Informații generale
Determinarea proteinei C (activitate) este o analiză care evaluează riscul de producere a unor episoade trombotice. De asemenea, testul identifică și riscul de apariție a embolismului pulmonar, adică blocarea vaselor de sânge care ajung în plămâni.
Trebuie făcută însă distincția între cele două tipuri de analize de proteină C, analize independente una de cealaltă, ce au roluri complet diferite:
- proteina C reactivă (CRP): un marker de sindrom biologic inflamator;
- proteina C activitate: un factor de coagulare a sângelui (reacția organismului la leziuni ce implică sângerări). Un rol important în formarea cheagului care oprește sângerarea îl au factorii de coagulare, iar proteina C degradează acești factori atunci când producția lor este prea mare, prevenind astfel apariția trombozelor.
Trombozele sunt afecțiuni din sfera hematologiei, care se manifestă prin formarea de cheaguri de sânge circulante, ca urmare a unei producții prea mari de fibrină și trombocite. În funcție de locul unde se formează cheagul de sânge, trombozele pot fi venoase sau arteriale.
Când este recomandată determinarea proteinei C activitate
Medicul poate recomanda determinarea valorilor proteinei C în cazul în care istoricul familial indică boli arteriale.
De asemenea, istoricul de tromboză arterială în familie, istoricul de avorturi repetate sau alte tipuri de evenimente trombotice pot impune necesitatea verificării unui eventual deficit de proteina C.
Procedura recoltare
Recoltarea probei pentru analize se face din sânge venos și se recomandă ca procedura să se efectueze a jeun (pe nemâncate).
De asemenea, cu aproximativ 2 săptămâni înainte de momentul recoltării, este indicată întreruperea tratamentului cu anticoagulante.
Interpretare rezultate
Această analiză, în ambele sale forme, evidențiază deficitul de proteina C, deficit care poate fi de două tipuri:
- tip 1 (deficit de proteina C de tip cantitativ): proteina C are o funcționare normală, dar într-o cantitate mult prea mică pentru a putea controla și întârzia procesele de coagulare;
- tip 2 (deficit de proteina C de tip calitativ): proteina C este într-o cantitate suficientă, însă defectele moleculare o împiedică să realizeze procesul de întârziere a coagulării.
Deficitul de proteina C poate fi ereditar (transmis pe linie genetică) sau dobândit.
Valorile de referință* pentru testul proteina C activitate sunt considerate în intervalul: 70-130%.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Nehring, Sara M, et al. “C Reactive Protein.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 18 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- DahlbäckBjörn, and Bruno O. Villoutreix. “Regulation of Blood Coagulation by the Protein c Anticoagulant Pathway.” Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, vol. 25, no. 7, July 2005, pp. 1311–1320, www.ahajournals.org, 10.1161/01.atv.0000168421.13467.82
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.