cell

Calculator analize

TPA(Tissue Polypeptide Antigen)

TPA (Tissue Polypeptide Antigen) este considerat un marker tumoral universal, util in monitorizarea terapiei tumorale in: cancerul de vezica urinara, san, in carcinom pulmonar cu celule mici (in combinatie cu Cyfra 21-1) , carcinomul ovarian, de cervix, de prostata .

TPA este un polipeptid cu greutate moleculara de 22 kDaltoni si este present in majoritatea celulelor epiteliale, este un constituent al keratinelor (este un complex circulant de citokeratine 8 , 18 si 19) care apartin filamentelor intermediare ale celulelor epiteliale non-scuamoase din tesuturile normale si maligne. Prezenta TPA in ser sau in alte lichide biologice (in urina -cancer de vezica) este rezultatul cresterii turnover-ului si autolizei celulelor maligne, fiind un indicator al proliferarii celulare tumorale.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza TPA(Tissue Polypeptide Antigen)

Interpretare valori mari:

Concentratia de TPA din ser si alte lichide se coreleaza cu rata de proliferare celulara

Interferente analitice la analiza TPA(Tissue Polypeptide Antigen)

Specificitatea TPA pentru sustinerea diagnosticului este slaba.

TPA crescut se poate depista si in afectiuni benigne, inflamatorii si infectioase (ciroza hepatica decompensata , diabet ,infectiile tractului respirator inferior (ITRI) , ale tractului urogenital , etc.


 

Recomandari pentru analiza TPA(Tissue Polypeptide Antigen)

TPA  este un indicator excelent al proliferarii maligne, desi este un marker tumoral nespecific, se coreleaza cu rata de proliferare dar nu si cu marimea tumorii .

Timpul de injumatatire al TPA este de 1-2 zile, in functie de localizarea tumorii.

Poate fi determinat din urina, lichid de ascita, lichid de lavaj bronhoalveolar sau din ser .

Se recomandarea utlizarea TPA in monitorizarea terapiei tumorale in cancerul de vezica urinara, san, carcinom pulmonar cu celule mici, carcinom ovarian, de cervix , de prostata .

Bibliografie

“Combined determinations proved clearly increased sensitivity only for large cell carcinomas (CYFRA21-1+TPA: ){Comparison of Cytokeratin Fragment 19(CYFRA21-1),Tissue Polypeptide Antigen (TPA)andTissue Polypeptide Specific Antigen (TPS)as Tumour Markers in Lung Cancer By Petra Stieber1 ,H.Dienemann2,Ute Hasholzner1,C.Müller2,Susanne Poley 1 ,Karin Hofmann 1andA. Fateh-Moghadam 11Institut für Klinische Chemie, Klinikum Großhadern

2 Chirurgische Klinik und Poliklinik. Klinikum Großhadern Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany}

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.