Publicat la: 
9/09/2013

 

Secretia de la nivelul mamelonului este un simptom frecvent, care poate sa apara in cadrul a numeroase patologii. In majoritatea cazurilor nu reflecta o afectiune grava, dar sunt si situatii cand aparitia unei astfel de secretii trebuie sa conduca  la investigatii amanuntite.

1. Secretia mamelonara insotita de prezenta unui nodul palpabil la nivelul sanului. In acest caz trebuie stabilita natura nodulului prin investigatii specifice (ecografie de san, sonoelastografie,  mamografie, IRM mamar, punctie cu ac subtire sau biopsie).
2. Secretia apoasa, galbuie, maronie sau cu sange.
3. Secretia care apare la nivelul unui singur duct mamelonar.
4. Secretia spontana (apare fara sa fie apasat mamelonul).
5. Secretia mamelonara insotita de alte simptome (durere de cap, greata, varsaturi, tulburari de vedere; scaderea libidoului, tulburari de ciclu menstrual la femeie si tulburari de erectie la barbat – aceste simptome sugereaza prezenta unui nodul la nivelul hipofizei).

Cauzele secretiei mamelonare
Cel mai frecvent, secretiile mamelonare au cauze benigne.
Pot fi declansate de anumite medicamente (anticonceptionale, medicamente pentru greata, medicamente pentru tensiune, medicamente pentru stomac, medicamente pentru depresie si anxietate, etc). In acest caz sunt prezente la nivelul ambilor sani, din mai multe ducte si au aspect de lapte.
Pot fi induse de cresterea unui hormon hipofizar numit prolactina. Prolactina poate fi marita in mai multe afectiuni endocrine (prolactinom, acromegalie, sindrom Cushing, hipotiroidism). Secretia este in acest caz bilaterala, prin mai multe canale, are aspect de lapte.
Dilatarea ductelor mamare (ectazii ductale). Dilatatiile ductale pot fi extinse, ocupand mare parte din san sau limitate la anumite ducte. Aceasta afectiune poate aparea in cadrul unei mastoze fibrochistice. Secretia are aspect galbui sau maroniu. Stafilococii de la nivelul pielii pot sa duca la o suprainfectie a ductului dilatat si, in acest caz, secretia va fi purulenta.
Papilomul intraductal – reprezinta un nodul care creste in interiorul unui duct mamar. Poate fi unul singur si, in acest caz, se pare ca nu exista un risc mai mare de cancer de san sau pot fi prezente mai multe astfel de formatiuni, acest lucru asociindu-se cu un risc mai mare de cancer de san. In jumatate din cazuri, secretia este cu sange.
Cancerul de san  (in special carcinom ductal – un tip de cancer care are drept punct de pornire celulele de la nivelul ductelor mamare). In aproximativ 80% din cazuri secretia este cu sange.

Investigatii
Pentru a stabili cauza secretiei mamelonare, in afara de istoricul dumneavoastra medical si examenul clinic, medicul endocrinolog sau ginecolog va pot recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare. In functie de caz se pot face:
Analize de sange (poate fi relevanta dozarea hormonului prolactina, dar pot fi necesari si hormoni tiroidieni, cortizol, IGF1, etc).
Ecografie de san – care nu este dureroasa, nu este iradianta si poate pune in evidenta dilatatii ductale, modificari de mastoza fibrochistica, noduli mamari).
Mamografie bilaterala  – poate confirma prezenta unui nodul depistat la palpare sau la ecografie si sa aduca informatii suplimentare legate de natura acestuia. In plus, poate depista microcalcificari (care nu sunt vizibile la ecografie), ce sugereaza un cancer intraductal.
Examen citologic al secretiei mamelonare - consta in colectarea secretiei pe lame dupa dezinfectarea mamelonului. Dupa ce sunt fixate lamele, acestea vor fi citite de catre medicul anatomopatolog. Aceasta investigatie poate sa indice daca sunt prezente celule canceroase. De multe ori pe lame nu sunt suficiente celule pentru un diagnostic (aproape o treime din lame) si, de multe ori, cancerul poate fi prezent chiar daca la examenul citologic nu s-au evidentiat celule canceroase (rezultate fals negative –pana la 40%)
O alta investigatie care poate fi utila este galactografia, ce consta in injectarea unei substante de contrast la nivelul unui canal dilatat pentru a vizualiza continutul acestuia. Se efectueaza doar in cazul secretiei care este prezenta la nivelul unui singur por si este contraindicata in cazul secretiei purulente. Poate sa evidentieze prezenta unuia sau mai multor noduli in interiorul canalului.

Recomandari
In cazul aparitiei unei secretii mamelonare este bine sa consultati un medic pentru a va asigura ca nu este vorba de o afectiune serioasa.
In multe cazuri nu poate fi depistata o cauza specifica, dar in urma investigatiilor sunt excluse patologiile mai grave, care ar putea determina secretia mamelonara respectiva.
Daca secretia a fost declansata de un medicament, intreruperea acestuia va duce la disparitia ei, dar trebuie sa discutati intotdeauna cu medicul inainte de a intrerupe medicatia.
Pentru a reduce secretia mamelonara, este recomandata evitarea stimularii sanului in timpul activitatii sexuale si autoexaminarea sanului mai des de o data pe luna. De asemenea, se va purta imbracaminte lejera pentru reducerea stimularii mamelonului prin frictiune.

Ca medicatie se va folosi o clasa de medicamente denumita agonisti de dopamina (bromocriptina - care este foarte ieftina dar poate fi mai greu tolerata dand greata, dureri de cap, scaderea tensiunii sau cabergolina- un medicament mai scump dar mai bine tolerat).