Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Află informații utile despre această analiză:
TSH (cunoscut și sub numele de tirotropină) este hormonul care stimulează glanda tiroidă. Tiroida secretă doi hormoni cu rol esențial în menținerea echilibrului hormonal la nivelul organismului: triodotironina (T3) și tiroxina (T4). Nivelurile crescute de T3 și T4 suprimă producția de TSH printr-un mecanism clasic de feedback negativ.
Atunci când apare un dezechilibru, valoarea TSH iese din limitele normale și poate indica prezența unei afecțiuni a glandei tiroide.
Testul TSH este una dintre cele mai importante analize de sânge pe care orice femeie trebuie să o facă periodic. Situată la nivelul gâtului, glanda tiroidă produce hormoni care reglează metabolismul, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a avea o tiroidă insuficient de activă (hipotiroidism) sau una excesiv de activă (hipertiroidism).
Dozarea TSH este testul inițial în diagnosticul afecțiunilor tiroidiene. O valoarea a TSH aflată în limitele intervalului de referință exclude, de regulă, o disfuncție tiroidiană.
Medicul poate recomanda dozarea TSH în următoarele situații:
Dozarea TSH este utilă în monitorizarea tratamentului la pacienții hipotiroidieni. Valori scăzute se întâlnesc în cazul administrării dozelor excesive de hormoni tiroidieni de substituție, iar valorile normale indică un tratament echilibrat.
Nivelul de TSH este crescut, de regulă, în hipotiroidismul primar (tiroidian), acesta fiind cel mai sensibil test recomandat pentru această afecţiune. Dacă există semne clare de hipotiroidism, dar nivelul de TSH nu este crescut, se suspectează un hipotiroidism secundar.
Valori scăzute ale TSH se întâlnesc în hipertiroidism.
Testul TSH se realizează din analiză de sânge, recoltat venos, din braț. Întreaga procedură durează mai puțin de 5 minute și nu este nevoie de o pregătire specială înainte de analiză. Se recomandă ca recoltarea să se facă pe nemâncate (a jeun).
Trebuie ținut cont de variațiile diurne ale TSH:
De asemenea, la nou-născut recoltarea se face la 3 - 7 zile după naştere.
Nivelul hormonului de stimulare tiroidiană din sânge furnizează informații cu privire la funcționarea glandei tiroide. Valorile TSH se interpretează în funcție de vârsta pacientului, de sex, precum și de metoda de determinare folosită în laborator.
Valorile normale sunt afișate în tabelul de mai jos:
Valorile mai ridicate sau mai scăzute față de cele de referință indică boli acute sau cronice ale glandei tiroide.
Variația diurnă a nivelului TSH (nivelul maxim este atins la ora 23:00) poate influența rezultatul testului.
La nou-născut există o hipersecreție de TSH cu valori ce pot fi de două sau trei ori mai mari față de normal și de aceea se recomandă ca recoltarea să se facă după o săptămâna de la naștere.
Aproximativ 3% dintre femeile gravide prezintă niveluri scăzute sau nedetectabile de TSH, din cauza concentrațiilor crescute de HCG.
Valorile de TSH pot fi influențate de o serie de medicamente: tiroxina și corticosteroizii scad TSH, în timp ce litiul, iodura de potasiu, amiodarona cresc TSH.
Prezența anticorpilor heterofili poate determina valori fals crescute sau fals scăzute ale TSH.
Valori scăzute ale TSH se întâlnesc în:
Valori crescute ale TSH se întâlnesc în:
Testul pentru ciclosporină măsoară cantitatea de substanţă din sânge și poate fi recomandat de medicul specialist în monitorizarea terapiei în transplanturile de organe....
Vezi detalii
Analiza colinesterazei măsoară cantitatea de enzimă de la nivel seric, iar medicul specialist poate recomanda dozarea pentru a monitoriza expunerea pacientului la...
Medulograma este o analiză de laborator ce presupune examinarea la microscop a unei probe de măduvă osoasă hematogenă. Examenul citologic al măduvei este util pentru...
Testul de alaninaminotransferază (GPT/ ALAT/ ALT) măsoară cantitatea enzimei ALT din sânge. Nivelurile acesteia pot crește în cazul unei afecţiuni hepatice, aşa că...
Cancerul ovarian reprezintă, din punct de vedere statistic, una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel mondial. Acest lucru se datorează în principal...
Alfa fetoproteina (AFP) este o glicoproteină secretată la începutul vieții fetale de către făt, urmând ca la adult să fie secretată într-o varietate de tumori, cum ar fi...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.