Descriere: 

Proteinele sunt componente importante ale mușchilor, enzimelor, hormonilor, anticorpilor, factorilor de coagulare, moleculelor transportoare. Au rolul cel mai important în menținerea presiunii osmotice.
Majoritatea proteinelor sunt sintetizate de ficat; imunoglobulinele sunt sintetizate de celulele mononucleare din țesutul limfoid, splină și măduvă. 
Serul și plasma diferă prin cantitatea și tipul de proteine conținute: contrar plasmei serul nu are în componenta fibrinogen și factorii coagulării.
Proteinele se pot împărți în două categorii mari: albumina și globulinele. 
Albumina este formată în ficat, reprezintă 55-60% din totalul proteinelor serice. Principalul rol este de a menține presiunea coloidosmotică, o altă funcție importantă este transportul hormonilor, al enzimelor și al medicamentelor.

Serumalbuminele reprezintă o sursă mobilă de aminoacizi și de azot, utilizate de diverse țesuturi. Schimbul permanent dintre serumalbumine și țesuturi explică frecvența variațiilor cantitative ale fracțiunii albuminice în diverse stări patologice. Fiind o moleculă de origine hepatică, este utila in evaluarea funcției hepatice.1,2
Globulinele (40-45%) sunt constituite dintr-un număr de fracțiuni cu origine, structură, metabolism și roluri extrem de diferite. Prin electroforeza standard, se pot separa patru sau cinci fracțiuni globulinice principale: alfa1, alfa 2, beta 1, beta 2 și gama. Cu cât metodele de separare sunt mai performante cu atât se pot identifica mai multe subfracțiuni.
Măsurarea lor împreună constituie proteinele totale. 
Cantitatea de proteine totale serice se poate modifica din cauza modificării cantității de apă din ser (hipo-/hiperproteinemie relativă), sau din cauza modificării concentrației unei sau mai multor fracțiuni proteice. 

 

Recomandari: 

Dozarea proteinelor serice este recomandata in:
- diagnosticul și evaluarea tratamentului în boli ale ficatului, ale rinichilor, ale măduvei osoase
- diagnosticul și evaluarea tulburărilor metabolice și nutriționale
- depistare de gamapatii
- evaluarea  stărilor edematoase

 

Interpretare valori mici: 

Valori scăzute ale proteinelor totale se intalnesc in:

- administrare intravenoasa de fluide
- boli hepatice (ciroză, alcoolism cronic)
- imobilizare prelungită
- insuficiență cardiacă
- sindrom nefrotic
- glomerulonefrită
- neoplazii
- enteropatii
- colită ulcerativă cronică, boala Crohn
- inaniție
- malabsorbție
- malnutriție
- hipertiroidism
- arsuri

 

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale proteinelor totale se intalnesc in:

- hipergamaglobulinemii (poli- sau monoclonale)
- deshidratare (varsaturi, diaree)
- hepatită cronică activă, ciroză
- mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenström
- boli tropicale
- boli granulomatoase (ex: sarcoidoză)
- boli inflamatorii cronice (ex:LES)

 

Interferente analitice: 

Fiziologic, în ultimul trimestru de sarcină scade concentratia proteinelor totale serice.
Aplicarea prelungită a garoului crește concentratia proteinelor totale serice.
Staza venoasă prin ocluzii crește concentratia proteinelor totale serice.
Recoltarea probei venoase aproape de locul administrării unei injecții intravenoase sau administrarea intravenoasă de fluide determina scaderea valoarea proteinelor totale serice
Probele hiperglicemice, hiperlipidemice, icterice sau hemolizate determina valori crescute ale proteinelor totale serice
Medicamentele pot crește valoarea proteinelor totale serice: steroizi anabolici, androgeni, corticosteroizi, dextran, hormon de creștere, insulină, fenazopiridină, progesteron, clofibrat, preparate tiroidiene
Medicamente  pot scade valoarea proteinelor totale serice: ioni de amoniu, estrogeni, medicamente hepatotoxice, contraceptive orale, sulfasalazin, allopurinol.
 

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate)