Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre cancer la buze: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Cancerul buzei este definit ca tumora malignă care apare la nivelul buzelor. Aceasta poate fi întâlnită atât pe suprafața exterioară, cât și pe cea internă a buzelor.
Frecvența bolii este relativ redusă, reprezentând doar o mică parte din cancerele cavității bucale, care, la rândul lor, constituie aproximativ 3% din totalul cancerelor.
Afecțiunea este întâlnită cu o frecvență mai mare la bărbați și se localizează în special la nivelul buzei inferioare.
Din punct de vedere microscopic, cancerul la buze ia naștere prin transformarea malignă a celulelor scuamose de la nivelul buzei, iar carcinoamele scuamoase reprezintă 90% din aceste tipuri de tumori. În cazuri foarte rare, atunci când cancerul își are originea pe suprafața internă a buzei și pornește de la nivelul unei glande mici salivare, poate avea o structură de adenocarcinom.
Principala cauză a apariției acestui tip de cancer este expunerea excesivă la ultraviolete (UV). Alte cauze pot fi:
Există anumiți factori de risc care au fost legați de apariția cancerului la buze:
Cancerul la buze se prezintă ca o leziune ulcerativă, care nu se vindecă în timp. Inițial, aceasta este de mici dimensiuni, dar ulterior se extinde atât în suprafață, cât și în adâncime, începe să sângereze și poate fi acoperită de cruste, care cad periodic; rareori, este însoțită de durere. La palpare leziunea este dură, cu margini care tind să fie infiltrative.
În rarele situații în care boala s-a extins la ganglionii regionali, aceștia vor crește în volum, vor avea un caracter dur și tendință la imobilizare pe planurile profunde. De remarcat că ganglionii regionali nu sunt dureroși.
Deoarece se manifestă printr-o leziune vizibilă, cancerul la buze este ușor de diagnosticat în stadii precoce. Ca și în cazul altor cancere, diagnosticarea presupune trei faze:
Diagnosticul de certitudine: stabilirea tipului de celulă care alcătuiește tumora – se face prin prelevarea unui mic fragment tumoral (biopsie), fie prin extirparea întregii formațiuni (atunci când aceasta este de mici dimensiuni), fie prin ciupirea unui fragment tumoral (atunci când aceasta este mai extinsă).
De obicei, medicul chirurg plastician este cel care va face biopsia, dar, în unele cazuri, poate fi și dermatologul. Fragmentul de tumoră se trimite la analiză către anatomo-patologie, iar medicul anatomopatolog este cel care va stabili tipul de tumoră;
Evaluarea extensiei reale a bolii sau diagnosticul stadial: cât de întinsă este boala în corp; această evaluare se face prin examinare clinică directă, computer tomografie sau rezonanță magnetică nucleară, la nivelul regiunii capului, gâtului și, eventual, toracelui. În urma acestor teste se va stabili:
Prin gruparea celor trei tipuri de extensii se stabilește stadiul inițial al bolii; din această perspectivă vorbim de:
Evaluarea prognostică: se face de medicul oncolog pe baza testelor imunohistochimice, biologice, probe de sânge și comorbidități.
Tratamentul cancerului de buză se va stabili pentru fiecare pacient în parte de o comisie multidisciplinară și va ține cont de extensia reală a bolii, de comorbidități și de factorii prognostici.
În tratarea acestui tip de cancer se pot folosi mai multe tipuri de terapii, secvențialitatea acestora fiind stabilită personalizat pentru fiecare pacient în parte:
Complicațiile cancerului la buză sunt determinate de extensia tumorală și includ:
Reducerea la maximum a unor factori comportamentali duce la scăderea riscului de apariție a cancerului la nivelul buzelor:
Mustata Roxana Maria
Medic Specialist Oncologie
Bibliografie
Cancerul cutanat este o afecțiune care apare atunci când, la nivelul țesuturilor pielii, are loc o creștere necontrolată a celulelor ce pot duce, în timp, la formarea...
Vezi detalii
Cancerul de prostată este cea mai gravă boală care afectează prostata, o mică glandă în formă de nucă, situată sub vezica urinară și în fața rectului, la bărbați....
Esofagul este partea tubului digestiv care unește regiunea posterioară a gurii cu stomacul. El are rolul de a transporta mâncarea mestecată din cavitatea bucală până la...
Acest tip de cancer își are originea în laringe, parte a structurilor anatomice care ne ajută să vorbim și să înghițim. Acesta pornește din cavitatea bucală și este...
Cancerul la sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei. Boala se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare încep să se înmulțească...
Cancerul oral (sau cancerul cavității bucale) poate apărea la nivelul oricărei structuri anatomice a cavității bucale: buze (cancerul de buză); gingii (cancerul...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.