Banner Tripsină

Tripsină

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce măsoară nivelul de tripsină din organism poate fi recomandat de medicul specialist în diagnosticul și monitorizarea pancreatitei acute sau cronice.

Tripsina este o serin protează secretată de pancreas și este implicată în digestia proteinelor. Tripsina este o proteină de dimensiuni medii, sintetizată inițial sub formă de proenzimă inactivă, sub denumirea de tripsinogen. Tripsinogenul este secretat de celulele acinare ale pancreasului endocrin, fiind mai apoi excretat prin canalul biliar comun în intestinul subțire, unde are loc transformarea acestuia în forma sa activă, și anume tripsina.

Rolurile tripsinei în organism sunt multiple, astfel că un deficit al secreției acesteia poate induce diferite afecțiuni. Ea îndeplinește rol major în digestie, iar atunci când organismul nu produce o cantitate suficientă de enzimă se instalează malabsorbția, caracterizată prin incapacitatea corpului de a realiza procesul de digestie, fapt ce poate duce la numeroase deficiențe nutritive și chiar la anemie.

Dozarea tripsinei este recomandată și în diagnosticarea fibrozei chistice.

Probă Tripsină Medlife

Când este recomandată determinarea tripsinei

Determinarea nivelului de tripsină poate fi recomandat de medicul specialist pentru diagnosticarea pancreatitei acute sau cronice. Pancreatita este o afecțiune a pancreasului ce produce inflamarea acestuia. Netratată, ea poate duce la apariția altor afecțiuni, ca de exemplu insuficiență renală.

Simptomatologia pancreatitei include:

 • Febră;
 • Greață și vărsături;
 • Dureri abdominale;
 • Hipoxemie și hipotensiune;
 • Lipsa poftei de mâncare;
 • Steatoree.

Dozarea tripsinei mai poate fi recomandată de medicul specialist și pentru diagnosticul și monitorizarea fibrozei chistice, atât la adulți, cât și la copii.

Procedura recoltare

Testul ce măsoară cantitatea de tripsină din sânge nu necesită pregătiri speciale. Acesta se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Intervalul de referință* pentru tripsină se încadrează între 115-350 ng/ml și nu diferă în funcție de vârstă sau sex.

Dacă pacientul suferă de pancreatită acută, valorile tripsinei pot ajunge până la 17.000 ng/mL. Rezultatele analizei trebuie interpretate de medicul specialist în context clinic.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serul intens hemolizat sau lipemic poate interfera cu rezultatul analizei. De asemenea, și sarcina poate interfera cu rezultatele analizei, precum și diferite medicamente pe bază de hormoni.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale tripsinei sub intervalul de referință pot fi întâlnite în insuficiență pancreatică.

Valori crescute

Valori crescute ale tripsinei în sânge pot fi întâlnite în:

Bibliografie

 1. “Trypsin | Healthmatters.io.” Healthmatters.io, 2021, https://healthmatters.io
 2. ‌“TRYPN - Overview: Trypsin Immunostain, Technical Component Only.” Mayocliniclabs.com, 2022, www.mayocliniclabs.com
 3. “Trypsin (Blood) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu‌
 4. “Clinical Value of Serum Immunoreactive Trypsin Concentration on JSTOR.” Jstor.org, 2022, www.jstor.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu