Banner Proteina cationică a eozinofilelor (ECP)

Proteina cationică a eozinofilelor (ECP)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Informații generale

Analiza ECP măsoară cantitatea de proteină eozinofil-cationică din sânge și poate fi recomandată de medicul specialist pentru monitorizarea afecțiunilor inflamatorii.

Proteina cationică a eozinofilelor, sau proteina eozinofil-cationică, este o moleculă eterogenă, de dimensiune redusă, puternic citotoxică, ce provine din granulocitele eozinofile activate.

Eozinofilele reprezintă globulele albe ce sunt implicate în inflamația alergică și nonalergică, acestea îndeplinind rol în medierea răspunsului imun al corpului împotriva diverșilor patogeni.

Proteina cationică a eozinofilelor (ECP) este o ribonuclează ce este eliberată în timpul activării eozinofilelor. Funcția sa citotoxică este foarte importantă pentru reglarea imună, luptând împotriva infecțiilor bacteriene, virale sau parazitare.

Valorile proteinei eozinofil-cationice sunt crescute în bolile inflamatorii, cum ar fi rinita sezonieră, esofagita eozinofilică sau astmul bronșic.

Probă Proteina cationică a eozinofilelor (ECP) Medlife

Când este recomandată determinarea proteinei cationice a eozinofilelor

Determinarea proteinei eozinofil-cationice este recomandată în evaluarea inflamației alergice. Medicul specialist poate recomanda analiza ECP în următoarele situații:

 • în infecțiile parazitare, bacteriene sau virale;
 • în astmul bronșic;
 • în dermatita atopică ;
 • în rinită;
 • în boli autoimune;
 • în monitorizarea tratamentului antiinflamator;
 • în diagnosticul diferențial între afecțiuni alergice și non-alergice, dar și între astm bronșic și bronșită obstructivă recidivantă la copiii care prezintă simptomatologie obstructivă.

Procedura recoltare

Determinarea ECP nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile normale* ale proteinei cationice a eozinofilelor sunt: 0 - 24 ng/mL.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferenţe şi limite

Diverși factori biologici sau metodologici preanalitici, cum ar fi temperatura, hemoliza sau contaminarea bacteriană, pot influența rezultatul și acuitatea testului, de aceea se recomandă ca dozarea proteinei eozinofil-cationice să se realizeze în condiții standardizate.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale proteinei cationice a eozinofilelor exclud prezența astmului sau a altor afecțiuni inflamatorii. Dacă valorile sunt sub pragul de referinţă însă simptomatologia specifică este prezentă, medicul specialist poate recomanda testarea ECP la un anumit interval de timp sau efectuarea unor teste suplimentare.

Valori crescute

Valorile crescute ale proteinei cationice a eozinofilelor pot fi întâlnite în diverse afecțiuni inflamatorii, cum ar fi astmul bronșic, rinita, dar și în alergii alimentare, polipoză sinonazală, sindrom de hipereozinofilie idiopatică sau infecții parazitare intestinale. Interpretarea rezultatelor trebuie efectuată de medicul specialist în baza contextului clinic.

Bibliografie

 1. Zrinski Topic, Renata, and Slavica Dodig. “Eosinophil Catonic Protein – Current Concepts and Controversies.” Biochemia Medica, 2011, pp. 111–121, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Moneret-Vautrin, D.-A. “Le Dosage de La Protéine Cationique Des Éosinophiles Est-Il Un Marqueur Utile Pour L’interniste ?” La Revue de Médecine Interne, vol. 27, no. 9, Sept. 2006, pp. 679–683, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. “004180: Eosinophil Cationic Protein (ECP) | Labcorp.” Labcorp.com, 2018, www.labcorp.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu