Cancer laringian

Alte denumiri ale afectiunii:

Carcinom cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase este cea mai frecventa neoplazie a laringelui.

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Primar,...

Cancer laringian - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeaza cancerul laringian

90% dintre cancerele laringiene sunt carcinoame cu celule scuamoase. Fumatul, abuzul de alcool, rasa neagra, sexul masculin si varsta mai mare de 60 ani cresc riscul de cancer laringian.

Boala este de 4 ori mai frecventa la barbati decat la femei si este mai frecventa la rasa neagra decat la caucazieni. 

Peste 95% dintre pacienti sunt fumatori. Fumatul de 15 pachete/an creste riscul de 30 de ori. Dintre pacienti, 60% se prezinta doar cu boala localizata, 25% cu boala locala si metastaze ganglionare regionale si 15% cu stadii avansate de boala, metastaze la distanta sau ambele. Punctele de plecare frecvente sunt corzile vocale adevarate (glota), mai ales in portiunea lor anterioara, laringele supralotic (epiglota), hipofaringele (sinusul piriform) si zona postcricoida.

Carcinomul verucos, o varianta rara a carcinomului cu celule scuamoase, are de obicei ca punct de origine zona glutei.

Cancer laringian - Simptome

Simptome ale cancerului laringian

Carcicomul epiglotei sau al sinusului piriform este frecvent asimptomatic pana cand se formeaza o masa tumorala evidenta clinic. Totusi acesta si carcicoamele post cricoide pot provoca dureri si disfagie. In cazul acestor pacienti laringoscopia indirecta trebuie efectuata fara intarziere.

Carcicomul cordal sau glotic determina devreme raguseala. Totusi, pacientii cu raguseala care dureaza mai mult de 2 saptamanai ar trebui examinati prin laringoscopie indirecta.

Pacintii cu diagnostic biopsic de carcinoma ar trebui examinati in continuare endoscopic la nivelul cailor respiratorii superioare si tractului gastrointestinal pentru a depista alte cancere coexistenta, fiind necesara si evaluarea metastazelor prin CT sau RMN de gat, torace si abdomen. Metastazele la distanta survin cel mai frecvent la nivel pulmonar si hepatic.

Cancer laringian - Tratament

Diagnosticarea cancerului laringian

Diagnosticarea precoce este frecventa deoarece simptomele vocale, legate de deglutitie sau respiratorii apar devreme.

Diagnosticul se bazeaza pe laringoscopie si biopsie.

Tratamentul cancerului laringian

Tratamentul este chirugical si uneori este nevoie de radioterapie. Reeducarea vorbirii este general necesara.

In stadiile timpurii ale cancerului glotic, excizia cu laser, radioterapia sau uneori cordectomia ofera o rata de supravietuire de 85%-95% la 5 ani. Excizia cu laser si radioterapia confera de obicei vocea normala. 

Pentru carcinomul avansat cu prinderea comisurii anterioare, afectarea mobilitatii corzilor vocale, invazia cartilajului tiroidian sau extindere subglotica, este necesara interventia chirurgicala. Adesea, cand leziunile sunt limitate la o singura coarda vocala, este posibila efectuarea unei hemilaringectomii, care mentine fonatia laringeala si functile sfincteriene. Carcinoamele mai avansate impun laringectomie totala.

Carcinomul supraglotic in stadiu precoce poate fi tratat eficient prin radioterapie. Ablatia cu laser a demonstrat, de asemenea, un succes considerabil in cazul carcicoamelor superficiale cu celule scuamoase din zona capului si gatului. 

In cazul in care carcicomul este mai avansat, dar nu afecteaza corzile vocale adevarate, poate fi efectuata o laringectomie partial supraglotica pentru a conserva vocea si sfincterul glotic. Daca sunt afectate si corzile vocale adevarate se impune laringectomia totala.

Carcinomul hipofaringian in stadiu precoce poate fi tratat prin laringectomie partial extinsa. Leziunile mai avansate impun laringectomie totala. In carcinomul hipofaringian si supraglotic avansat, asocierea radioterapiei si chirurgiei poate fi mai eficienta decat chirurgia singura, datorita posibilitatii existentei unei tumori reziduale nedetectate.

Carcinomul postcricoidian necesita laringofaringectomie totala si inlocuirea hipofaringelui si a esofagului cervical

Carcinomul verucos se trateaza chirurgical. Ratele de supravietuire la 5 ani sunt mai mari de 80% pentru leziunile de la nivelul corzilor vocale adevarate, dar de numai 50% pentru leziunile supraglotice.

Derivatii de acid retinoic au fost folositi pentru a preveni aparitia ulterioara a altor cancere.

ReabilitareaDupa laringectomia totala pacientul necesita formarea unei voci noi, prin intermediul vorbirii esofagiene, a unei fistule traheoesofaciene sau a unui electrolaringe. In toate cele 3 tehinici, sunetul este articulat in vorbire la nivelul faringelui, palatului, limbi, dintilor si buzelor.

Oncologie, Chirurgie Oncologica - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical