medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Cancer osos

Cancer osos

Alte denumiri: Cancer de oase

Descoperă informații utile despre cancer osos: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre cancerul osos

Oasele, ca orice parte a corpului uman, pot fi afectate de diferite afecțiuni și boli. Una dintre cele mai periculoase este cancerul osos, o boală dificilă, cu evoluție progresivă, care scade calitatea vieții pacienților și duce frecvent la deces.

Cancerul presupune o creștere necontrolată a unui grup de celule. În cazul cancerului osos, vorbim despre creșterea numărului de celule osoase canceroase, care pot forma mase și tumori. Netratate, acestea cresc în dimensiuni și afectează atât sistemul osos, cât și alte organe din corp, din cauza metastazelor care se formează.

Este important de știut faptul că există posibilitatea de tratare a cancerului osos, în funcție de tipul acestuia și de gradul de severitate.


Tipuri de cancer osos

Cancerul osos poate fi primar sau secundar, în funcție de localizare și de evoluție. Cancerul osos primar își are originea în osteocite, celulele care alcătuiesc osul. Cancerul osos secundar sau metastazele osoase sunt alcătuite din celulele cu origine în alte organe și structuri.

Cancerul osos primar poate fi, la rândul său, de mai multe tipuri:

  • Osteosarcom – este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer osos la copii și adulți. În general, osteosarcomul apare la nivelul zonelor de dezvoltare rapidă a oaselor, motiv pentru care și copiii sau adolescenții pot fi afectați de această afecțiune. Simptomele osteosarcomului includ dureri la nivelul oaselor, confundate adesea cu durerile de creștere, mai ales în stadiul incipient al bolii. Se recomandă, așadar, un consult medical încă de la primele semne de apariție a durerii;
  • Condrosarcom – reprezintă un tip de cancer care apare în zona de cartilaj și care, în general, se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă;
  • Cordom – este o formă mai rară de cancer ce se produce cu precădere în cazul oaselor craniene sau a celor de la coloana vertebrală;
  • Sarcom Ewing – este un tip de cancer care se formează la nivelul țesuturilor și oaselor din zona picioarelor, brațelor sau coastelor.
Cancer osos

Cauze

Chiar dacă nu există certitudini în ceea ce privește cauzele cancerului osos, sunt definite ca fiind asociate următoarele situații:

  • ereditatea - în unele cazuri s-a constatat faptul că unii pacienți au avut în istoricul familial rude cu cancer osos, așadar există o strânsă legătură la nivel ereditar;
  • traumatisme și refaceri deficitare ale leziunilor de la nivelul oaselor;
  • expunerea la radiații.

Factori de risc

Factorii de risc sunt, de asemenea, legați de ereditate și radiații. În plus, se recomandă verificarea nivelului de calciu din sânge, deoarece depunerea calciului în exces poate duce la probleme relaționate de buna funcționare a sistemului osos.

Simptome

Unul dintre cele mai cunoscute simptome ale cancerului osos este durerea de oase și oboseala extremă. De asemenea, se constată inflamarea zonelor afectate, în special la nivelul cartilajelor şi creșterea vizibilă a unui fragment osos. Oasele își pierd rezistența și se pot fractura cu ușurință.

Alte simptome prezente sunt insomniile, precum și pierderea apetitului și scăderea în greutate în mod brusc, fără o altă cauză declanșatoare.


Stadiile cancerului osos

Stadiile cancerului osos sunt determinate în funcție de gravitatea bolii. Luându-se în calcul dimensiunile tumorilor și poziționarea lor în raport cu organele afectate, sunt determinate următoarele stadii ale cancerului osos:

  • stadiul I - este stadiul incipient al bolii, atunci când apar tumorile localizate, iar acestea sunt identificate;
  • stadiul II - reprezintă etapa de creștere a tumorilor. Astfel, deși formaţiunile nu sunt încă răspândite în corp, ele cresc în dimensiuni;
  • stadiul III - stadiul în care tumorile se răspândesc în zone adiacente, fără a afecta alte organe decât cel afectat inițial;
  • stadiul IV - este stadiul final al bolii, extrema cea mai gravă, când boala este împrăștiată la nivelul altor organe și țesuturi.

Este important ca tratamentul să fie început încă de la identificarea bolii și de la primele simptome. Cancerul din stadiile I - II este o boală în stadiu incipient, mai puțin grav, în vreme ce stadiile III - IV reprezintă apropierea de fazele terminale ale bolii (cancer osos metastază).

Cancer osos 1

Diagnosticare

Diagnosticarea cancerului osos se face de un medic specialist oncolog şi ortoped. Atunci când apar dureri recurente și semne specifice cancerului osos, este recomandat să te prezinți la medic în vederea diagnosticării.

Medicul va recomanda realizarea unor analize pentru determinarea dimensiunii tumorilor și localizarea acestora, în raport cu membrele afectate.

Analizele recomandate de medicul oncolog în cancerul osos sunt, în primă fază, cele de sânge. În ipoteza în care ele reflectă anumite probleme, medicul poate recomanda teste imagistice precum radiografie, tomografie computerizată (CT), RMN - teste prin rezonanță magnetică și biopsie.

Fiecare dintre aceste analize și teste imagistice oferă posibilitatea vizualizării în detaliu a porțiunilor sau oaselor afectate de multiplicarea celulelor canceroase. În plus, biopsia aduce beneficii foarte mari, identificând exact tipul de celulă care alcătuiește tumora.

Decizia de biopsiere este luată, în mod optim, de o comisie multidisciplinară, alcătuită din patolog, oncolog, ortoped, imagist și radioterapeut.

Prin intermediul biopsiei se poate determina gradul de afectare a membrului, tipul tumorii (benignă sau malignă) și se pot estima șansele de reușită ale rezecției sau îndepărtării masei tumorale.

Biopsia poate fi făcută prin intermediul unui ac subțire și fin sau, în funcție de caracteristicile tumorii, se poate realiza o biopsie deschisă (efectuată chirurgical).

Tratament

În acest moment, datorită tehnicilor moderne care pot trata eficient această afecțiune, speranţa de viaţă în cancerul osos a crescut considerabil. Metodele de tratament în cancerul osos aflat în stadii incipiente sunt mai facile și mai eficiente. Pe măsură ce boala avansează, efectele sunt mai greu de tratat. Este nevoie de o diagnosticare corectă încă de la început, pentru ca tratamentul să aibă efectele dorite.


Metode de tratament

  • îndepărtarea chirurgicală a formațiunilor canceroase - cu ajutorul acestui procedeu sunt reduse destul de mult cazurile în care sunt necesare amputări ale țesuturilor sau membrelor bolnave, ce pot fi înlocuite ulterior cu țesuturi prelevate din alte zone sau chiar cu oase din bănci speciale;
  • chimioterapie - este una dintre cele mai cunoscute modalități de tratare a cancerului de orice tip, deci inclusiv a cancerului osos. Implică folosirea unor medicamente foarte puternice care au ca rol distrugerea celulelor canceroase şi dă cele mai bune rezultate atunci când este folosită în cazul cancerelor mai puțin extinse;
  • radioterapie - razele X au proprietatea de a distruge celulele canceroase. Această metodă de tratament este folosită fie înainte de intervenția chirurgicală, în cazul pacienților care necesită o reducere a masei tumorale, fie după, pentru consolidarea efectului procedurii. De asemenea, radioterapia este folosită cu succes pentru situațiile în care pacienții cu cancer osos nu pot fi supuși intervențiilor chirurgicale.

Prevenție

Este destul de dificil să previi apariția cancerului osos, întrucât nu există cauze foarte bine definite cu privire la apariția acestuia. Este însă importantă realizarea consulturilor medicale uzuale, prin care pot fi identificate anumite anomalii.

Este recomandat consultul periodic pentru a depista din timp tumori spinale și alte forme mai rare de cancer osos la copii. Adolescenții pot dezvolta o formă de cancer osos la coloana vertebrală, așadar controalele medicale regulate și prezentarea la medic încă de la primele simptome sau semne pot ajuta pacientul printr-un diagnostic pus corect și prin aplicarea unui tratament eficient.

Bibliografie

  1. Pullan, Jack E, and Saran Lotfollahzadeh. “Primary Bone Cancer.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 3 June 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Stuart, Annie. “Bone Cancer.” WebMD, WebMD, 19 May 2010, www.webmd.com

Echipa medicală - Oncologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.