Temperament, Caracter si Personalitate la copil

Pediatrie
11 Iulie 2014
Autor: Echipa medicală MedLife
temperament caracter si personalitate la copil

Adesea auzim in jurul nostru formularea: "Este un copil cu o personalitate puternica!" ,  "Are un caracter puternic!" sau "Este un copil temperamental". Deseori parintilor le este dificil sa diferentize ceea ce este trasatura genetica si ceea ce este expresia educatiei oferite copiilor lor. Aceasta confuzie poate aduce cu sine o atitudine nefasta in fata unor comportamente ale copiilor: uneori pedepse nepotrivite, alteori prea multe laude. De aceea este important sa stim ce reprezinta fiecare.  

Temperamentul si caracterul formeaza personalitatea. Temperamentul este datul genetic mostenit de la parinti, relativ stabil, putand fi modificat mai mult sau mai putin prin prisma caracterului. Caracterul reprezinta structura de norme, legi morale, credinte si convingeri pe care le achizitionam prin educatia primita de la parintii nostri si prin modelare sociala. Ambele devin unitare si expresive, reprezentand personalitatea, incepand cu varsta de 3 ani. Asadar, temperamentul, despre care am ales sa vorbesc mai mult in acest articol se manifesta inca de la nastere. El poate fi observat cu o privire atenta, chiar de la incepul perioadei fragede de bebelus. Temperamentul poate fi observat si masurat dupa urmatoarele dimensiuni: 1.      Nivelul de activitate – se refera la cat de activ este copilul din punct de vedere fizic si care este proportia zilnica de perioade active in comparatie cu cele inactive. 2.      Ritmicitatea – reprezinta predictibilitatea sau regularitatea paternurilor bebelusului in ceea ce priveste somnul hranirea si eliminarea. 3.      Apropierea si retragerea- poate fi inteleasa drept modul cum reactioneaza initial bebelusii la un stimul nou, cum ar fi un aliment, o jucarie sau o persoana noua. 4.      Adaptabilitatea- se refera la usurinta cu care un copil isi modifica reactiile la schimbare si noutate. 5.      Pragul de raspuns-este definit drept nivelul de intensitate a unui stimul de care este nevoie pentru ca bebelusul sa reactioneze. 6.    Intensitatea reactiei – poate fi inteleasa drept cat de energica sau diminuata este o emotie. 7.      Calitate dispozitiei- se refera la cantitatea de comportamente placute, prietenoase, vesele pe care le manifesta copilul, in comparatie cu cele neplacute, neprietenoase sau cu plansetele. 8.      Distractibilitatea- este definita drept usurinta cu care stimulii din mediu pot sa modifice comportamentul unui copil. 9.    Durata si persistenta atentiei- pot fi intelese drept timpul cat un bebelus realizeaza o activitate si continuarea ei atunci cand se confrunta cu obstacole.

        In functie de acesti paramentri se pot defini 3 categorii  disticte ale copiilor, plus un al patrulea care este grup mixt si care nu este usor de clasificat: 

 Copilul cuminte(40%) doarme, mananca si isi face nevoile cu regularitate in fiecare zi, reactioneaza bine la situatiile noi, se adapteaza repede la schimbari si este vesel.  Copilul dificil(10%) nu doarme, nu mananca si nu isi face nevoile in mod regulat, accepta greu schimbarile si are reactii negative intense.  Copilul “greu de pornit”(15%) se retrage initial din fata jucariilor, alimentelor sau persoanelor noi si ezita sa accepte schimbarile.

       Cei 35% dintre copii, manifesta diferite combinatii ale celor noua dimensiuni temperamentale si nu se incadreaza cu usurinta in nici unul dintre primele trei grupuri.

 

                  Intelegerea temperamentului  copilului dumneavoastra va ajuta sa fiti un parinte mai eficient. Recunoasterea mecanismelor temperamentale prin care copilul dumneavoastra raspunde mediului inconjurator va ajuta sa anticipati in viitor  reactii la situatii similare. Dar mai ales, va ajuta sa gasiti cele mai bune solutii in a-l invata sa se adapteze.

       sursa: Child Psychology. Development in a Changing Society, 5th Edition, Robin Hardwood, Scott A. Miller, Ross Vasta,  2008

     

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării