Banner Testul (panelul) FOX

Testul (panelul) FOX

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul (panelul) FOX este un test de laborator care poate identifica 287 de antigene alimentare. Alergiile alimentare reprezintă reacții anormale ale sistemului imunitar care apar în urma consumului anumitor alimente. De cele mai multe ori, cantitățile ingerate nu contează, acestea fiind capabile să declanșeze un răspuns din partea organismului. Imunoglobulina G reprezintă cel mai abundent tip de anticorp din sânge și îndeplinește rol major în răspunsul imun al corpului.

Panelul FOX prezintă o expunere generală a profilului IgG pentru următoarele categorii alimentare:

  • lapte și ouă;
  • carne;
  • pește și fructe de mare;
  • nuci și alune;
  • leguminoase;
  • fructe;
  • legume;
  • condimente;
  • ciuperci comestibile;
  • cafea și ceai;
  • alimente noi (de ex. extract de Ginkgo sau de Ginseng, alge Nori, Aloe, Baobab etc.);
  • altele (Agar Agar, drojdia de bere, drojdie de panificație, trestie de zahăr, miere, etc.).

În cazul unei alergii, se produce un răspuns imun și eliberarea unei substanțe chimice numită histamină, responsabilă pentru declanșarea simptomelor de alergie. Cele mai frecvente alimente implicate în alergii sunt reprezentate de lapte, ouă, nuci, pește sau grâu.

Alergiile alimentare pot fi strâns legate și cu alte afecțiuni, cum ar fi:

  • Dermatita atopică - este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, ce poate apărea în special la copii. Deși nu toate cauzele de dermatită sunt cauzate de alimente, în toate formele severe se investighează și alergiile alimentare. Simptomatologia afecțiunii variază de la piele uscată la mâncărime sau apariția eczemelor;
  • Astmul bronșic - este o afecțiune respiratorie cronică în care se produce inflamația căilor respiratorii. În cazul persoanelor astmatice, consumul de alergeni alimentari poate duce la declanșarea unei crize de astm sau chiar la anafilaxie. Simptomatologia bolii cuprinde respirație șuierătoare, tuse, dar și dificultate în procesul de respirație;
  • Rinita alergică - este o afecțiune caracterizată de inflamația mucoasei nazale și poate fi declanșată de diverși alergeni, cum ar fi polenul, acarienii sau diverse alimente. Alergenii alimentari pot declanșa congestie nazală, strănut sau secreții nazale;
  • Anafilaxia alimentară - reprezintă o reacție alergică severă și rapidă, o urgență medicală care are nevoie de tratarea imediată. Alergenii alimentari cei mai des implicați sunt nucile, arahidele, peștele sau fructele de mare. Simptomatologia poate include umflarea feței și a gâtului, dificultate în procesul de respirație, scăderea bruscă a tensiunii sau chiar pierderea cunoștinței.
Probă Testul (panelul) FOX Medlife

Când este recomandată determinarea Panelului FOX

Determinarea testului FOX este utilă pentru diagnosticul unei reacții adverse la alimente, cu rolul de a identifica alergenii declanșatori.

Panelul Fox poate fi recomandat de medicul specialist alergolog în următoarele situații:

  • există suspiciunea unei alergii alimentare, în care pacientul prezintă o simptomatologie specifică, cum ar fi urticarie, edem sau diaree, apărute la scurt timp de la ingerarea unui anumit aliment;
  • în cazul în care pacientul prezintă istoric când vine vorba de consumul anumitor alimente, de exemplu a avut o reacție alergică în trecut;
  • pacientul prezintă dermatită atopică, în special copiii;
  • există un istoric familial de alergii alimentare sau atopice;
  • pacientul prezintă simptomatologie gastrointestinală apărută în urma consumului anumitor alimente, cum ar fi vărsături, diaree sau dureri în zona abdominală.

Procedura de recoltare

Determinarea nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată în vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatele Panelului FOX vor prezenta un raport de laborator al profilului IgG pentru toți alergenii analizați, cum urmează:

Nivel scăzut de IgG: 0 - 9.99 µg / ml

Nivel intermediar de IgG: 10 - 19.99 µg / ml

Nivel foarte ridicat de IgG: ≥ 20 µg / ml

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot fi diferite de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Hemoliza puternică a probei sau contaminarea biologică pot influența acuitatea rezultatelor. O valoare crescută specifică pentru un anumit aliment poate indica doar o sensibilitate, nu cauza certă a unui răspuns alergic. Este foarte important ca interpretarea rezultatelor să fie realizată în context clinic de un medic specialist.


Valori crescute

Valorile crescute ale testului indică sensibilitatea față de alergenii analizați. De foarte multe ori pot exista alergii fără simptomatologie, adică rezultatul testului poate fi unul crescut, însă pacientul să nu prezinte simptomatologie specifică pentru alergenul în cauză.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale testului sugerează absența sensibilizării pentru alergenul analizat. În cazul în care rezultatul este unul scăzut, însă simptomatologia specifică este prezentă, medicul specialist poate recomanda realizarea unor investigații suplimentare sau chiar repetarea testului.

Bibliografie

  1. Sicherer, Scott H, and Hugh A Sampson. “Food Allergy: Epidemiology, Pathogenesis, Diagnosis, and Treatment.” Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 133, no. 2, 3 Jan. 2014, pp. 291-307.e5, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24388012/, https://doi.org/10.1016/j.jaci.2013.11.020. Accesat in 30 Apr. 2025.
  2. “Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Report of the NIAID-Sponsored Expert Panel.” Journal of Allergy and Clinical Immunology, vol. 126, no. 6, 1 Dec. 2010, pp. S1–S58, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21134576/, https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.10.007. Accesat in 30 Apr. 2025.
  3. A. Muraro, et al. “EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: Diagnosis and Management of Food Allergy.” Allergy, vol. 69, no. 8, 9 June 2014, pp. 1008–1025, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24909706/, https://doi.org/10.1111/all.12429. Accesat in 30 Apr. 2025.
  4. Turner, Paul J, et al. “Fatal Anaphylaxis: Mortality Rate and Risk Factors.” The Journal of Allergy and Clinical Immunology in Practice, vol. 5, no. 5, 1 Sept. 2017, pp. 1169–1178, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28888247/, https://doi.org/10.1016/j.jaip.2017.06.031. Accesat in 30 Apr. 2025.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu