medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Infecție cu virusul West Nile

Infecție cu virusul West Nile

Descoperă informații utile despre infecție cu virusul west nile: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre infecția cu virusul West Nile

Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume, este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viața în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar dureri de cap ușoare sau febră.

Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală, cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele semne apar și la două-șase zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, debutul simptomatologiei poate avea loc tardiv, la 21 de zile.

Foarte important de reținut este că virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin atingere, tuse, strănut sau mângâierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte şi nici prin consumul de carne infectată, dacă sunt respectate instrucțiunile de preparare.

Brat cu ciupituri de tantari inflamate

Cauze

Virusul afectează deopotrivă oamenii, păsările și animalele. Principala cauză de apariție a infecției cu virusul West Nile este mușcătura de țânțar. Insecta poartă virusul din organismul-gazdă (câini, pisici, lilieci, veverițe, sconcși, iepuri domestici etc.) și, prin intermediul mușcăturii, West Nile ajunge și în corpul uman. Foarte rar se poate întâmpla ca transmiterea virusului să se realizeze prin transfuzii de sânge, transplant de organe, alăptare sau prin placentă, de la mamă la făt. 

Mușcătura de țânțar introduce saliva infectată cu virusul West Nile în gazdă. În faza inițială, virusul se replică în celulele dendritice dermice și keratinocite. Aceasta este urmată de faza de diseminare către organele viscerale, unde virusul se replică în ganglionii limfatici de drenaj, provoacă viremie și se răspândește la organele viscerale. 

În faza finală, virusul ajunge la sistemul nervos central (SNC), unde poate traversa bariera hematoencefalică prin diverse mecanisme, inclusiv transportul pasiv prin endoteliu sau transportul retrograd axonal. Odată ajuns în SNC, virusul induce inflamație și pierderea neuronilor în materia cenușie a măduvei spinării și a trunchiului cerebral.

Factori de risc

Cel mai mare factor de risc al infectării cu West Nile este expunerea la mușcătura de țânțar care poate fi purtător al virusului. De asemenea, mai există și alte elemente care cresc riscul infectării, precum:

  • vârsta: persoanele de peste 60 de ani sunt expuse la un risc mai mare de a dezvolta o formă gravă de boală;
  • anotimpul: țânțarii sunt mai activi în perioada verii și a toamnei;
  • anumite afecțiuni medicale: cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de rinichi cresc riscul infectării;
  • locul de muncă: persoanele care lucrează în laboratoare în care este prezent virusul West Nile au un risc crescut de infectare;
  • localizarea geografică: țânțarii purtători ai virusului trăiesc în zonele tropicale și temperate;
  • primirea unui transplant de organe: sunt cazuri foarte rare când o persoană supusă unui transplant a primit un organ infectat cu West Nile.

Simptome

În principal, persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun fel de simptom. În 20% dintre cazuri totuşi pot apărea semne ușoare de infecție, precum:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • vărsături;
  • diaree;
  • oboseală;
  • dureri în corp;
  • erupții cutanate.

În situații foarte rare, aproximativ în 1% dintre cazuri, pacienții se confruntă cu o infecție gravă a sistemului nervos, iar simptomele sunt:

  • febră mare;
  • dureri de cap puternice;
  • dezorientare sau stări de confuzie;
  • gât înțepenit;
  • amorțeală;
  • tremor sau mișcări involuntare ale mușchilor;
  • paralizie parțială sau slăbiciune musculară;
  • pierderea vederii;
  • convulsii;
  • comă.

Dacă în formele ușoare de boală simptomele pot dura câteva zile, iar pacienții se recuperează complet, la infecțiile mai grave semnele pot persista mai multe luni și au nevoie de asistență medicală specializată.

Femeie care isi aplica o solutie cu repelent impotriva tantarilor

Diagnosticare

Diagnosticul de infecție cu virusul West Nile este pus de un medic infecționist pe baza simptomatologiei descrise de pacient, dar și pe baza unor examene medicale suplimentare, precum:

  • teste de laborator: pe baza analizelor de sânge, medicul vede dacă pacientul are anticorpi specifici virusului;
  • puncția lombară: acest tip de investigație este solicitat atunci când simptomele pacientului sunt severe și există suspiciunea de afectare a măduvei spinării; testul implică introducerea unui ac în coloana vertebrală, de unde se extrage puțin lichid care va fi analizat în laborator;
  • investigații imagistice: pot ajuta la detectarea unei inflamații la nivelul creierului (de exemplu, RMN);
  • electroencefalograma: metodă medicală prin care se măsoară activitatea creierului ce poate fi folosită în scopul diagnosticării infecției cu virusul West Nile, pentru formele severe de boală.

Severitatea cazurilor diferă, însă este foarte importantă monitorizarea medicală și diagnosticarea corectă din timp a bolii, încă de la primele simptome.

Diagnosticul diferențial pentru infecția cu virusul West Nile este complex și necesită o analiză detaliată a istoricului de călătorie al pacientului. Printre afecțiunile care trebuie luate în considerare se numără meningita bacteriană, infecțiile cu virusul varicelo-zosterian și virusul herpes simplex de tip 1, precum și encefalita St. Louis, care poate necesita teste de confirmare din cauza posibilității de reacții încrucișate.

De asemenea, enterovirusurile, virusul dengue și encefalita japoneză trebuie excluse. Trebuie avute în vedere și bolile transmise prin mușcături de căpușe, cum ar fi boala Lyme, ehrlichioza, anaplasmoza, febra patată a Munților Stâncoși și virusul Powassan.

Tratament

Infecţia cu virusul West Nile este o boală infecțioasă pentru care nu există un tratament specific și nici un vaccin pentru a o preveni. Pentru formele ușoare, medicul va indica medicamente pentru ținerea sub control a simptomelor precum febra, durerile de cap sau vărsăturile.

În cazurile severe care au evoluție spre encefalită sau meningită, pacienții trebuie spitalizați și monitorizați pentru a primi tratament de susținere. Acești pacienți vor avea nevoie de fizioterapie și terapie ocupațională pe termen lung în centre de reabilitare pentru a-și recăpăta funcțiile motorii și cognitive. După infecție, leziunile neurologice cauzate de virusul West Nile pot include anomalii motorii grosiere, cognitive și fine. 

Multe persoane rămân cu deficite neurologice reziduale, care pot necesita mult timp pentru recuperare, iar unele deficite pot fi permanente. Atunci când sistemul nervos central este afectat, pacienții pot deveni imobilizați la pat, ceea ce crește riscul de apariție a escarelor, aspirației și trombozei venoase profunde, necesitând măsuri profilactice adecvate.


Complicații

Doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile poate dezvolta o formă gravă de boală ce poate duce la complicații precum encefalită sau meningită, mielită sau poliomielită West Nile (o inflamație a măduvei spinării) sau chiar la paralizia acută flască (o slăbiciune subită la nivelul brațelor, picioarelor și mușchilor respiratori). În anumite situații, simptomele neurologice, precum slăbiciunea musculară, pot deveni permanente.

Alte posibile complicații ale infecției cu virusul West Nile:

  • manifestări oculare precum vitrită, corioretinită, hemoragii retiniene;
  • pancreatită;
  • miocardită;
  • diabet insipid central;
  • rabdomioliză.

Prevenție

Prevenția este cea mai bună metodă de a evita infecția cu virusul West Nile. Pentru acest lucru, trebuie respectate câteva reguli, precum:

  • folosirea unui repelent atunci când sunt desfăşurate activități în aer liber, mai ales în sezonul în care țânțarii sunt activi, dar și în zori, amurg ori seara devreme;
  • folosirea plaselor de țânțari la uși și ferestre pentru a reduce, pe cât posibil, intrarea lor în case;
  • manevrarea cu grijă a animalelor moarte, de preferat cu mănuși de unică folosință și saci din plastic gros;
  • evitarea expunerii la zone cu apă stătută, precum: lacuri, ape stătătoare, piscine care pot favoriza apariția țânțarilor.

Infecția cu virusul West Nile reprezintă o amenințare pentru sănătate, având potențialul de a provoca simptome severe și complicații pe termen lung. Este recomandat să iei măsuri preventive pentru a reduce riscul de infecție. Dacă prezinți simptome care sugerează o infecție cu virusul West Nile, este important să contactezi imediat un medic.

Bibliografie

  1. “West Nile Virus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org;
  2. Symptoms, Diagnosis, & Treatment. 2022, www.cdc.gov;
  3. “West Nile Virus (WNV) Fact Sheet.” Ny.gov, 2017, www.health.ny.gov;
  4. “West Nile Virus.” NHS Choices, 2022, www.nhs.uk;
  5. Clark, Michael B., and Timothy J. Schaefer. “West Nile Virus.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544246/.

Echipa medicală - Boli infectioase

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.