Informații generale
Fierul joacă un rol extrem de important în funcționarea sistemului muscular și a organelor corpului uman, precum și în sănătatea măduvei osoase. Transferina este o proteină care se leagă de proteinele plasmatice de fier și ajută la transportarea fierului prin circulația sângelui.
Acestă glicoproteină secretată de celulele hepatice parenchimatoase transportă fierul seric spre depozitele din ficat, splină și măduva osoasă și spre organele consumatoare de fier, în special țesuturile hematopoetice.
Sinteza de transferină din ficat este influențată de metabolismul fierului: deficiențele de fier duc la creșterea sintezei de transferină (concentrației de transferină), iar cantitatea crescută de fier determină o scădere a sintezei de transferină. Capacitatea totală de legare a fierului este determinată prin procedee biochimice, iar determinarea ei poate evidenția și saturația de transferină.
Totodată, transferina poate fi produsă și de ovare și testicule, dar și de sistemul nervos central. Astfel, transferina este responsabilă, în cea mai mare parte, de transportul sângelui în organism, proces din care rezultă oxigenarea organelor, care are loc în urma oxigenării sângelui de către plămâni.
Rolul determinării transferinei este acela de a ajuta în diagnosticarea anemiei microcitare, a evoluției anemiei feriprive și, mai ales, în screeningul supraîncărcării cronice cu fier – în mod particular în determinarea hemocromacrozei ereditare. Transferina este o proteină negativă de fază acută, concentrația sa fiind scăzută în timpul bolilor inflamatorii și maligne.
Când este recomandată determinarea transferinei
Analiza transferinei este recomandată persoanelor care suferă de tulburări la nivelul metabolismului fierului (deficiențe sau cantități prea mari de fier), pentru a evalua starea nutritivă a pacientului sau funcțiile ficatului.
Hemocromatoza
Hemocromatoza reprezintă o afecțiune caracterizată de stocarea unei cantități prea mari de fier în organism. Această acumulare de fier, într-o cantitate prea mare, poate fi dăunătoare organelor, în special ficatului. Cum fierul nu poate fi eliminat prin urină sau prin alte modalități, acesta rămâne în organism și poate avea un efect nociv.
Anemia (carența de fier în organism)
Anemia este o afecțiune ce apare atunci când fierul nu este asimilat în mod corect de organism, indiferent de tipul tratamentelor aplicate. Ea este caracterizată de scăderea numărului de celule roșii, acest lucru periclitând viața pacienților, tocmai ca urmare a lipsei oxigenării.
Din acest motiv, identificarea anemiei este foarte importantă mai ales în sarcină, atunci când nu doar mama, ci și fătul au nevoie de o oxigenare corectă a organelor.
Anemia poate avea diferite cauze, în funcție de tipul acesteia. Lipsa unei alimentații corecte, vârsta, factorii ereditari sau sarcina pot contribui la apariția și dezvoltarea anemiei. Totuși, o alimentație bogată în fructe, legume și proteine poate reduce riscul apariției anemiei.
Anemia poate apărea atât la adulți cât și la copii, fie ca urmare a eredității, fie din cauza malnutriției, a carenței de fier, vitaminei B12 și a altor nutrienți importanți obținuți din alimentație, prin distrugerea hematiilor imune sau non-imune sau prin diverse hemoragii.
Procedura recoltare
Recoltarea probelor se face a jeun (pe nemâncate) din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Pregătirea pacienților pentru această analiză presupune renunțarea la tratamente ce pot influența determinarea nivelului de fier în sânge, dar și la orice suplimente care influențează acest parametru.
Interpretare rezultate
Valorile de referință ale transferinei ar trebui să se încadreze în intervalul 180-360 mg/dL. În același timp, pentru determinarea saturației de transferină se ia în calcul intervalul de referință de circa 20-55%.
Saturația scăzută a transferinei poate indica scăderea nivelului de fier funcțional. Saturația crescută a transferinei apare în sindroame de supraîncărcare cu fier, precum în hemocromatoză.
Bibliografie
- Adams, Paul C., et al. “Biological Variability of Transferrin Saturation and Unsaturated Iron-Binding Capacity.” The American Journal of Medicine, vol. 120, no. 11, Nov. 2007, pp. 999.e1–999.e7, www.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1016/j.amjmed.2007.02.027
- Bermejo, Fernando, and Santiago García-López. “A Guide to Diagnosis of Iron Deficiency and Iron Deficiency Anemia in Digestive Diseases.” World Journal of Gastroenterology, vol. 15, no. 37, 2009, p. 4638, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3748/wjg.15.4638
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
