Banner Anticorpi anti ribonucleoproteine (RNP)

Anticorpi anti ribonucleoproteine (RNP)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti ribonucleoproteine (RNP) este o analiză ce are ca scop măsurarea cantitativă a autoanticorpilor în diagnosticul pentru lupus eritematos sistemic sau pentru boala mixtă de țesut conjunctiv.

Deși sunt puternic asociați cu bolile țesutului conjunctiv, acești anticorpi nu sunt considerați marker pentru o anumită boală. Dacă sunt identificați izolat, iar anticorpii Smith și ds-ADN lipsesc, un rezultat pozitiv poate fi în concordanță cu diagnosticul de boală mixtă a țesutului conjunctiv.

RNP, nRNP sau U1RNP este o ribonucleotidă nucleară de dimensiuni reduse, ce prezintă în componența sa trei autoantigene proteice (molecule ce se formează în celulele normale în urma metabolismului celular normal sau din cauza infecției virale sau bacteriene intracelulare) și anume A, C și 68 kD.

Serurile ce conțin anticorpi RNP reacționează în marea majoritate a cazurilor cu autoantigenele A și 68 kD. Anticorpii anti-RNP sunt îndreptați împotriva particulei U1, ce este reprezentată de un fragment mic de ARN nuclear care, combinat cu proteine, formează ribonucleoproteina.

Anticorpii anti-RNP sunt identificați la aproximativ 50% dintre persoanele diagnosticate cu lupus eritematos sistemic (LES), dar și la pacienții ce prezintă boli ale țesutului conjunctiv, în special boala mixtă a țesutului conjunctiv (MCTD). Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de anticorpi RNP fără anticorpi detectabili Smith sau ds-ADN.

Probă Anticorpi anti ribonucleoproteine (RNP) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti ribonucleoproteine (RNP)

Este recomandată dozarea anticorpilor anti ribonucleoproteinelor (RNP) în următoarele situații:

 • Lupus eritematos sistemic (LES);
 • Boala mixtă de țesut conjunctiv;
 • Polimiozită;
 • Sclerodermie;
 • Poliartrită reumatoidă.

Numeroși pacienți prezintă simptomatologie clinică specifică pentru reumatismele sistemice. Un bun exemplu de suprapunere este reprezentat de boala mixtă a țesutului conjunctiv (MCTB).

Pacienții diagnosticați cu MCTB au simptome suprapuse cu lupusul eritematos sistemic (LES), sclerodemie sau miozită. Artrita, artralgia, disfuncția esofagiană și miozita sunt frecvente, MCTB deosebindu-se prin afectarea renală care este rară.

Procedura recoltare

Analiza anticorpilor anti ribonucleoproteinelor (RNP) nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza anticorpilor anti ribonucleoproteinelor (RNP) se prezintă ca pozitiv/negativ, iar tehnica utilizată în identificarea acestora este ELISA.

Valori de referință* pentru anticorpii anti-RNP: <25 U/ml

* Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Testarea anticorpilor anti-RNP nu este utilă pentru pacienții cu test ANA negativ. Serurile lipemice sau intens hemolizate pot afecta acuitatea rezultatului.

Valori scăzute

O valoare scăzută a anticorpilor anti ribonucleoproteinelor sub pragul de 25 U/ml nu este specifică pentru boala mixtă de țesut conjunctiv. În cazul în care este prezent un rezultat apropiat de valoarea de 25 U/ml se recomandă repetarea analizei la o perioadă scurtă de timp.

Valori crescute

O valoare crescută a anticorpilor anti ribonucleoproteinelor peste pragul de 25 U/ml poate fi asociată cu afecțiuni ale țesutului conjunctiv. Anticorpii anti-RNP pot reprezenta markeri serologici importanți în diagnosticarea bolii mixte de țesut conjunctiv doar atunci când ceilalți anticorpi sunt absenți (ac anti-Smith și ac anti ds-ADN).

Bibliografie

 1. “Cum Se Produc Autoantigenele?” Lwvworc.org, 2022, https://lwvworc.org/ro/
 2. Asma Al-Zougbi, MD. “Anti-RNP Antibody: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 7 May 2021, https://emedicine.medscape.com
 3. “RNP - Overview: RNP Antibodies, IgG, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2022, www.mayocliniclabs.com
 4. “RNP Antibody Is an Antinuclear Antibody Present in Lupus and MCTD.” Clinlabnavigator.com, 2022, www.clinlabnavigator.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu