Informații generale
Infertilitatea afectează aproximativ 15% din cupluri la nivel global, conform unor studii care vizează această problemă. Astfel, aproximativ 48.5 milioane de cupluri se confruntă cu imposibilitatea de a avea copii pe cale naturală.
Responsabilitatea pentru infertilitate revine femeii în 40% din cazuri, bărbatului în 40% din cazuri, iar în 20% din cazuri sunt implicați ambii parteneri. Aceste date sunt diferite în funcție de regiunea de pe glob, mulți factori fiind importanți în această ecuație.
Spre deosebire de infertilitatea feminină, infertilitatea masculină nu este la fel de bine inclusă în statistici, mai ales în țările în care diferențele culturale și societățile patriarhale împiedică realizarea și compilarea de statistici precise.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea este o boală a sistemului de reproducere, definită prin incapacitatea de a concepe un copil. În România, de exemplu, unul din șase cupluri se confruntă cu această problemă. În plus, natalitatea în România se află pe un trend descendent.
Spermograma sau analiza spermei urmărește:
- Analiza numărului de spermatozoizi;
- Analiza formelor spermatozoizilor;
- Volumul materialului seminal;
- Vâscozitatea - consistența sau grosimea materialului seminal;
- Concentrația (densitatea) spermatozoizilor - numărul de spermatozoizi per volum de spermă;
- Motilitatea spermatozoizilor - procentul de capacitate de mișcare, precum și cât de viguros și drept se mișcă spermatozoizii;
- Numărul sau procentul de spermatozoizi normali și anormali (defecte) în ceea ce privește dimensiunea și forma (morfologie);
- Coagularea și lichefierea - cât de repede se transformă materialul seminal de la consistență groasă la lichid;
- Fructoza - un zahăr din materialul seminal care dă energie spermatozoizilor;
- Analiza pH-ului, care măsoară aciditatea;
- Numărul de celule albe din sânge (celule care indică o infecție).
Numărul de spermatozoizi poate varia zilnic, iar prelevarea unei medii a probelor de spermă poate da cel mai concludent rezultat, așa că testul poate fi repetat o dată la câteva zile, la recomandarea medicului specialist.
O analiză completă a spermei măsoară cantitatea și calitatea lichidului eliberat în timpul ejaculării și evaluează atât porțiunea lichidă, numită lichid seminal, cât și celulele microscopice, în mișcare, numite spermatozoizi.
Sperma este un lichid vâscos, albicios, care conține spermatozoizi și produse din mai multe glande. Este destul de groasă la ejaculare, dar se subțiază sau se lichefiază în 10 până la 30 de minute. Spermatozoizii sunt celule de reproducere din materialul seminal, care au un cap, secțiune mediană și o coadă și conțin o copie a fiecărui cromozom.
Când este recomandată analiza spermogramei
Analiza spermogramei este una dintre principalele analize pentru diagnosticarea infertilității masculine. Această analiză se recomandă atunci când partenera are dificultăți în a rămâne însărcinată.
De asemenea, analiza spermogramei se efectuează după realizarea unei vasectomii, pentru a determina dacă intervenția a avut sau nu succes. Pentru acuratețea rezultatelor în acest caz, analiza spermogramei trebuie realizată la aproximativ 3 luni după operația de vasectomie.
Procedura recoltare
Pentru verificarea spermei după vasectomie se recoltează o probă de spermă într-un recipient pentru spermogramă. Materialul se colectează după autostimulare în camera de recoltare pentru spermogramă.
În ceea ce privește analiza pentru evaluarea infertilității, probele trebuie recoltate la fața locului. Materialul seminal trebuie examinat în 60 de minute după ejaculare pentru a menține calitatea specimenului. Spermatozoizii trebuie menținuți la temperatura corpului, 37°C, întrucât sunt foarte sensibili la temperatură. Specimenul nu se refrigerează.
Interpretare rezultate
La sfatul unui medic, cuplurile pot întrerupe utilizarea altor metode de contracepție atunci când nu există spermatozoizi sau spermatozoizi rari nemobili în spermă. Dacă spermatozoizii sunt prezenți în spermă, partenerii vor trebui să ia măsuri de precauție pentru a evita sarcina.
Într-o interpretare a spermogramei pentru infertilitate, rezultatele anormale pe o singură probă pot să nu indice o cauză a infertilității și pot fi necesare mai multe probe testate înainte de a se pune un diagnostic. Pentru o apreciere corectă a fertilității se recomandă 3 sau mai multe determinări în decurs de 2-3 luni.
Bibliografie
- Agarwal, Ashok, et al. “A Unique View on Male Infertility around the Globe.” Reproductive Biology and Endocrinology, vol. 13, no. 1, 26 Apr. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1186/s12958-015-0032-1
- “Semen Analysis and Test Results.” Healthline, Healthline Media, 3 July 2017, www.healthline.com/
- “Semen Analysis - Testing.com.” Testing.com, 5 Apr. 2021, www.testing.com/
- “Statistici Privind Infertilitatea La Nivelul UE.” Europa.eu, 2014, www.europarl.europa.eu/
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.