cell

Calculator analize

Proteina eozinofil cationica

Granulocitele eozinofile sunt implicate in diverse procese inflamatorii, procente crescute se intalnesc in boli alergice, parazitare, reumatice.

Datorita mobilitatii lor extreme eozinofilele penetreaza rapid in tesutul inflamat si elibereaza local diferiti mediatori ce se gasesc in granulele proprii.

Proteina eozinofil cationica (ECP) este una din proteinele de baza care intra in tesuturile inconjuratoare atunci cand eozinofilele activate degranuleaza.

ECP este o ribonucleaza (RNA-aza) care exercita efecte bactericide, induce degranularea mastocitelor si are o actiune citotoxica asupra parazitilor helmintici.

Desi nivelurile ECP circulante pot varia foarte mult in randul pacientilor, unele studii arata ca determinarea ECP serice este utila in monitorizarea multor boli inflamatorii active. Concentratiile ECP in plasma si alte fluide ale corpului cresc in timpul reactiilor inflamatorii caracterizate prin activarea eozinofilelor.

Nivelul ECP in ser reflecta mai bine decat IgE procesul inflamator alergic, deci nivelul de activare a eozinofilelor se coreleaza foarte bine cu activitatea bolii si cu severitatea atopiei.

Nivelurile ECP ale serului reprezinta o determinare utila, obiectiva pentu severitatea astmului;  de asemenea nivelurile crescute de ECP corespund debutului simptomelor.

Concentratiile ECP ale serului au fost legate de activitatea bolii in dermatita atopica. Nivelul ECP se coreleaza cu simptomele (lichenificare, privare de somn, eritem, papule, prurit si excoriatii) si cu scorul clinic total.

Determinarea ECP serica este recomandata pentru evaluarea severitatii astmului, monitorizarea tratamentului si severitatii anumitor afectiuni inflamatorii ale pielii si reprezinta un avantaj fata de evaluarea clinica subiectiva care este predispusa la inconsecvente datorita variabilitatii individuale mari din partea investigatorului si a pacientului (in special la copiii mici).

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Proteina eozinofil cationica

Interpretare valori mari:

Un nivel crescut de ECP indica inflamatie ce constituie un factor de risc pentru pacientii astmatici.

Cresterea concentratiei ECP in ser precede exacerbarea bolii atopice.

Interpretare valori mici:

Evolutia clinica favorabila este asociata cu scaderea nivelului de ECP.

Recomandari pentru analiza Proteina eozinofil cationica

- copii cu simptomatologie obstructiva pentru diagnosticul diferential intre astmul bronsic si bronsita obstructiva recidivanta;

- diagnosticul diferential intre boli alergice si non-alergice;

- controlul evolutiei astmului bronsic si dermatitei atopice

- evaluarea eficientei tratamentului antiinflamator si a compliantei pacientilor.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.