Banner Profilul lipidic

Profilul lipidic

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Profilul lipidic reprezintă o analiză de sânge care vizează măsurarea a două lipide foarte importante, trigliceridele și colesterolul. Aceste substanțe se găsesc în organism, sunt  transportate în sânge cu ajutorul proteinelor și formează lipoproteinele.

Trigliceridele reprezintă grăsimi (lipide) de care organismul are nevoie pentru a avea la dispoziție energia necesară pentru procesele zilnice. Trigliceridele se regăsesc în sânge și sunt corelate cu caloriile consumate de organism. Astfel, parte din caloriile de care corpul uman nu are nevoie sunt transformate în trigliceride.

În cazul valorilor mari ale trigliceridelor putem vorbi despre riscuri asociate mari, cum ar fi riscul de apariție a accidentului vascular sau dezvoltarea unor afecțiuni la nivelul stomacului, pancreasului și ficatului. Profilul lipidic urmărește determinarea valorilor lipidelor și a colesterolului, în special a colesterolului preluat de lipoproteinele cu densitate mică.

Lipoproteinele pot fi de două feluri: LDL și HDL. Lipoproteinele LDL sunt cunoscute sub numele de Low Density Lipoprotein, iar HDL sunt High Density Lipoprotein. Colesterolul considerat ca fiind rău este transportat de lipoproteinele LDL, se depune pe vasele de sânge și astfel apare riscul bolilor vasculare.

Colesterolul este o substanță pe care organismul o preia din țesuturi animale și de care acesta are nevoie. Profilul lipidic analizează, așadar, conținutul de trigliceride și colesterol din sânge, fiind astfel o metodă foarte bună de evaluare a riscului de apariție a bolilor vasculare.

Profilul lipidic nu diagnostichează aceste boli, ci este doar un indicator cu ajutorul căruia sunt verificate nivelurile acestor lipide atât de importante pentru organism.

Probă Profilul lipidic Medlife

Când este recomandată determinarea profilului lipidic

Analiza profilului lipidic este recomandată în cazul persoanelor la care se suspectează afecțiuni vasculare sau care prezintă istoric în familie ce ar putea determina apariția afecțiunilor de acest tip.

În general, profilul lipidic are cea mai mare pondere și în evidențierea riscului de apariție a bolilor coronariene, astfel că persoanele peste 30-35 de ani fac parte din grupa de vârstă a pacienților care ar trebui să facă analiza profilului lipidic. De asemenea, profilul lipidic se recomandă în evaluarea riscului de ateroscleroză și în determinarea hiperlipemiilor.

Un risc crescut de dezvoltare a bolilor vasculare îl prezintă persoanele care fumează, cele care consumă alcool și persoanele care suferă de tensiune arterială ridicată, astfel că investigația se recomandă chiar și în cazul acestora.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate), în vacutainere fără anticoagulant.

Este recomandat ca pacienții să urmeze un regim alimentar înainte de realizarea determinării analizei, pentru ca interpretarea profilului lipidic să nu fie influențată în niciun fel. Deoarece are legătură cu procesele digestive, este important ca pacientul să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • păstrarea aceluiași regim alimentar pentru aproximativ 30 de zile (o lună) pentru a permite organismului să lucreze în mod obișnuit, fără a fi influențat de schimbări în alimentație;
  • renunțarea la consumul de alcool cu circa 72 de ore înainte de recoltarea analizelor;
  • evitarea meselor foarte grase înainte de recoltare;
  • evitarea meselor și a consumului de cafea îndulcită cu circa 10 ore înainte de recoltare;
  • păstrarea unei greutăți adecvate.

Interpretare rezultate

Dacă analizele sunt realizate în mod corect, cu respectarea cerințelor de recoltare, rezultatele ar trebui să evidențieze cantitativ trigliceridele și colesterolul.

În cazul adulților, valorile de referință* pentru fracțiunile lipidice sunt:

  • Colesterol total <200 mg/dl;
  • LDL colesterol  <100 mg/dl;
  • HDL colesterol ≥ 60 mg/dl;
  • Trigliceride       <150 mg/dl.

*Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe în determinarea corectă a rezultatelor pot apărea atunci când dieta pacientului influențează valorile trigliceridelor și ale colesterolului, cum ar fi modificările în dietă sau consumul de alimente înainte de recoltarea propriu-zisă.

Valori scăzute

Corelate cu istoricul pacientului și cu potențialele simptome, valorile scăzute ale profilului lipidic pot indica unele cazuri de malnutriție, malabsorbție sau hipertiroidism. Profilul lipidic se recomandă să fie repetat anual în cazul persoanelor peste 50 de ani și o dată la 5 ani în cazul tinerilor.

Valori crescute

Valori peste 150-200 mg/dL pot apărea în cazul dezvoltării hiperlipidemiilor genetice, în cazul diabetului zaharat, în cazul bolilor renale sau hepatice, în cazul hipotiroidismului, sindromului nefrotic sau în cazul alcoolismului.

Bibliografie

  1. What Is a Lipid Panel? What to expect when undergoing this test By Jennifer Moll, PharmD, Updated on October 15, 2021, https://www.verywellhealth.com
  2. Study of the Use of Lipid Panels as a Marker of Insulin Resistance to Determine Cardiovascular Risk, Ruth Ann Bertsch 1, PMID: 26517432 PMCID: PMC4625988 DOI: 10.7812/TPP/14-237, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Analytical methods for cholesterol quantification, Li-HuaLia, Ewelina P.Dutkiewiczbc, Ying-ChenHuang, https://www.sciencedirect.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu