Informații generale
Profilul TORCH sau analiza de complex TORCH este o metodă de screening ce identifică anticorpii care luptă cu o serie de infecții și este recomandată, în cele mai multe cazuri, gravidelor și femeilor care vor să rămână însărcinate.
Denumirea de complex TORCH sau profil TORCH vine de la infecțiile pe care le analizează.
Acronimul TORCH este construit astfel:
T – toxoplasmoză
O – alte infecții precum sifilis, hepatita B, virusul Epstein-Barr, enterovirus, virusul varicelo-zosterian
R – rubeola
C – citomegaloviroza
H – infecția cu virusul herpes simplex (HSV)
Toate aceste boli infecțioase pe care le identifică un profil TORCH pot afecta nu doar mama ci și fătul și se poate ajunge la avort, moartea fătului sau malformații congenitale. O singură infecţie dintre cele pe care le identifică în organism analiza poate duce la apariția sindromului TORCH care se manifestă prin creșterea lentă a fătului, afectarea sistemului său nervos sau icter sclero-tegumentar.
Un profil TORCH presupune următoarele teste:
- Toxoplasma gondii – Anticorpi IgG și IgM
- Virusul rubeolei – Anticorpi IgG si IgM
- Citomegalovirus – Anticorpi IgG și IgM
- Virus herpes simplex (HSV1, HSV2) – Anticorpi IgG și IgM
Când este recomandată determinarea profilului TORCH
Testul este indicat pentru verificarea statusului imunizării față de virusul rubeolei după imunizarea prin vaccinare sau după expunere la boală.
Un profil TORCH poate să facă diferența între infecțiile provocate de virusul herpes simplex (HSV) tip 1 și tip 2, mai ales la pacienții care nu au semne și simptome ale acestei infecții.
Profilul TORCH este recomandat să fie făcut înaintea concepției pentru a elimina riscurile care pot apărea în sarcină. În primul trimestru din sarcină, aceste infecții (cele identificate de profil TORCH) pot duce la avort, dezvoltare deficitară a fătului sau malformații ale fătului.
Analiza se poate realiza și în sarcină ca test de rutină, dar și în cazul nou-născuților dacă prezintă simptome caracteristice bolilor infecțioase TORCH.
Când un profil TORCH este făcut în sarcină, medicul poate obține detalii despre stadiul infecției în organism, dar și despre nivelul imunității. De la caz la caz, medicul poate decide alte investigații sau teste care să ajute la diagnosticare.
Așa cum reiese și din denumire, analizele din complexul TORCH pot confirma sau infirma toxoplasmoza, herpesul și rubeola la femeile însărcinate sau la cele care își doresc să rămână însărcinate.
Procedura recoltare
Profilul TORCH se realizează dintr-o probă de sânge recoltată de preferat dimineața, a jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Rezultatul la complexul de analize TORCH se prezintă ca negativ, pozitiv sau neconcludent (echivoc). Un rezultat neconcludent impune fie repetarea acestui complex TORCH, fie corelarea cu investigații suplimentare.
Bibliografie
- “TRCHG - Overview: ToRCH Profile IgG, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2012, www.mayocliniclabs.com
- “TORCH Panel - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu
- Kumari, Namrata, et al. “Is Screening of TORCH Worthwhile in Women with Bad Obstetric History: An Observation from Eastern Nepal.” Journal of Health, Population and Nutrition, vol. 29, no. 1, 5 May 2011, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3329/jhpn.v29i1.7569
- “What Is TORCH Syndrome?” WebMD, WebMD, 10 Oct. 2016, www.webmd.com
- Europe PMC. “Europe PMC.” Europepmc.org, 2016, https://europepmc.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.