cell

Calculator analize

TSH

Hormonii tiroidieni influenteaza numeroase mecanisme fiziologice si reactii biochimice la nivel celular, de la reglarea cresterii si diferentierii celulelor pana la metabolizarea principiilor alimentare. Hormonii tiroidieni sunt principalii reglatori ai functiilor metabolice si actioneaza in special la nivelul ficatului, rinichilor si inimii. Ei cresc respiratia celulara prin efectul stimulator asupra metabolismului celular si sunt principalii reglatori ai termoreglarii la organismele homeoterme.(1)

Pentru sinteza normala a hormonilor tiroidieni este necesar un ax hipotalamo – hipofizaro – tiroidian intact si un aport corespunzator de iod. Hipotalamusul secreta TRH (thyrotropin - releasing hormone) care, la  randul lui, stimuleaza hipofiza anterioara pentru secretia TSH (thyrotropin sau thyroid – stimulating hormone). Acest hormon hipofizar stimuleaza sinteza si secretia hormonilor tiroidieni de catre glanda tiroida. Hormonii tiroidieni exercita feed-back negativ atat asupra hipotalamusului cat si asupra hipofizei pentru mentinerea in limite inguste a variatiei in concentratia de TSH (2)

Sinteza hormonilor tiroidieni necesita zilnic 150 – 200 g de iod. Sursa de iod este exogena, alimentele sunt sursa principala alaturi de oserie de medicamente si suplimente nutritive care contin de asemenea iod. Iodul este transportat la glanda tiroida si incorporat in hormoni printr-o serie de reactii (1,2):

1. oxidarea iodului la I2 urmata de transportul activ al acestuia in foliculul tiroidian realizat de proteina transportoare “sodium-iodide symporter” (NIS)

2. cuplarea iodului la radicalii tirozil de la nivelul tiroglobulinei sub actiunea tireoperoxidazei (TPO); se formeaza monoiodotirozina (MIT) si diiodotirozina (DIT)

3. MIT si DIT se cupleaza prin reactii dependente de tireoperoxidaza (TPO), formand hormonii tiroidieni: tiroxina (T4) prin cuplarea a doua molecule DIT si triiodotironina (T3) prin cuplarea unei molecule DIT la o molecula MIT

4. T3 si T4 sunt eliberati de tiroglobulina prin degradare lisosomala si eliberati in circulatie prin membrana bazala. Hormonii tiroidieni circula legati la proteinele plasmatice.Aproximativ 70% din T4 este legat de tiroxin-binding globuline (TBG), 20% de trans-tiretina (binding-prealbumin) si 10% de albumina.

Desi majoritatea T3 circulant este legat de TBG, aceasta legatura are o afinitate de 10 ori mai redusa decat in cazul T4. Procente reduse de T4 si T3 raman nelegate la proteinele plasmatice, 0.03%, respectv 0.3%. Ca si in cazul altor hormoni, componentele libere sunt biologic active, TSH influenteaza practic toti pasii sintezei si eliberarii hormonilor tiroidieni.

La om, efectul TSH asupra secretiei este mediat prin cascada cAMP, in timp ce asupra sintezei este mediat de cascada Gq/fosfolipazei C.

TSH stimuleaza expresia NIS, TPO, tiroglobulinei si generarea de H2O2 (substrat in reactiile tireoperoxidazei), creste sinteza de T3 raportata la sinteza T4, modifica prioritatea iodinarii si hormonogenezei la nivelul radicalilor tirozil si contribuie la internalizarea rapida a tiroglobulinei de catre tirocite(3)

TSH este o glicoproteina formata din doua subunitati legate monocovalent. Subunitatea alfa are aceeasi secventa de aminoacizi ca la LH, FSH si hCG. Subunitatea beta este cea care ofera informatia specifica receptorilor pentru exprimarea activitaii hormonale(2).

Dozarea TSH este testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. O valoarea a TSH aflata in limitele intervalului de referinta exclude, de regula, o disfunctie tiroidiana.

Pacientii hipertiroidieni au valori scazute ale TSH, cu exceptia acelor rare cazuri de hipertiroidism cauzat de tumori secretoare de TSH, sau alte afectiuni, cum ar fi rezistenta hipofizei la actiunea hormonilor tiroidieni. Majoritatea pacientilor cu hipotiroidism prezinta valori ridicate ale TSH, dar pot fi situatii cand acestea sunt in intervalul de referinta, discordant fata de valorile T4 si T3; astfel de cazuri apar in afectiunile hipotalamice sau hipofizare (hipotiroidism secundar).

Termenul de hipotiroidism subclinic se refera la cazurile cu valori crescute de TSH, dar concentratii normale de T4, T3 si free-T4. O cauza importanta a situatiilor in care pacientii prezinta valori crescute si scazute de TSH o reprezinta afectiunile non-tiroidiene; acesti pacienti au valori scazute ale TSH in perioada acuta a bolii, ulterior, pe masura ce afectiunea primara se remite, valorile TSH revin la valori normale  sau chiar sunt usor crescute. Situatia este complicata datorita implicarii medicatiei supresoare de TSH (glucagon, opioide, glucocorticoizi, dopamina).

Pentru confirmarea prezentei unei disfunctii tiroidiene este util ca pe langa dozarea TSH, sa se dozeze si free-T4, uneori si T4.

Dozarea free-T3 si TSH este adecvata pentru pacientii suspecti de hipertiroidism cu supraproductie de T3 si o productie de T4 normala sau spre limita inferioara a intervalului de referinta(2).

Dozarea TSH este utila in monitorizarea tratamentului la pacientii hipotiroidieni: valori scazute se intalnesc in cazuladministrarii dozelor excesive de hormoni tiroidieni de substitutie. Valori normale de TSH indica un tratament echilibrat.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza TSH

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale TSH se intalnesc in (4):

- hipotiroidismul primar la adulti si nou-nascuti

- tumori secretante de TSH (secretie ectopica de TSH in cazul cancerelor pulmonare si de san)

- tiroidita Hashimoto

- tireotoxicoza prin tumori hipofizare sau prin rezistenta hipofizara la hormonii tiroidieni

- pacienti hipotiroidieni cu tratament substitutiv insuficient sau cu rezistenta la hormonii tiroidieni

Interpretare valori mici:

Valori scazute ale TSH se intalnesc in (4):

- hipertiroidism primar

- hipotiroidism secundat (hipotalamic sau hipofizar)

- boala Graves tratata

- sindromul eutiroidian

- substitutie excesiva cu hormoni tiroidieni in cadrul tratamentului hipotiroidismului

Interferente analitice la analiza TSH

Exista o variatie diurna a nivelului TSH,  nivelul maxim este atins la ora 23.

La nou nascut exista o hipersecretie de TSH cu valori ce pot fi de doua sau trei ori mai mari fata de normal; de aceea se recomanda ca recoltarea sa se faca dupa o saptamana de la nastere.

Aproximativ 3 % din femeile gravide prezinta niveluri marcat scazute sau nedetectabile de TSH,  datorita concentratiilor crescute de HCG.

Valorile de TSH sunt influentate de o serie de medicamente: tiroxina si corticosteroizii scad TSH, litiul, iodura de potasiu, amiodarona cresc TSH.

Prezenta anticorpilor heterofili poate determina valori fals crescute sau fals scazute ale TSH.

Recomandari pentru analiza TSH

Dozarea TSH este recomandata in urmatoarele situatii (1):

- in suspiciune de hiper sau hipotiroidism

- in suspiciune de rezistenta la hormonii tiroidieni, in combinatie cu free-T4 sau T3 (free-T3)

- in suspiciune de hipotiroidism secundar, in combinatie cu free-T4

- in screeningul hipotiroidismului congenital 

- in monitorizarea terapiei hormonale de substitutie sau supresoare

- pentru valuarea hiperprolactinemiei 

- evaluarea hipercolesterolemiei

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.