medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Cancer la buze

Cancer la buze

Descoperă informații utile despre cancer la buze: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre cancerul la buze

Cancerul buzei este definit ca tumora malignă care apare la nivelul buzelor. Aceasta poate fi întâlnită atât pe suprafața exterioară, cât și pe cea internă a buzelor.

Frecvența bolii este relativ redusă, reprezentând doar o mică parte din cancerele cavității bucale, care, la rândul lor, constituie aproximativ 3% din totalul cancerelor.

Afecțiunea este întâlnită cu o frecvență mai mare la bărbați și se localizează în special la nivelul buzei inferioare.

Din punct de vedere microscopic, cancerul la buze ia naștere prin transformarea malignă a celulelor scuamose de la nivelul buzei, iar carcinoamele scuamoase reprezintă 90% din aceste tipuri de tumori. În cazuri foarte rare, atunci când cancerul își are originea pe suprafața internă a buzei și pornește de la nivelul unei glande mici salivare, poate avea o structură de adenocarcinom.

Buzele unei persoane care nu sufera de cancer la buze

Cauze

Principala cauză a apariției acestui tip de cancer este expunerea excesivă la ultraviolete (UV). Alte cauze pot fi:

  • consumul de tutun (indiferent că este vorba de țigări, țigarete, pipă sau tutun masticabil);
  • consumul de alcool în cantități mari;
  • infecția cu human papilloma virus (HPV): virus cu transmitere sexuală, implicat în apariția tumorilor genitale și la nivelul gurii;
  • unele sindroame genetice.

Factori de risc

Există anumiți factori de risc care au fost legați de apariția cancerului la buze:

  • sexul masculin: bărbații dezvoltă cancer la nivelul buzelor de două ori mai frecvent decât femeile (probabil legat de consumul mai mare de alcool și tutun);
  • vârsta peste 55 de ani, deși, în contextul extinderii infecțiilor HPV, cancerele acestea au o tendință să apară și mai devreme de 50 de ani;
  • dieta redusă în fructe și legume.

Simptome

Cancerul la buze se prezintă ca o leziune ulcerativă, care nu se vindecă în timp. Inițial, aceasta este de mici dimensiuni, dar ulterior se extinde atât în suprafață, cât și în adâncime, începe să sângereze și poate fi acoperită de cruste, care cad periodic; rareori, este însoțită de durere. La palpare leziunea este dură, cu margini care tind să fie infiltrative.

În rarele situații în care boala s-a extins la ganglionii regionali, aceștia vor crește în volum, vor avea un caracter dur și tendință la imobilizare pe planurile profunde. De remarcat că ganglionii regionali nu sunt dureroși.

Barbat care isi acopera buzele

Diagnosticare

Deoarece se manifestă printr-o leziune vizibilă, cancerul la buze este ușor de diagnosticat în stadii precoce. Ca și în cazul altor cancere, diagnosticarea presupune trei faze:

Diagnosticul de certitudine: stabilirea tipului de celulă care alcătuiește tumora – se face prin prelevarea unui mic fragment tumoral (biopsie), fie prin extirparea întregii formațiuni (atunci când aceasta este de mici dimensiuni), fie prin ciupirea unui fragment tumoral (atunci când aceasta este mai extinsă).

De obicei, medicul chirurg plastician este cel care va face biopsia, dar, în unele cazuri, poate fi și dermatologul. Fragmentul de tumoră se trimite la analiză către anatomo-patologie, iar medicul anatomopatolog este cel care va stabili tipul de tumoră;

Evaluarea extensiei reale a bolii sau diagnosticul stadial: cât de întinsă este boala în corp; această evaluare se face prin examinare clinică directă, computer tomografie sau rezonanță magnetică nucleară, la nivelul regiunii capului, gâtului și, eventual, toracelui. În urma acestor teste se va stabili:

  • extensia locală – categoria de T;
  • extensia regională la nivel limfatic – categoria de N;
  • extensia la distanță sau metastazele – categoria de M.

Prin gruparea celor trei tipuri de extensii se stabilește stadiul inițial al bolii; din această perspectivă vorbim de:

  • stadiile I și II (localizate);
  • stadiul III (local-avansat);
  • stadiul IV (foarte extins local și regional și metastatic).

Evaluarea prognostică: se face de medicul oncolog pe baza testelor imunohistochimice, biologice, probe de sânge și comorbidități.

Tratament

Tratamentul cancerului de buză se va stabili pentru fiecare pacient în parte de o comisie multidisciplinară și va ține cont de extensia reală a bolii, de comorbidități și de factorii prognostici.

În tratarea acestui tip de cancer se pot folosi mai multe tipuri de terapii, secvențialitatea acestora fiind stabilită personalizat pentru fiecare pacient în parte:

  • tratamentul chirurgical: presupune îndepărtarea tumorii cu margini de siguranță oncologică și, eventual, îndepărtarea ganglionilor limfatici aflați la risc sau invadați tumoral; este foarte important ca reducerea chirurgicală să țină seama de rezultatele estetice;
  • tratamentul radioterapic: presupune folosirea radiațiilor ionizante pentru reducerea dimensiunilor tumorii - preoperator sau pentru distrugerea celulelor tumorale restante - postoperator, în cazurile în care intervenția chirurgicală nu a putut îndepărta tumora în totalitate;
  • tratamentul chimioterapic: presupune administrarea locală sau sistemică de citostatice, cu scopul de a distruge celulele tumorale; aceasta se poate face pe durata radioterapiei (chimioterapie de radiosensibilizare) sau se poate administra la pacienții cu metastaze. În afară de chimioterapie, la ora actuală sunt disponibile tratamente țintite, care acționează strict la nivelul celulelor tumorale și afectează mai puțin celulele normale.

Complicații

Complicațiile cancerului la buză sunt determinate de extensia tumorală și includ:

  • durere: în cazurile avansate local, prin invazia directă a tumorii și prinderea nervilor locali;
  • sângerare: în cazul tumorilor ulcerate;
  • suprainfecția tumorii;
  • disfuncții motorii, cu afectarea alimentației și a vorbirii.

Prevenție

Reducerea la maximum a unor factori comportamentali duce la scăderea riscului de apariție a cancerului la nivelul buzelor:

  • reducerea expunerii la radiații ultraviolete – reducerea expunerii la soare;
  • eliminarea consumului de tutun și alcool;
  • contacte sexuale protejate;
  • creșterea aportului de fructe și legume.

Autor

Mustata Roxana Maria

Medic Specialist Oncologie

Bibliografie

  1. “Lip Cancer: Symptoms, Causes, Treatment & Survival Rate.” Cancer Treatment Centers of America, 31 May 2022, www.cancercenter.com/cancer-types/oral-cancer/types/lip-cancer.
  2. Alhabbab, Rahaf, and Reshale Johar. “Lip Cancer Prevalence, Epidemiology, Diagnosis, and Management: A Review of the Literature.” Advances in Oral and Maxillofacial Surgery, vol. 6, Apr. 2022, p. 100276, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667147622000267, https://doi.org/10.1016/j.adoms.2022.100276.

Echipa medicală - Oncologie și Dermatovenerologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.