Banner Proteina C reactivă

Proteina C reactivă

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat și eliberată în fluxul sanguin atunci când bacteriile sau alți invadatori celulari amenință organismul, pentru a ajuta la organizarea apărării. Acest răspuns precoce se numește răspuns în fază acută, cunoscut ca inflamație sau răspuns inflamator ce poate apărea și în afecțiuni cronice, inclusiv în unele boli autoimune.

CRP este cunoscut, din punct de vedere tehnic, ca reactant pozitiv în fază acută. Nivelul acestuia, măsurat dintr-o probă de sânge, oferă medicului informații despre prezența inflamației și despre gravitatea acesteia, dar nu este un indicator pentru localizarea inflamației sau a cauzei.

Testul ce măsoară nivelul de proteină C reactivă din sânge este utilizat pentru diagnosticarea bolilor inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă cronică sau lupusul, dar și pentru evaluarea riscului de a dezvolta o afecțiune cardiacă.

Testarea CRP de înaltă sensibilitate (hsCRP) este o formă diferită de testare care identifică concentrații foarte scăzute de CRP. Deși ambele analize măsoară proteina C reactivă, hsCRP este considerat un test cu utilizări distincte. Valori crescute ale hsCRP au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord.

Medicul poate cere determinarea CRP pentru orice afecțiune, atât pentru a identifica prezența inflamației, cât și pentru a verifica dacă tratamentul antiinflamator are rezultate.

În prezent, analiza proteinei C reactivă este folosită pe scară largă și pentru a stabili riscul pacientului de a dezvolta o boală coronariană sau de a face infarct miocardic.

Probă Proteina C reactivă Medlife

Când este recomandată determinarea nivelului de proteină C reactivă

Testarea CRP se recomandă pentru a detecta sau monitoriza condițiile de sănătate care sunt asociate cu inflamația. De exemplu, ea poate fi recomandată dacă pacientul prezintă semne și simptome de:

 • Infecție bacteriană sau virală;
 • Febră;
 • Boală autoimună, inclusiv artrita reumatoidă și lupus;
 • Inflamație minoră.

Procedura recoltare

Analiza pentru proteina C reactivă nu necesită pregătiri speciale. Se măsoară concentrația în serul obținut dintr-o probă de sânge.

Interpretare rezultate

Valorile normale* pentru proteina C reactivă sunt < 0.5 mg/dL.

Atunci când în organism se produce un proces inflamator, însoțit sau nu de infecție, valorile CRP cresc exponențial, chiar și de 100 de ori peste valorile de referință. Proteina C reactivă atinge o concentrație maximă la 24-72 de ore și apoi scade lent, ajungând din nou la normal după două-trei săptămâni de la debut.

Pentru identificarea riscului cardiac, Asociația Americană de Cardiologie a stabilit următoarele valori de referință:

 • < 0.1mg/dL - risc cardiovascular scăzut;
 • 0.1 - 0.3 mg/dL - risc cardiovascular moderat;
 • 0.3 - 1 mg/dL - risc cardiovascular crescut;
 • > 1 mg/dL - risc cardiovascular foarte crescut.

Pentru evaluarea riscului cardiovascular, testarea pentru proteina C reactivă nu se efectuează în perioada în care pacientul are o inflamație în organism sau un traumatism vizibil. În aceste situații, proteina C reactivă are o valoare mărită, independent de riscul vascular.

Dacă proteina C reactivă este crescută peste 1 mg/dL la una dintre cele două testări, se caută o altă sursă de inflamație non-cardiovasculară și, după tratarea acesteia, se repetă testarea.

Proteina C reactivă ultrasensibilă nu se substituie factorilor de risc cardiovasculari tradiționali.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Întrucât proteina C reactivă este unul dintre cei mai sensibili reactanți de fază acută, o serie de afecțiuni (procese inflamatorii, infecții, afecțiuni neoplazice) pot să determine creșterea concentrației acesteia.

Un rezultat inițial mai mare de 0.3 mg/dL impune retestarea după cel puțin 2 săptămâni în cazul pacienților stabili metabolic, fără infecții sau afecțiuni acute. Valoarea cea mai mică dintre cele două rezultate se va utiliza ca valoare predictivă a riscului cardiovascular.

În cazuri foarte rare, gamapatiile, în special tipul IgM, pot influența rezultatele analizei și să indice valori fie fals crescute, fie fals scăzute.

Tratamentul cu anumite medicamente poate să mascheze o inflamație, ducând la valori fals scăzute ale proteinei C.

Valori scăzute

Un nivel scăzut de proteină C reactivă scăzută nu are relevanță clinică.

Valori crescute

Proteina C reactivă poate indica o valoare mare în:

 • afecțiuni inflamatorii;
 • leziuni sau necroze tisulare;
 • infecții, în unele tipuri de cancer; cele mai mari valori apar în infecțiile acute bacteriene.

La persoanele cu risc cardiovascular apar valori mărite ale proteinei C reactivă, însă ele se interpretează în corelație cu alte analize frecvente, special stabilite pentru măsurarea acestui risc.

Inflamația este un proces firesc pentru o sarcină dusă la termen, de aceea un nivel mărit de proteină C reactivă în sarcină nu este anormal, el apare în anumite etape ale sarcinii (în primul și în ultimul trimestru). Variații mari ale nivelului proteinei C reactivă pe durata întregii sarcini sunt semnul unei sarcini cu probleme.

Proteina C reactivă poate fi mărită și în cazul copiilor și este un semn de inflamație, traumatism sau infecție.

Bibliografie

 1. Ridker, Paul M., et al. “C-Reactive Protein and Other Markers of Inflammation in the Prediction of Cardiovascular Disease in Women.” New England Journal of Medicine, vol. 342, no. 12, 23 Mar. 2000, pp. 836–843, www.nejm.org,
 2. Pepys, Mark B, and Gideon M Hirschfield. “C-Reactive Protein: A Critical Update.” The Journal of Clinical Investigation, vol. 111, no. 12, 15 June 2003, pp. 1805–1812, www.jci.org, 10.1172/JCI18921
 3. “C-Reactive Protein Test - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org‌
 4. Pearson, Thomas A., et al. “Markers of Inflammation and Cardiovascular Disease.” Circulation, vol. 107, no. 3, 28 Jan. 2003, pp. 499–511, www.ahajournals.org, 10.1161/01.cir.0000052939.59093.45
 5. Musunuru, Kiran, et al. “The Use of High-Sensitivity Assays for C-Reactive Protein in Clinical Practice.” Nature Clinical Practice Cardiovascular Medicine, vol. 5, no. 10, 19 Aug. 2008, pp. 621–635, www.nature.com, 10.1038/ncpcardio1322

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu