Descriere: 

TPA (Tissue Polypeptide Antigen) este considerat un marker tumoral universal, util in monitorizarea terapiei tumorale in: cancerul de vezica urinara, san, in carcinom pulmonar cu celule mici (in combinatie cu Cyfra 21-1) , carcinomul ovarian, de cervix, de prostata .

TPA este un polipeptid cu greutate moleculara de 22 kDaltoni si este present in majoritatea celulelor epiteliale, este un constituent al keratinelor (este un complex circulant de citokeratine 8 , 18 si 19) care apartin filamentelor intermediare ale celulelor epiteliale non-scuamoase din tesuturile normale si maligne. Prezenta TPA in ser sau in alte lichide biologice (in urina -cancer de vezica) este rezultatul cresterii turnover-ului si autolizei celulelor maligne, fiind un indicator al proliferarii celulare tumorale.

Recomandari: 

TPA  este un indicator excelent al proliferarii maligne, desi este un marker tumoral nespecific, se coreleaza cu rata de proliferare dar nu si cu marimea tumorii .

Timpul de injumatatire al TPA este de 1-2 zile, in functie de localizarea tumorii.

Poate fi determinat din urina, lichid de ascita, lichid de lavaj bronhoalveolar sau din ser .

Se recomandarea utlizarea TPA in monitorizarea terapiei tumorale in cancerul de vezica urinara, san, carcinom pulmonar cu celule mici, carcinom ovarian, de cervix , de prostata .

Interpretare valori mari: 

Concentratia de TPA din ser si alte lichide se coreleaza cu rata de proliferare celulara

Interferente analitice: 

Specificitatea TPA pentru sustinerea diagnosticului este slaba.

TPA crescut se poate depista si in afectiuni benigne, inflamatorii si infectioase (ciroza hepatica decompensata , diabet ,infectiile tractului respirator inferior (ITRI) , ale tractului urogenital , etc.

 

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate), nu se administreaza izotopi radioactivi cu minim 48 de ore inaintea recoltei.

 

Specimen recoltat sânge venos2.

bibliografie: 

“Combined determinations proved clearly increased sensitivity only for large cell carcinomas (CYFRA21-1+TPA: ){Comparison of Cytokeratin Fragment 19(CYFRA21-1),Tissue Polypeptide Antigen (TPA)andTissue Polypeptide Specific Antigen (TPS)as Tumour Markers in Lung Cancer By Petra Stieber1 ,H.Dienemann2,Ute Hasholzner1,C.Müller2,Susanne Poley 1 ,Karin Hofmann 1andA. Fateh-Moghadam 11Institut für Klinische Chemie, Klinikum Großhadern

2 Chirurgische Klinik und Poliklinik. Klinikum Großhadern Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany}