Descriere: 

Tiroglobulina (TG) este o glicoproteina dimerica, care serveste ca matrice pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Reprezinta componenta proteica cea mai importanta a tiroidei, fiind sintetizata in reticulul endoplasmatic al tirocitelor si stocata la nivelul foliculilor tiroidieni.

Fiecare macromolecula de tiroglobulina contine 25 de molecule de tirozina, principalul substrat al sintezei hormonilor tiroidieni. Biosinteza hormonilor tiroidieni se realizeaza in patru etape:

1) captarea si concentrarea iodurilor in tiroida;

2) oxidarea iodurilor cu formare de iod elementar;

3) incorporarea iodului molecular in tiroglobulina cu formare rapida de 3-monoiodotirozina (MIT) si 3,5-diiodotirozina (DIT); prin condensarea unui radical MIT si un radical DIT se formeaza T3 (triiodotyronina), iar prin condensarea a doi radicali DIT se formeaza T4 (tyroxina);

4) proteoliza tiroglobulinei - etapa finala, stimulata de TSH, cu eliberarea in circulatie a hormonilor T3 si T4.

In cursul sintezei tiroglobulinei in tirocite si transportului in foliculii tiroidieni se elibereaza in circulatie cantitati mici de proteina, astfel in serul indivizilor sanatosi sunt detectate concentratii scazute de tiroglobulina, indicand prezenta tesutului tiroidian. Pe de alta parte, leziuni ale peretelui folicular se insotesc de eliberarea in torentul circulator a unei cantitati mai mari de tiroglobulina; de aceea proteina reprezinta un marker al integritatii morfologice a glandei tiroide.

Nivelul seric al tiroglobulinei se coreleaza cu marimea tesutului glandular, integritatea acestuia si gradul de stimulare a receptorilor TSH de la nivelul glandei.

Principala valoare a dozarii tiroglobulinei serice se dovedeste a fi insa urmarirea postoperatorie a pacientilor cu cancer tiroidian bine diferentiat (papilar - folicular)

Recomandari: 

Principala recomandare a dozarii tiroglobulinei este monitorizarea pacientilor cu cancer tiroidian diferentiat dupa tiroidectomie totala si tratament cu iod radioactiv.

La pacientii cu cancer tiroidian, fara tesut tiroidian restant postoperator sau postiradiere, nivelurile de tiroglobulina trebuie sa fie nedetectabile. Astfel tiroglobulina este un marker tumoral util in evaluarea prezentei carcinomului papilar-folicular tiroidian rezidual dupa rezectia chirurgicala si/sau iradiere.

Alte recomandari sunt:

- diagnosticul diferential intre tiroidita subacuta si tirotoxicoza factitia (tireotoxicoza secundara ingestiei excesive de hormoni tiroidieni),

- depistarea disgeneziei tiroidiene in hipotiroidismul congenital

Interpretare valori mici: 

Valori scazute ale tiroglobulinei apar in agenezia tiroidiana a nou-nascutului.

In tireotoxicoza factitia valorile tiroglobulinei sunt foarte mici sau nedetectabile.

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale tiroglobulinei apar in:

- afectiuni maligne: la majoritatea pacientilor cu carcinom tiroidian diferentiat, dar nu si la cei care prezinta carcinoame tiroidiene nediferentiate sau medulare; daca in timpul perioadei de monitorizare se obtin valori ale tiroglobulinei >3 microg/L, acestea constituie un indicator al recurentei tumorale si se recomanda efectuarea scintigrafiei corporale totale cu iod.

- afectiuni benigne: hipertiroidism, tireotoxicoza, tiroidita subacuta, gusa nodulara netoxica, insuficienta hepatica importanta.

Interferente analitice: 

Dozarea tiroglobulinei nu este recomandata in screening-ul cancerului tiroidian sau in evaluarea de rutina a functiei glandei tiroide.

De asemenea nu este utila in diagnosticul cancerului tiroidian diferentiat, ci doar in monitorizarea postoperatorie pentru evaluarea posibilitatii de recurenta.La pacientii cu tumori tiroidiene mici se intalnesc de obicei valori normale ale markerului.

Anticorpii anti-tiroglobulina prezenti pot interfera cu determinarile de tiroglobulina. 20% din pacientii cu carcinom tiroidian au anticorpi anti-tiroglobulina; din acest motiv, pentru monitorizarea postoperatorie se recomanda dozarea in paralel si a anticorpilor anti-tiroglobulina. Se recomanda precautie  in interpretarea  valorilor tiroglobulinei la pacientii aflati in tratament hormonal substitutiv

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate).