Banner TPA (Tissue Polypeptide Antigen)

TPA (Tissue Polypeptide Antigen)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Antigenul polipeptidic tisular, ce se mai găsește și sub denumirea de Tissue Polypeptide Antigen sau TPA, reprezintă un marker tumoral serologic universal, recomandat pentru monitorizarea mai multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, de prostată, cancer de sân, pulmonar sau cancerul vezicii urinare.

Antigenul polipeptidic tisular este alcătuit dintr-un complex de citokeratine, și anume citokeratinele 8, 18 și 19. Acestea sunt specifice pentru epiteliul intern și aparțin filamentelor intermediare ale celulelor epiteliale non-scuamoase din țesuturile normale și maligne. Citokeratinele sunt legate biochimic de filamente intermediare ce formează o rețea la nivel intracelular, despre care se consideră că formează o rețea ce participă în menținerea integrității structurale a celulelor.

TPA este un polipeptid cu o greutate moleculară de 22kDaltoni. Citokeratinele 8, 18 și 19 sunt cele mai abundente citokeratine ce se întâlnesc la nivelul carcinoamelor. Acestea sunt eliberate în zonele necrotice și pot fi găsite intratumoral sau în sânge, unde ajung să circule sub forma unui complex parțial degradat, fiind astfel utilizate pe post de marker tumoral.

TPA poate fi folosit pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. Prezența antigenului polipeptidic tisular în ser sau în alte lichide biologice semnifică creșterea turnover-ului, dar și a autolizei celulelor maligne, ca urmare a proliferării celulelor tumorale.

Probă TPA (Tissue Polypeptide Antigen) Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului polipeptidic tisular (TPA)

Determinarea antigenului polipeptidic tisular poate fi recomandată de medicul specialist ca indicator al proliferării maligne. Chiar dacă TPA este un marker tumoral nespecific, acesta se coreleaza cu rata de proliferare, dar nu şi cu mărimea tumorii.

Timpul de înjumătățire al TPA este de una-două zile, în funcție de localizarea tumorii. Poate fi determinat din urină, lichid de ascită, lichid de lavaj bronhoalveolar sau din ser. Se recomandă utilizarea TPA în monitorizarea terapiei tumorale în cancerul de vezică urinară, sân, carcinom pulmonar cu celule mici, carcinom ovarian, de cervix sau de prostată.

Adesea, carcinoamele nu prezintă o simptomatologie specifică sau simptomele apar mult prea târziu, însă, în funcție de localizarea acestuia, simptomatologia poate cuprinde:

  • senzație de noduli, schimbări ale formei mameloanelor, scurgeri la nivelul sânilor, piele înroșită sau prezența mâncărimilor;
  • urinări frecvente, probleme cu urinarea, sânge în urină;
  • tuse persistentă, dificultate în procesul de respirație;
  • dificultate la înghițire;
  • pierdere rapidă în greutate;
  • stări de oboseală;
  • lipsa poftei de mâncare, asociată cu probleme ale tubului digestiv;
  • febră persistentă;
  • sângerări frecvente.

Procedura recoltare

Determinarea antigenului polipeptidic tisular nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant. Este recomandat să nu se administreze izotopi radioactivi cu cel puțin 48 de ore înainte de recoltare.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru antigenul popipeptidic tisular (TPA) sunt: <75 U/l.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Creșteri ale antigenului polipeptidic tisular se pot întâlni și în afecțiuni benigne, inflamatorii sau infecțioase, cum ar fi ciroza hepatică decompensată, diabet sau infecții ale tractului respirator inferior.


Valori crescute

Valori crescute ale antigenului polipeptidic tisular apar atunci când rata proliferării celulare este crescută și se pot întâlni în cancerul de vezică urinară, cancer mamar, carcinom pulmonar cu celule mici, carcinom ovarian, de cervix sau de prostată.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale antigenului polipeptidic tisular arată că nu există o rată crescută a proliferării celulare. Rezultatele trebuie interpretate în context clinic de medicul specialist, care poate recomanda realizarea unor teste suplimentare.

Bibliografie

  1. Weber, Klaus, et al. “Tissue Polypeptide Antigen (TPA) Is Related to the Non-Epidermal Keratins 8, 18 and 19 Typical of Simple and Non-Squamous Epithelia: Re-Evaluation of a Human Tumor Marker.” The EMBO Journal, vol. 3, no. 11, 1 Nov. 1984, pp. 2707–2714, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1002/j.1460-2075.1984.tb02198.x
  2. B.E. Sundström, T.I. Stigbrand. “Cytokeratins and Tissue Polypeptide Antigen - B.E. Sundström, T.I. Stigbrand, 1994.” The International Journal of Biological Markers, 2016, https://journals.sagepub.com
  3. Ecke. “Tissue Polypeptide Antigen (TPA) in Comparison with Mutations of Tumour Suppressor Gene P53 (TP53) in Patients with Bladder Cancer.” Anticancer Research, vol. 23, no. 2A, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Moll R. “Cytokeratins as Markers of Differentiation in the Diagnosis of Epithelial Tumors.” Sub-Cellular Biochemistry, vol. 31, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu