MEDICINA GENERALA

09 Februarie 2018

Infarctul miocardic - o urgență extremă

scris de

Dr. Matei Raluca

Infarctul miocardic este o afecțiune acută, extrem de serioasă, reprezentată printr-un set de simptome determinate de blocarea (ocluzia) completă sau parțială a unui vas de sânge de la nivelul inimii.

Ocluzia se face printr-un cheag de sânge (TROMB) care se dezvoltă foarte rapid la nivelul unei plăci de aterom care se rupe. Pe parcursul vietii, în pereții vaselor de sânge se depun grăsimi, conturându-se mai apoi în depozite de grăsimi ce se numesc plăci aterosclerotice (ATEROAME).

Aceste placi sunt alcătuite în special din colesterol, iar formarea lor este influențată de fumat, de alimentația bogată în grăsimi, greutate în exces, alcool, lipsa exercițiului fizic, diferite afecțiuni (ex. diabet, hipertensiune).

Astfel, porțiunea de miocard care era irigată de artera coronară blocată de tromb, nu mai este alimentată cu sânge, muschiul nemaifiind hrănit cu oxigen. Acest fapt este urmat de distrugerea progresivă a fibrelor musculare din zona respectivă, proces denumit NECROZĂ.

Dr. Matei Raluca, medic specialist cardiologie la MedLife Genesys, ne spune că șansele unui pacient de a supraviețui și de a se recupera după un infarct depind de rapiditatea cu care trombul care a blocat artera coronară este înlăturat, iar irigarea miocardului este reluată.

Semnele unui infarct miocardic (IM)

  • durere aparută brusc în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare); durerea poate iradia în ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă;
  • alte simptome care pot însoţi durerea: respirație greoaie, transpirații reci, paloare, teamă (anxietate), palpitații (bătăi neregulate ale inimii), greață.

Dacă aceste simptome durează mai mult de 15 minute, luați în considerare un infarct de miocard și sunați imediat la 112.

Prezentarea rapidă la medic este crucială în cazul apariției unui infarct miocardic acut, situație în care tratamentul specific administrat în primele minute sau ore de la debutul simptomelor ameliorează semnificativ evoluția ulterioară.

Tratamentul infarctului miocardic

Pentru a evidenția debutul unui infarct, medicul cardiolog va efectua o electrocardiogramă (ECG) care are rolul de a prezenta eventualele anormalități. Se vor efectua analize de laborator precum enzimele cardiace (troponina I și T și CK-MB).

În cazul în care se confirmă debutul infarctului, pacientul va fi monitorizat continuu (tensiunea arterială, electrocardiograma, starea generală), se va administra nitroglicerină sublingual,  tratament cu analgezice și aspirină.

Tratamentul de urgență constă în efectuarea coronarografiei, care în funcție de gradul de stenozare se poate transforma în angioplastie coronariană. Printr-o arteră de la braț sau coapsă, se introduce un dispozitiv (o sondă care are la capăt un balon de mici dimensiuni) în artera blocată cu rolul de a deschide artera. În timpul acestui procedeu, medicul poate introduce un mic tub metalic (denumit STENT) care acționeză ca un schelet și menține deschisă artera.

În cazul pacienților care se prezintă la spital la mai puțin de 12 ore de la debutul infarctului, se poate administra tratament fibrinolitic cu trombolitice. Aceste medicamente se administrează intravenos și au rolul de a dizolva cheagurile de sânge.

În cazul pacienților cu infarct miocardic, la care nu se poate realiza angioplastia, se practică o intervenție chirugicală pe cord deschis de refacere a traseului arterial (denumita BY-PASS CORONARIAN).

Dr Matei Raluca ne spune că oricare dintre situațiile de mai sus, se recomandă și un tratament medicamentos, care trebuie urmat minim 1 an de la acest eveniment, câteodată toată viața. De asemenea, se vor recomanda controlul factorilor de risc și vizite regulate la medicul cardiolog.

ESTE FOARTE IMPORTANT să urmați tratamentul de întreținere exact așa cum v-a fost prescris.

NU MODIFICAȚI tratamentul și dozele fără recomandarea medicului.

NU ÎNTRERUPEȚI niciodată tratamentul fără să discutați cu medicul despre aceasta.

Viața după infarctul miocardic

Reabilitarea cardiacă

Are ca scop revenirea la o viață cât mai normală posibil. Inclusiv întoarcerea la muncă ar trebui începută cât mai curând posibil după externare și continuată în săptămânile și lunile următoare.

Controlul factorilor de risc

Controlul valorilor tensiunii arteriale, al pulsului, al valorilor glicemice și al colesterolului este deosebit de important.

Modificarea stilului de viață și a obiceiurilor

  • se impune un regim alimentar sănătos și echilibrat, cu evitarea consumului excesiv de sare,  zahăr și grăsimi
  • renunțarea la fumat
  • limitarea consumului de alcool
  • efectuarea de activități fizice moderate în fiecare zi, echivalente unei plimbări de 30 de minute.

Controale medicale periodice

  • extrem de importante pentru a evalua stadiul bolii și pentru a preveni complicațiile

Șofatul

  • în funcție de particularitățile afecțiunii pacientului și de tratamentul pe care îl urmează există recomandări specifice privind momentul în care poate șofa din nou.

Întoarcerea la serviciu

  • în funcție de domeniul de activitate și de modul de recuperare, majoritatea persoanelor se pot întoarce la serviciu în 4 până la 6 săptămâni de la externare după un infarct.

Dr. Matei Raluca, medic specialist cardiologie la MedLife Genesys atrage atenția că în cazul în care suspectați debutul unui infarct, este importat să vă adresați de urgență serviciului de ambulanță și să solicitați primul ajutor. Consultul cardiologic de rutină poate evidenția problemele de natură cardiacă și este indicat mai ales pacienților cu istoric familial de boală cardiovasculară.

Prevenția este deosebit de importantă, apelați din timp la un medic cardiolog. Programați-vă la un consult cardiologic apelând 0257 960. Medici MEDICINA-GENERALA

Tatomir Adina-Maria
Tatomir Adina-Maria
Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria
Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist

Ecografie 3D, Medicina generala

Dinescu Daniela
Dinescu Daniela
Medic Specialist Medicina de Urgenta
Dinescu Daniela
Medic Specialist Medicina de Urgenta

Ecografie 3D, Medicina generala

Olteanu Anca Simina
Olteanu Anca Simina
Medic Specialist
Olteanu Anca Simina
Medic Specialist

Medicina generala

Frinculescu Simona
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Frinculescu Simona
Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F

Medicina de familie, Medicina generala

Miserciu Ana Maria
Miserciu Ana Maria
Medic Specialist Medicina Generala
Miserciu Ana Maria
Medic Specialist Medicina Generala

Medicina generala

MA
Muresan Adina
Medic specialist
Muresan Adina
Medic specialist

Medicina generala

Ceausu Florin
Ceausu Florin
Medic Medicina Generala
Ceausu Florin
Medic Medicina Generala

Medicina generala

Zlavog Ana-Maria
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar
Zlavog Ana-Maria
Medic Primar

Neurologie, Medicina generala

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.