Banner Triplu test (screening prenatal trim. II)

Triplu test (screening prenatal trim. II)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Triplu test reprezintă o analiză de screening pentru femeile însărcinate care se efectuează în trimestrul al doilea al sarcinii și indică riscul ca fătul să dezvolte anumite anomalii. Analiza nu stabilește un diagnostic, ci doar un grad de risc. Pentru a obține mai multă certitudine cu privire la acest grad de risc legat de apariția anumitor anomalii, triplu test poate fi completat cu alte analize, cum ar fi amniocenteza.

Așa cum indică și denumirea, triplu test stabilește nivelul a trei parametri biochimici din sângele femeii însărcinate:

 • alfa-fetoproteina (AFP);
 • hCG total;
 • estriol liber.

Rezultatul obținut pentru acești trei markeri este completat de o ecografie și de calculul MoM (multiplu de mediană) pentru fiecare marker. Apoi se împarte valoarea obținută la mediana corespunzătoare vârstei gestaționale și, ulterior, se face corectarea MoM în funcție de covariabilele materne.

Covariabilele materne sunt:

 • greutatea mamei;
 • dacă mama are diabet sau nu;
 • dacă mama fumează sau nu;
 • rasa mamei;
 • felul în care a fost obținută sarcina: in vitro sau natural.

Triplu test calculează riscul ca fătul să dezvolte:

 • Defect de tub neuronal;
 • Sindrom Down (trisomie 21);
 • Sindrom Edwards (trisomie 18) ;
 • Sindrom Patau (trisomie 13).
Probă Triplu test (screening prenatal trim. II) Medlife

Când este recomandată efectuarea screeningului prenatal trim. II (triplu test)

Acest test este recomandat gravidelor în trimestrul II de sarcină, mai ales dacă în primul trimestru nu au făcut dublu test.

Cea mai potrivită perioadă pentru efectuarea analizei triplu test este între săptămânile 16 – 18 de sarcină, dar rezultate relevante pot fi obținute și în săptămânile 14 – 20 de sarcină.

Triplu test nu este necesar dacă gravida deja se pregătește pentru ecografie și amniocenteză.

Triplu test este recomandat tuturor gravidelor, cu atât mai mult în cazul celor care suferă o infecție virală în timpul sarcinii, care au în antecedente sarcini cu probleme, s-au iradiat după ce au rămas însărcinate, urmează tratament medicamentos sau fac tratament cu insulină.

Procedura recoltare

Triplu test se realizează dintr-o probă de sânge, care poate fi recoltată a jeun (pe nemâncate), dar și postprandial (după masă). Pacienta nu are nevoie de pregătiri speciale înainte de a realiza această analiză de laborator.

Interpretare rezultate

Triplu test nu pune un diagnostic, ci indică riscul ca fătul să dezvolte o serie de anomalii. Intervalele de referință* pentru cei trei parametri analizați în cadrul testului sunt:

AFP: 4.2

443.2 UI/ml

Estriol liber

 0.07 - 11 ng/ml

hCG total

 1201.1 - 222384.3 mUI/ml

Acuratețea screeningului prenatal pentru trimestrul al doilea pentru detecția defectelor de tub neural este de 85% pentru sindrom Down și trisomia 18 și de 60-70% pentru trisomia 13.

Aproximativ 5% dintre rezultate sunt fals pozitive, adică indică un risc crescut ca fătul să dezvolte o anomalie, iar copilul se va naște perfect sănătos. Pentru reducerea rezultatelor fals pozitive, poate fi efectuat cvadruplul test de sarcină.

În funcție de rezultatul obținut la triplu test, medicul ginecolog poate indica necesitatea ca gravida să efectueze și alte teste pentru a calcula cu mai mare acuratețe riscul apariției anomaliilor la nou-născut.

În ciuda faptului că doar calculează un grad de risc și că nu are acuratețe de 100%, triplu test este uzitat frecvent pentru că nu este un test invaziv și nu pune fătul în pericol. Alte analize, cum ar fi amniocenteza, au o acuratețe mai mare în a detecta anomaliile, dar implică o serie de riscuri. De aceea, este important să vă sfătuiți cu medicul dumneavoastră legat de analizele pe care trebuie să le faceți în sarcină și care sunt beneficiile și riscurile pentru fiecare dintre ele.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Aproximativ 5% dintre rezultatele triplului test pot fi fals pozitive sau fals negative, de aceea sunt necesare, la recomandare medicală, investigații suplimentare.

Triplu test nu identifică toate anomaliile fetale. Mai exact, triplu test nu identifică malformațiile la nivel renal, ale membrelor sau problemele de creștere ale fătului. De asemenea, triplu test nu poate arăta riscul ca fătul să dezvolte o anomalie după săptămâna 20 de sarcină.

Calcularea cât mai precisă a riscului de anomalii fetale presupune ca toate datele transmise de gravidă și de medicul ginecolog să fie corecte.

Rezultate posibile

Spre deosebire de dublu test, triplu test identifică și riscul ca fătul să dezvolte un defect de tub neuronal. Pentru a stabili acest risc, se verifică nivelul de alfa-fetoproteină (AFP) și rezultatul calcului MoM.

Un rezultat peste 2.5 MoM AFP arată un risc crescut ca fătul să dezvolte un defect de tub neural, situație în care se recomandă efectuarea de ecografii suplimentare 3D și 4D.

Valorile de referință stabilite pentru riscul de a dezvolta anomaliile fetale detectabile cu ajutorul triplu test sunt:

Anomalie fetală

Valoarea de referință de la care se stabilește riscul

Sindrom Down

1/250

Trisomia 18

1/100

Trisomia 13

1/100

Defect de tub neural

2.5 MoM AFP

Obținerea unor rezultate care indică absența riscului ca fătul să dezvolte o anomalie nu înseamnă că acesta nu poate să le dezvolte ulterior sau că testul nu a indicat incorect această probabilitate. Interpretarea rezultatelor trebuie făcută numai de către medicul specialist, care poate indica și alte teste necesare pentru a stabili cât mai precis care este starea de sănătate a fătului.

Bibliografie

 1. Reynolds, Tim. “The Triple Test as a Screening Technique for down Syndrome: Reliability and Relevance.” International Journal of Women’s Health, vol. 2, 14 May 2010, pp. 83–88, www.dovepress.com, 10.2147/IJWH.S8548
 2. S Kate Alldred, et al. “First and Second Trimester Serum Tests with and without First Trimester Ultrasound Tests for Down’s Syndrome Screening.” Cochrane Database of Systematic Reviews, no. 3, 2017, www.cochranelibrary.com, 10.1002/14651858.CD012599‌
 3. S Kate Alldred, et al. “Second Trimester Serum Tests for Down’s Syndrome Screening.” Cochrane Database of Systematic Reviews, no. 6, 2012, www.cochranelibrary.com, 10.1002/14651858.CD009925

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu