Banner Tiroglobulina (TG)

Tiroglobulina (TG)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Tiroglobulina (TG) este o glicoproteină a cărei prezență în testele de laborator poate determina dacă tiroida funcționează în mod corect sau dacă, în urma intervenției de îndepărtare a acesteia, în ipoteza unui cancer, mai există urme ale unor tumori.

Tiroglobulina are rol în sintetizarea celor doi hormoni tiroidieni derivați din tirozină, triiodotironina și tiroxina. Macromolecula de tiroglobulină este formată din 25 de molecule de tirozină. Tirozina este un aminoacid neesențial cu rol important în producerea dopaminei, adrenalinei (epinefrină) și noradrenalinei (norepinefrină).

Măsurarea tiroglubulinei se face în special în cazul pacienților care suferă de cancer tiroidian diferențiat. Procesul de biosinteză la nivelul hormonilor tiroidieni constă în patru etape, după cum urmează:

 1. Captarea iodurilor în tiroidă
  În procesul de captare și de concentrare a iodurilor în tiroidă este implicată secreția de TSH. Secreția de TSH are rol în sinteza tiroxinei, în eliberarea ei și în captarea iodului. Nivelulul TSH-ului crește pe măsură ce aportul de iod este scăzut, astfel că se produce o mărire în volum a tiroidei, care încearcă astfel să capteze o cantitate cât mai mare de iod.
 2. Formarea iodului elementar ca urmare a oxidării iodurilor
 3. Încorporarea iodului molecular în tiroglobulină cu formarea rapidă a 3-monoiodotirozinazei (MIT) si 3,5-diiodotirozinazei (DIT)
  Are loc condensarea unui radical MIT cu un radical DIT și astfel se formează triiodotironina T3, iar prin condensarea a doi radicali DIT se formează tiroxina T4.
  Atât T3 cât și T4 sunt parte din tratamentul pentru hipotiroidism, adică situația medicală în care tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni.
 4. Proteoliza tiroglobulinei
  Reprezintă eliberarea hormonilor tiroidieni în organism (T3 și T4) proces stimulat de către TSH.
  Tiroglobulina devine astfel un marker important în diagnosticul tiroidei, dar și în ceea ce privește potențiale leziuni la nivelul acesteia, în cazul gușei cu hiperfuncție tiroidiană, sau în cazul inflamațiilor.
Probă Tiroglobulina (TG) Medlife

Când este recomandată determinarea tiroglobulinei

Datorită faptului că tiroida influențează majoritatea organelor din corp, determinarea nivelului de tiroglobulină devine deosebit de importantă în tratarea deficitului hormonal tiroidian.

Dincolo de acesta, rolul tioglobulinei se vede în evaluarea și monitorizarea pacienților cu cancer tiroidian diferențiat. Dacă pacientul a fost operat, iar tumoarea a fost eliminată, atunci valorile tiroglobulinei ar trebui să fie scăzute. Există situații în care niveluri detectabile de tiroglobulinei se observă chiar și după eliminarea tumorii de la nivelul tiroidei, iar acestea pot însemna că tumoarea există în continuare.

Tiroglobulina este recomandată de asemenea și în cazurile de disgeneză tiroidiană în hipotiroidismul congenital, lucru care înseamnă că tiroida fie lipsește, fie că ea nu este dezvoltată în mod suficient, fie că este ectopică (poziționată greșit față de locul cunoscut).

Procedura recoltare

Se recomandă recoltarea probelor pe nemâncate (a jeun), sau după masă (postprandial). Recoltarea se face din sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor analizelor se face în funcție de istoricul medical complet, luând în calcul și alte afecțiuni de care poate suferi pacientul.

Interferenţe si limite

Valorile de referință ale determinării tiroglobulinei se încadrează în intervalul 3.5-77 ng/mL (μg/L). Limita minimă de detectare a tiroglobulinei este stabilită la 0.04 ng/mL este importantă mai ales în cazul pacienților cu cancer tiroidian diferențiat, acolo unde tiroida a fost îndepărtată. Valorile mari ale tiroglobulinei nu ar trebui să apară ulterior îndepărtării chirurgicale.

Interferențe pot apărea în cazul contaminării probelor, iar în același timp pot fi semnalate valori ridicate ale tiroglobulinei la pacienții care urmează tratamente pe bază de vitamina H sau vitamina B7 (biotină). Se recomandă așadar ca înainte cu cel puțin 8-10 ore să fie întrerupt tratamentul, în vedere obținerii unor determinări cantitative cât mai apropiate de valorile reale.

De asemenea, este important ca determinarea serică a tiroglobulinei să nu fie folosită în scopul diagnosticării tumorilor canceroase, ci pentru urmărirea evoluției pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian diferențiat.

Valori scăzute

Valori scăzute ale tiroglobulinei pot fi înregistrate în agenezia tiroidiană a nou-născutului, caracterizată printr-un deficit de hormoni tiroidieni în timpul perioadei intrauterine. De asemenea, tiroglobulina scăzută poate fi evidențiată în cazul extirpării tumorilor tiroidiene, în perioada post-operatorie. În acest caz, valorile sub limita minimă de detecție intră în categoria- tiroglobulină cu valori normale.

Valori crescute

Valori crescute ale tiroglobulinei, peste intervalul definit ca referință, pot înseamna suspiciuni de afecțiuni maligne precum carcinom tiroidian diferențiat (excepție carcinoamele tiroidiene nediferențiate sau medulare) sau recurență a tumorilor. În cazul afecțiunilor benigne, tiroglobulina mare poate evidenția suspiciunea de tiroidă subacută, gușa nodulară sau insuficiență hepatică.

Bibliografie

 1. R Michael Tuttle, MDSection Editors:David S Cooper, MDDouglas S Ross, MDDeputy Editor:Jean E Mulder, MD, Differentiated thyroid cancer: Role of serum thyroglobulin, Uptodate.com, 2022, www.uptodate.com/
 2. “Follow-up of Patients with Thyroglobulin-Antibodies: Rising Tg-Ab Trend Is a Risk Factor for Recurrence of Differentiated Thyroid Cancer.” Endocrine Research, 2017, www.tandfonline.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu