsulinei nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant. 

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru proinsulină sunt: <11 pmol/l

Valorile de referință* sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul. 


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor.  Este important ca interpretarea rezultatelor să se realizeze în context clinic de medicul specialist, luând în considerare mai mulți factori. Pot prezenta creșteri ale proinsulinei pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip II sau cu insuficiență renală. 


Valori crescute

Valori crescute ale proinsulinei se pot întâlni la pacienții cu deficit de PC1/3, care prezintă, însă, valori foarte scăzute sau nedetectabile ale insulinei. Creșteri ale proinsulinei prezintă și pacienții diagnosticați cu insulinoame. Medicul specialist poate recomanda și testarea pentru insulină sau peptidul C.

Insulinomul este o tumoră rară a celulelor β- pancreatice de la nivelul insulelor Langerhans. Această afecțiune este caracterizată de o hipersecreție de insulină, asociată cu hipoglicemie.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale proinsulinei nu prezintă semnificație clinică.

Bibliografie

  1. Rubenstein AH, Steiner DF. Proinsulin. Annu Rev Med. 1971;22:1-18. doi:10.1146/annurev.me.22.020171.000245
  2. Csorba TR. Proinsulin: biosynthesis,conversion,assay methods and clinical studies. Clin Biochem. 1991;24(6):447-454. doi:10.1016/s0009-9120(05)80001-3
  3. “Biology:Proinsulin - HandWiki.” Handwiki.org, 2014, https://handwiki.org
  4. Steiner DF. The proinsulin C-peptide--a multirole model. Exp Diabesity Res. 2004;5(1):7-14. doi:10.1080/15438600490424389

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu