Informaţii generale
Determinarea tiocianaților urinare poate fi recomandată de medicul specialist ca marker pentru expunerea la cianură pentru fumători și nefumători, deoarece cianura de hidrogen este prezentă în fumul de țigară, urmând ca tiocianatul să fie excretat prin urină, salivă și transpirație.
Tiocianații reprezintă compuși formați dintr-o combinație de sulf, carbon și azot. Tiocianatul de amoniu este utilizat pentru prepararea antibioticelor, pesticidelor, combustibililor lichizi pentru rachete sau a adezivilor.
Inhalarea fumului de țigară reprezintă o altă sursă importantă de contaminare cu tiocianat deoarece conține cianură care, în urma mai multor procese, ajunge să fie transformată în tiocianat în organism.
Tiocianatul poate ajunge și în laptele matern al mamelor fumătoare. Nivelurile crescute ale tiocianaților din laptele matern au fost asociate cu o scădere a conținutului de iodură din lapte, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor disfuncții tiroidiene la nou-născuți.
Tiocianații se pot găsi și în foarte multe alimentele care conțin tioglicozide, cum sunt mugurii de bambus, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, porumbul, caisele și migdalele. Tiocianatul este foarte solubil în apă, fiind astfel posibilă contaminarea apei cu acesta.
Când este recomandată determinarea tiocianaților în urină
Determinarea tiocianaților în urină poate fi recomandată de medicul specialist pentru monitorizarea expunerii la aer contaminat cu cianură.
Simptomatologia unei intoxicații poate include:
- amețeli;
- respirație rapidă și profundă;
- slăbiciune;
- tulburări mentale sau motorii;
- cianoză.
Procedura recoltare
Determinarea tiocianaților urinari se realizează dintr-o probă de urină colectată pe parcursul a 24 de ore. Prima urină de dimineață nu este colectată, urmând ca restul să fie depozitată într-un recipient special pentru colectarea urinei și păstrată la temperaturi de 2 - 8 grade C. Urina totală este omogenizată, urmând ca un eșantion cu volumul de 100 ml să se trimită în laborator.
Este foarte importantă toaletarea zonei, atât la femei, cât și la bărbați, pentru a nu fi contaminată proba.
Interpretare rezultate
Rezultatele testului* ce măsoară tiocianații din urină nu variază în funcție de vârstă și sex și sunt cuprinse în intervalul: 0 - 30 mg / L.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Serrano‐Nascimento, Caroline, and Maria Tereza Nunes. “Perchlorate, Nitrate, and Thiocyanate: Environmental Relevant NIS-Inhibitors Pollutants and Their Impact on Thyroid Function and Human Health.” Frontiers in Endocrinology, vol. 13, 21 Oct. 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.3389/fendo.2022.995503
- Haque MR;Bradbury JH. “Simple Method for Determination of Thiocyanate in Urine.” Clinical Chemistry, vol. 45, no. 9, 2017, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- King, Lei, et al. “Environmental Exposure to Perchlorate, Nitrate and Thiocyanate, and Thyroid Function in Chinese Adults: A Community-Based Cross-Sectional Study.” Environment International, vol. 171, 1 Jan. 2023, pp. 107713–107713, www.sciencedirect.com , https://doi.org/10.1016/j.envint.2022.107713
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.