Banner Trigliceride

Trigliceride

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Trigliceridele sunt grăsimi care se găsesc în sânge și care asigură organismului necesarul de energie pentru a putea funcționa.

Atunci când consumăm mai multe alimente decât este necesar, caloriile se transformă în trigliceride care se deplasează în sânge și pot fi stocate în țesuturile din organism. Mai exact, sunt transportate de la ficat către mușchii striați pentru utilizare și în țesutul adipos pentru depozitare. Apoi, când corpul are nevoie de trigliceride, acestea sunt eliberate în circulația sanguină pentru a furniza energie mușchilor.

Trigliceridele din țesutul adipos și din celelalte țesuturi reprezintă cel mai important depozit de energie al organismului.

Probleme apar când nivelul trigliceridelor depășește limita normală; atunci trebuie luate măsuri pentru reducerea lor, astfel încât organismul să poată funcționa normal.

Stabilirea nivelului de trigliceride din sânge este important, pentru că, pe baza analizei, medicul poate decide dacă există un risc pentru pacienții cu ateroscleroză, cu hipertensiune arterială, obezitate și/sau diabet zaharat.

Probă Trigliceride Medlife

Când se recomandă determinarea trigliceridelor

Modificarea valorilor trigliceridelor și a celorlalte lipide din sânge determină dislipidemia.

Screening-ul obligatoriu pentru dislipidemie trebuie făcut în următoarele situații:

  • adulții (> 20 de ani): ar trebui să facă acest test periodic, pentru screening-ul de boli coronariene;
  • orice bărbat > 45 de ani sau femeie > 50 de ani sau la menopauză;
  • când există semne de afectare cardiovasculară sau cerebrovasculară;
  • în caz de durere sau disconfort muscular la mers;
  • în diabetul zaharat de tip 1 sau 2;
  • în sarcină, pentru femeile cu hipertensiune arterială și diabet zaharat;
  • în bolile renale cronice;
  • la bărbații care suferă de disfuncție erectilă;
  • la apariția de xantoame, xantelasme și arcuri corneene precoce (<45 de   ani);
  • la urmașii pacienților cu moarte cardiovasculară prematură;
  • la urmașii pacienților cu dislipidemie severă;
  • în cazul bolilor inflamatorii cronice: poliartrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic;
  • după tratament cu antiretrovirale;
  • în caz de hipertensiune arterială;
  • în afecțiunile endocrine;
  • în obezitate.

Profilul lipidic trebuie să conțină obligatoriu:

Procedura recoltare

Nivelul trigliceridelor se determină din analiză de sânge recoltat prin puncție venoasă. Recomandarea este ca pacientul să nu mănânce cu 12-16 ore înainte și să nu consume alcool cu 72 de ore înainte de recoltare.

De asemenea, este important ca pacientul să respecte o dietă neschimbată timp de trei săptămâni înainte de recoltare.

Proba de sânge se recoltează dimineața, pe nemâncate.

Interpretare rezultate

Intervalele de referință (valorile normale) pentru trigliceride sunt:

  • Normal <150 mg/dl;
  • La limită 150-199 mg/dl;
  • Crescut 200-499 mg/dl;
  • Foarte crescut >500 mg/dl.

Nivelurile foarte crescute ale trigliceridelor pot avea cauze genetice și reprezintă valori critice, putând determina apariția pancreatitei, o urgență medicală.

Trigliceridele pot avea creșteri tranzitorii în cazul unor cine copioase, a consumului de alcool, în sarcină, în caz de obezitate sau la fumători.

Interferențe și limite

Pot să apară interferențe și limite în anumite  situații:

  • la femeile gravide;
  • în cazul consumului de alcool sau al unei alimentații bogate în grăsimi;
  • din cauza anumitor medicamente;
  • în cazul prelucrării  unor seruri intens icterice sau hemolizate.

Modul de viață influențează valorile trigliceridelor: consumul de carbohidrați, acizi grași saturați și grăsimi trans, precum și consumul de alcool determină creșterea trigliceridelor. Pe de altă parte, o alimentație bogată în fibre (cereale, legume, fructe), scăderea ponderală și exercițiile fizice regulate, precum și reducerea cantității de alcool determină scăderea valorii trigliceridelor.

Valori scăzute

Cauze ale scăderii trigliceridelor (hipotrigliceridemie) pot fi:

  • abetalipoproteinemiile sau hipobetalipoproteinemiile genetice;
  • malnutriția;
  • malabsorbția;
  • hipertiroidismul;
  • anumite medicamente;
  • dieta săracă în carbohidrați.

Valori crescute

Cauze ale creșterii trigliceridelor (hipertrigliceridemie) pot fi:

  • predispoziția genetică: hipertrigliceridemia endogenă (tip IV) și hipertrigliceridemia mixtă (tip V);
  • diabetul zaharat;
  • obezitatea;
  • dieta bogată în carbohidrați;
  • alcoolismul;
  • guta, pancreatita;
  • bolile hepatice sau renale;
  • hipotiroidismul;
  • infarctul miocardic acut;
  • bolile autoimune;
  • sindromul Down;
  • sarcina;
  • administrarea anumitor medicamente.

Bibliografie

  1. “What You Need to Know about Triglycerides.” Abbott, 2020, www.abbott.in
  2. “Can Triglycerides Affect My Heart Health?” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org
  3. Henry`s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods ,23rd Edition , 2017

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu