Informații generale
Vitamina B2 (riboflavina) este una dintre cele opt vitamine B și are un rol extrem de important pentru funcționarea organismului nostru. Ea îndeplinește numeroase funcții, fiind implicată în dezvoltarea corespunzătoare a pielii, a mucoasei tractului digestiv, dar și a celulelor sanguine.
Vitamina B2 poate fi asimilată din alimentele în care se regăsește în mod frecvent, dar și din suplimente. B2 este o componentă cheie a coenzimelor implicate în creșterea celulară, producerea de energie, descompunerea grăsimilor, steroizilor și a medicamentelor. Cea mai mare parte din cantitatea de vitamină B2 pe care o ingerăm este folosită imediat de corpul nostru, iar cantitatea care rămâne nefolosită este eliminată prin urină și nu este stocată la nivelul organismului. Dacă ingerăm cantități mari de vitamina B2, de obicei din suplimente, excesul excretat face ca urina noastră să devină de un galben intens.
Deficitul de vitamina B2 se numește ariboflavinoză și este caracterizat prin dureri în gât, cheiloză (leziuni la nivelul buzelor), stomatită unghiulară sau anemie normocitară.
Surse alimentare de vitamina B2 sunt laptele și produsele lactate, carnea, peștele și legumele verzi, migdalele, pâinea și cerealele.
Testul ce măsoară cantitatea de vitamina B2 din organism este recomandat în cazul unei suspiciuni de ariboflavinoză (deficit de vitamina B2), precum și persoanelor ce consumă băuturi alcoolice excesiv.
Când este recomandată determinarea vitaminei B2
Analiza pentru determinarea vitaminei B2 este recomandată persoanelor care prezintă semnele unei carențe.
Lipsa vitaminei B2 este tipică pentru o serie de afecțiuni, celor care fac abuz de alcool și la nou-născuții care fac fototerapie.
Pentru că se găsește în atât de multe alimente, vitamina B2 este asimilată în cantități suficiente de cei mai mulți dintre noi.
Lipsa vitaminei B2 este asociată în unele cazuri cu funcționarea anormală a glandei tiroide și, în cele mai multe cazuri, lipsa de B2 este însoțită și de alte deficiențe de vitamine. Ea se poate asocia și cu niveluri scăzute de tiamină și niacină.
Procedura recoltare
Determinarea nivelului vitaminei B2 din organism nu necesită pregătiri speciale, se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun, pe nemâncate.
Se recomandă ca cea mai recentă masă să fie cu 12-14 ore înainte de recoltarea probei de sânge.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* sunt cele situate în intervalul 187- 883 μg/L.
Pentru adulți, doza zilnică recomandată de B2 este de 1.1 miligrame pentru femei și 1.3 miligrame pentru bărbați.
Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, cantitatea recomandată zilnic crește la 1.4 miligrame, respectiv 1.6 miligrame.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Riboflavin – Vitamin B2.” The Nutrition Source, 24 July 2020, www.hsph.harvard.edu
- “Vitamin B2 (Riboflavin) Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, 2014, www.mountsinai.org
- “RIBOFLAVIN: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2021, www.webmd.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
